NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.06.2018
tekst
tekst

Hrvatska

NEMA VREMENA ZA GUBLJENJE Počele konzultacije Grabar-Kitarović i zastupnika

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Od 9 do 13 sati predsjednica će održati ukupno 17 sastanaka.

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Autor: Hina/CroExpress

Razgovorom sa zastupnicima HDSSB-a, Branimirom Glavašom i Josipom Salapićem, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u petak je na Pantovčaku počela konzultacije sa saborskim zastupnicima i klubovima zastupnika nakon što je u četvrtak Hrvatski sabor opozvao premijera Tihomira Oreškovića te je time pala Vlada.

Od 9 do 13 sati predsjednica će održati ukupno 17 sastanaka, kako sa nezvisnim zastunicima i predstavnicima manjina, tako i s klubovima stranaka. Nakon konzultacija obratit će se javnosti, najvjerojatnije oko 13.30 sati.

Predsjednica je konzultacije sazvala temeljem svojih ustavnih ovlasti, kako bi vidjela ima li netko potporu dovoljnog broja saborskih zastupnika da bude novi mandatar Vlade ili prevagu imaju oni koji se zalažu za samoraspuštanje Sabora.

S padom Vlade počeo je, naime, teći rok od 30 dana u kojemu, prema Ustavu, stranke mogu pokušati formirati novu parlamentarnu većinu i imenovati novoga premijera i Vladu ili će u suprotnom doći do izvanrednih parlamentarnih izbora, koji će se održati i ako se natpolovična većina saborskih zastupnika izjasni za samoraspuštanje Sabora.

Mandat za sastavljanje Vlade predsjednica povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, odnosno njih 76.

Ako mandatar u roku od 30 dana ne dobije povjerenje Sabora, njegov predsjednik Željko Reiner o tome treba obavijestiti predsjednicu Grabar-Kitarović koja potom odmah treba donijeti odluku o raspuštanju Sabora i istovremeno raspisati prijevremene parlamentarne izbore, najranije 30, a najkasnije 60 dana od raspuštanja Sabora.

HDZ je najavio da će u Saboru okupiti novu većinu koja će za mandatara podržati dosadašnjeg ministra financija Zdravka Marića.

No, postoji i inicijativa za samoraspuštanjem Sabora koju su pokrenuli Hrvatski laburisti i čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Ta inicijativa za sada formalno ima samo četiri potpisa zastupnika, no, s obzirom na do sada iskazane stavove u javnosti, za raspuštanje Sabora i raspisivanje novih izbora moglo bi glasovati više od potrebnih 76 zastupnika.

Za raspuštanje Sabora je i SDP, koji sa svojim koalicijskim partnerima ima 56 zastupnika, također i tri IDS-ova zastupnika te nezavisni Stipe Petrina.

Most za raspuštanje Sabora ima potpise svojih 12 zastupnika, no predat će ih ako se postigne dogovor da novi izbori budu u rujnu

Potporu za raspuštanje Sabora i nove izbore najavili su i HDSSB te Hrid, koji zajedno imaju četvero zastupnika, a i nezavisna Gordana Rusak potvrdila je da je za nove izbore.

Prema neslužbenim informacijama objavljenima u medijima, postignut je načelni dogovor SDP-a i Mosta da se Sabor samoraspusti 15. srpnja, kada je i posljednji dan njegovog proljetnog zasjedanja, pa bi tako s obzirom na rokove, izbori najranije mogli biti u nedjelju, 24. kolovoza, a najkasnije u nedjelju, 11. rujna.

Sve dok se ne formira nova Vlada, bilo stvaranjem nove saborske većine koja će ju podržati, bilo nakon novih izbora, u Banskim je dvorima Oreškovićeva Vlada koja obavlja tehničke poslove, odnosno ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti, kao ni zaključivati ugovore značajnije vrijednosti.

17.06.2016.

Kapulica i Plenković (foto: Hina)

NA OBLJETNICI OSNUTKA STRANKE 'Kada staviš prst u more to je kao da si dotaknuo cijeli svijet. Kada postaneš dio HDZ-a...'

18.06.2018.

Plenković poručio da neće uspjeti oni koji žele destabilizirati stranku. Više>

Foto: Hina

BIH NEĆE IZRUČITI MAMIĆA 'Nisu ispunjeni zakonski uvjeti'

16.06.2018.

Dinamov savjetnik je prošloga tjedna nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0

FOTO: TsV Grünbühl - NK Croatia Bietigheim 2:2

FOTO: Tijelovo u Stuttgartu

FOTO: Hodočašće u irsko nacionalno marijansko svetište Knock