NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.06.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

MLADA GASTARBAJTERICA Preselila sam na 'krivu stranu Rajne'. Preživjela sam sve dosad, i to ću

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Iskustvo blogerice.

Br. pregleda: 5269

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: CroExpress

Članak je u cijelosti preuzet s bloga 'Gastarbajterica - nova generacija'.

Neki su primijetili da sam uzela pauzu od bloganja. Bila su mi ovo naporna 2 (ili čak 3?) mjeseca i hitno mi je trebao 'godišnji' od bloga pa sam iz tog razloga malo zapustila pisanje i usredotočila se na neke druge stvari. Stari postovi i komentari su i dalje na blogu, samo su trenutno skriveni.

Još uvijek sam u Njemačkoj, ali sam se preselila na obalu Rajne. Ukazala se dobra prilika za povoljan, a puuuno bolji stan pa sam je iskoristila. Za 50-ak eura više imam grijanje, nove prozore, balkon, ali zato nešto manje kvadrata, no jedva da se primijeti. Još se navikavam na novi grad i okolinu, slično je kao kada sam prvi put doselila u Njemačku, no s nešto manje ‘wow’ efekata. Vrijeme putovanja na posao se nešto smanjilo, ne drastično, ali spavam 20-ak minuta duže što puno znači. Novi grad - nove mogućnosti!

Kolege me zezaju da sam se preselila ‘na krivu stranu Rajne’. To je neka interna njemačka fora, kao jedna strana je pristojna, skuplja, sigurnija, a druga, ‘tamnija’, strana je opasnija, s više imigranata i tamo se ne zalazi poslije 21 sat. Kako sam preživjela sve do sada, budem i ovo!

I dalje sam na istom poslu i poziciji, puno sam naučila, posebno o njemačkim zakonima, a učim i dalje. Više nije tako zanimljivo i uzbudljivo kao na početku, no i dalje idem na posao sa osmjehom na licu. Kako vrijeme ide, sve više uviđam sličnosti, ali i razlike između nas i Nijemaca kada se radi o poslu. Imaju neki svoj malo drugačiji đir i način rada, neke stvari su mi super, a neke me malo živciraju, no više o tome možda nekom drugom prilikom.

U međuvremenu sam upoznala još par naših ljudi i stranaca s kojima se sve češće družim tako da mi više nije tako dosadno. Gotovo da nema vikenda kojeg provodim sama, tako da sam s te strane sve zadovoljnija. I dalje to nije niti približno slično kao u Hrvatskoj, no s obzirom na situaciju od prije godinu dana ne mogu se žaliti. Sa strancima idem uglavnom u prirodu i na fešte, a sa našima na kave i u knajpe, na žalost nisu baš raspoloženi za izlete i otkrivanje novih gradova, no svejedno je lijepo povremeno biti u domaćem društvu i pričati hrvatski jezik za promjenu.

Kad smo već kod jezika, već duže vremena si ne moram postavljati pitanja za dativ i akuzativ pri pričanju, a počela sam koristiti i pasiv kojega sam cijelu prošlu godinu izbjegavala. Njemački mi se u ovih 6 mjeseci znatno poboljšao i poboljšava se i dalje rapidno iz dana u dan, čak toliko da sam odlučila ne ići dalje na tečaj njemačkog nego se samostalno za koji mjesec prijaviti na B2 ispit njemačkog. Stvarno nema bolje škole stranih jezika od posla i svakodnevnog okruženja s Nijemcima!

Dani opet postaju sve duži, evo već je pola 10, a vani još dan, može se ići u šetnju. Kiša i dalje pada i gotovo da nije stala tjednima, sa povremenim izletima sunca.

Dugo vremena nisam bila depresivna, tj. jesam par puta na kratko, ali zaista nezamjetno u odnosu na teška razdoblja s kojima sam se suočavala prošle godine ako se sjećate.
S financijske strane već stojim bolje nego u cijelom životu do sada i uskoro je vrijeme za jedan pravi shopping!

Osim toga upravo sam kupila avionsku kartu za godišnji u Hrvatskoj i osjećam se kao da sam ponovno dobila krila nakon dugo vremena.

Eto, ovaj dosadni post je tek toliko da se javim da sam živa, idući će biti zanimljiviji, obećajem!

Bis gleich

15.06.2016.

Ilustracija (foto: Hina)

POLICIJA STUTTGARTA UPOZORAVA NAVIJAČE Ako ćete slaviti pobjede, poštujte zakone

12.06.2018.

Hrvatska će prvu utakmicu igrati u subotu protiv Nigerije. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0

FOTO: TsV Grünbühl - NK Croatia Bietigheim 2:2

FOTO: Tijelovo u Stuttgartu

FOTO: Hodočašće u irsko nacionalno marijansko svetište Knock