NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.05.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

BIVŠI VOĐA NAVIJAČA TVRDI Ovo je programirano odrađivanje nečije političke agende

Z1 screenshot

'Ovo je društveni angažman određene grupacije koja želi raditi neke političke promjene'

Br. pregleda: 8614

Z1 screenshot

Autor: CroExpress/Z1

Goran Hajduković – Čupko, bivši vođa Bad Blue Boysa, navijačke grupacije koja prati zagrebački Dinamo, osvrnuo se za Z1 na događaje u Saint Etienneu. Hajduković smatra kako je riječ o programiranom odrađivanju nečije političke agende. Vjeruje kako hrvatskom navijaču ne može biti interes uništiti hrvatsku reprezentaciju.

- Nema to veze s huliganizmom. Ako netko želi saznati što je srž huliganizma neka pročita 'Junake Pavlove ulice' Ferenca Molnara. (...) Ovo je društveni angažman određene grupacije koja želi raditi neke političke promjene. To nema veze s nogometnim huliganima. Mi smo još 90-ih pričali da nas samo zanima Hrvatska i nogometni klub Dinamo. Kad smo se mi borili za povratak imena, uz nas se priljepila jedna grupacija koja je išla rušiti Tuđmana. Znači, vrlo je bitna razlika što netko smatra društveno-političkim angažmanom, što oni rade, ili navijanjem. Navijanje je samo po sebi iracionalno. Društveno-politički angažman nije iracionalan. To je vrlo racionalno djelovanje i vrlo programirano. Tako da ja ovo uopće ne mogu smatrati huliganizmom.

Hajduković kaže da ovi ljudi koriste neke huliganske metode s obzirom da se cijela stvar odvija na stadionu, u okrilju nogometnih utakmica.

- Ali hrvatskom navijaču sigurno ne može biti interes uništiti hrvatsku reprezentaciju. Demokratske ili neke druge ideje, kakve god zastupaju, postoje metode kako se do njih dolazi. U krajnjem slučaju, ova država je članica Europske unije, nekakvih standarda koje samo zadovoljili i imamo pravne metode kako se neke stvari rješavaju. Ako netko smatra da ima bolji državni sustav, neka izađe na političko tržište, osnuje svoju stranku pa neka se bori (...) Mislim da uništavati nekakav element ponosa, zajedništva, ljepotu koju je ova generacija dala... Mi nismo imali ni 1998. ovako dobru generaciju, barem što se tiče igrača, gdje i kako igraju. Sportski san nekom uništavati zato što netko ima svoje ideje kako treba nešto provesti... Samo bih svima htio kazati jednu staru izreku: narodne revolucije same odgajaju svoje najveće protivnike. Tko se vatrom igra, opeći će se.

- Je li ta osoba iz HNS-a bila na travnjaku kada se gađalo bakljama? Kakve su to borbe protiv određenih osoba tamo gdje se mogu ugroziti sasvim drugi ljudi? Tamo ćemo nešto napraviti iz mase? Onda dođi, imaj tog svog jednog svog borca pa odi tamo i napadni tu drugu osobu ako misliš da demokratska procedura nije u redu nego moraš tako to rješavati. Izvolite, nađite prvoborce i krenite u partizaniju – kaže Hajduković.

Smatra da je riječ o čistoj borbi za interese jer se nikad neće promijeniti politika prodavanja sve mlađih i mlađih igrača s obzirom na gospodarske slabosti Hrvatske.

- Ja kao navijač niti sam se ikad bavio trgovinom igračima, niti sam ikad imao svoj nogometni klub kojim sam upravljao. Ti čak zatvaraju svoje udruge zbog stečaja jer nisu sposobni udrugu građana voditi, a vodili bi klubove. To nema veze s nogometnim navijaštvom. To je odrađivanje nečijih političkih agendi.

Čijih, upitao ga je novinar.

- Pa ja se time ne bavim. Ima tu SOA, POA, SIS, HIS i ostale grupacije koje se brinu da ova država funkcionira.

- Sve su stvari moguće, ali činjenica je sljedeća: da netko demokratske svoje nazovimo krilatice, ideje, zatvara nedemokratskim metodama. Onda je mogao Gandhi u krajnjem slučaju porazbijati tih 15.000 Engleza u Indiji da je mislio da je to poanta. Ne može se zagovarati jedno, a koristiti drugom metodom. Da to desničari naprave, svi ti isti mediji koji sada daju alibi za događaj u Francuskoj bi ih napali, razapeli kao Isusa na križu.

- Evolucija društva je evolucija, ne revolucija. Revolucija nikad nije kvalitetnu društvenu promjenu napravila. U krajnjem slučaju, imali smo revoluciju jednu koja se desila iz seljačkog društva u socijalizmu između 1945. i 1955. pa znamo da dan danas ova država ima iste posljedice – zaključuje Hajduković.

Valja napomenuti kako je Hajduković često bio u medijima zbog počinjenja kaznenih djela. Osuđen je zbog jednog pokušaja ubojstva 2005., a u medijima se pojavljivao i zbog pucanja u kafiću te tučnjave s Torcidašima. U sukobu je s dijelom BBB-a koji ne podržavaju Zdravka Mamića.

21.06.2016.

YouTube screenshot

(VIDEO) SPEKTAKULARAN DOČEK U FRANKFURTU Kovačev i Rebićev Eintracht dočekalo 60 tisuća navijača

21.05.2018.

Eintracht je u subotu u Berlinu pobijedio njemačkog velikana Bayern 3-1. Više>

Foto: Hina/Fena

ERDOGAN ODRŽAO PREDIZBORNI SKUP U SARAJEVU Izetbegović ga nazvao Božjim izaslanikom: 'Dugo smo dobro živjeli i borili se zajedno'

21.05.2018.

Turski predsjednik kritizirao je europske zapadne države jer su zabranile okupljanja njegovih pristaša. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart

FOTO: Flacht - Croatia Bietigheim

FOTO: 25. obljetnica FA Hrvatska Zora Melbourne

FOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4