NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.10.2017
tekst
tekst

Vijesti iz Misija

ANTUNOVO Evo kako je blagdan omiljenog sveca proslavljen u hrvatskim misijama

13. lipnja.

Br. pregleda: 1814

Autor: CroExpress

KELKHEIM - U ponedjeljak, 13. lipnja, u crkvi sv. Dionizija, u Kelkheimu, Hrvatska katolička župa Main Taunis/Hochtaunus je proslavila blagdan omiljenog sveca cijeloga svijeta, sv. Ante Padovanskog. Svetu misu predvodio je župnik iz misije u Rüsselsheimu, fra Ante Jojo Marković.

U svojoj propovijedi istaknuo je važnost tjelesnih i duhovnih djela milosrđa. Lakše je možda nahraniti nekoga i dati mu kruh, dati nekome čašu vode, ali je često tako teško poslušati i utješiti, biti otvoren za Božje milosrđe. Nadalje je fra Ante objasnio okupljenim vjernicima u prepunoj crkvi sv. Dionizija u Kelkheimu, kako se nalazimo danas u velikoj opasnosti da svoje vlastite grijehe ne priznajemo, dok ćemo drugima natovariti mnogo na leđa. Upravo današnji svetac, sv. Antun Padovanski, svetac svega svijeta, koji je već u svojoj šesnaestoj godini odlučio posvetiti se Bogu i stupiti u samostan augustinaca, a tek kasnije postati franjevcem, znao je živjeti Božje milosrđe u susretu s drugim ljudima.

Na kraju svete mise bio je tradicionalan blagoslov djece i ljiljana te se nakon slavlja nastavilo druženje uz sladoled za djecu i ostalih specijaliteta ispred crkve sv. Dionizija.DARMSTADT - Ponedjeljak, 13. lipnja 2016. godine na svečanoj svetoj misi u 19,00 sati u crkvi St. Fidelis okupilo se mnoštvo vjernika kako bi proslavili blagdan sv. Ante. Premda katolička Crkva ima puno svetaca, sv. Ante spada u one čije se ime najčešće zaziva u pomoć.

Mladi franjevac, poznat po svome nadahnutom propovjedništvu, te mnogim čudesima koje je dobri Otac preko njega činio u vrijeme njegova života te na njegov zagovor i poslije njegove smrti, sve ove godine i dalje okuplja vjernike diljem svijeta na euharistijsko slavlje.

Vjernici su se za ovaj blagdan pripremali kroz pobožnost Trienaest utoraka, posteći na čast sv. Anti te slaveći svetu misu. Kolekta odnosno milodari s ove svete mise namjenjeni su za obnovu vodotornja u Vukovaru. Sveta misa završila je tradicionalnim blagoslov djece i ljiljana.BIETIGHEIM - Na blagdan sv. Antuna održana je sveta misa u crkvi sv. Lovre u Bietigheimu. Na svetoj misi bilo je sedamdesetak vjernika, od TOga dvadesetak djece i mladih.

Nakon svete mise župnik fra Josip je blagoslovio ljiljane i djecu te odrasle i podijelio djeci hrvatske zastavice i slatkiše.REUTLINGEN - Veliki broj hrvatskih vjernika svečano je 13. lipnja proslavio blagdan sv. Antuna Padovanskoga u crkvi Sv. Wolfganga u Reutlingenu. Slavlju je prethodila duhovna priprava kroz 13 utoraka na čast sv. Antunu, na koju su se, središnje u crkvi Sv. Bonifacija u Metzingenu, okupljali brojni vjernici iz svih dijelova hrvatskih zajednica. Nakon pobožnosti krunice uslijedila je završna pobožnost na čast sv. Antunu nakon tromjesečne duhovne priprave. Na kraju završne pobožnosti zapjevana je pjesma Iz zemaljske suzne doli, koja je bila ujedno i ulazna pjesma na početku euharistijskoga slavlja.

Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Ivica Zrno, župni vikar u toj zajednici, u zajedništvu s vlč. Antom Kutlešom, voditeljem zajednica. U homiliji vlč. Zrno istaknuo je sv. Antuna kao veliki uzor kršćanskoga života. I mi smo danas pozvani tako živjeti, te možemo činiti isto s našim životima – staviti ih Bogu na raspolaganje.

Prije godinu dana vjernici su župniku Kutleši na Antunovo za imendan darovali misnicu s likom sv. Antuna Padovanskoga, u kojoj je on slavio i ovogodišnju misu, te ih je zahvalivši na čestitkama sve pozvao na druženje u prostorijama zajednice.

STUTTGART – 13. lipnja proslavljen je blagdan omiljenog sveca, svetog Ante. Crkva je bila prepuna vjernika. Misno slavlje su pjesmom uveličali zbor odraslih te dječji zbor. Na kraju mise su fra Zvonko Tolić i fra Mijo Šabić blagoslovili djecu i ljiljane.

Foto: Zlata Bilobrk

SALZBURG - Svetom misom u 18:30 sati u ponEdjeljak 13.06.2016. proslavljen je spomendan sv. Antuna Padovanskog. Nakon svete mise uslijedio je blagoslov djece i ljiljana. Cijelu župna zajednica, a osobito djeca i mladi, preporučeni su moćnom zagovoru svetog Ante!15.06.2016.

Prošlogodišnji Holywin (foto: fra Zvonko Zolić)

HOLYWIN, A NE HALLOWEEN! Hrvati Stuttgarta i ove godine organiziraju kršćansko druženje umjesto poganske prakse

17.10.2017.

Cilj Holywina je obnoviti običaj okupljanja na molitvu i bdjenje uoči velikih katoličkih svetkovina. Više>

Foto: IKA

50 GODINA HRVATSKE ŽUPE U CALGARYU 'Nema veće ljubavi i većeg patriotizma nego svuda i svagdje živjeti poštenim životom'

16.10.2017.

Poslije euharistije upriličen je župni banket na kojemu je sudjelovalo 400 župljana i njihovih gostiju. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Rutesheim - Croatia B

FOTO: Hrvatski dan Luksemburg

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Löchgau

FOTO: Hercegovačka večer u Gerlingenu

FOTO: Štenci za udomljavanje

FOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen