NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.04.2018
tekst
tekst

BiH

VIŠE NIJE TAKVA 'TIŠINA' Održan 17. susret povratnika u ovu župu

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Na područje Šamca vratilo se oko 800 Hrvata.

Br. pregleda: 1607

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Autor: CroExpress/hrvatiizvanrh.hr

U petak, 10. lipnja, u povratničkoj mjesnoj zajednici Novom Selu kod Šamca održan je 17. ‘Susret povratnika u župu Tišina', na kojem su, uz povratnike, sudjelovali i Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, predstavnici Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Željko Stipić, predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske te predstavnici lokalnih mjesnih zajednica i općina.

Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovine pohvalila je napore Hrvata povratnika koji, uz brojne nedaće s kojima se susreću, ne odustaju te rade na stvaranju preduvjeta za održivi opstanak. Naglasila je da će Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske nastaviti davati potporu njihovim nastojanjima. 

- Uz potporu većim, strateški važnim projektima kao što su škole, bolnice, domovi zdravlja i studentski domovi, te infrastrukturni projekti prioritet su i projekti koji pružaju mogućnost otvaranja novih radnih mjesta. Na taj način stvaraju se preduvjeti za održivi ostanak i povratak Hrvata.

Potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković naglasio je da je dolazio u Novo Selo kada u tom mjestu nitko nije živio, a danas, osim povratnika, postoji i izgrađen Dom kulture. Jerković je podsjetio kako na razini Republike Srpske ima najmanje 5.000 zahtjeva za obnovu. On je, također, istaknuo kako je nužna pomoć međunarodnih donatora kako bi se obnovilo nekoliko tisuća objekata u cijeloj BiH.

Predsjednik Skupštine općine Šamac Predrag Marinković rekao je na ovom skupu da je neophodno raditi više na privlačenju investitora u povratničke mjesne zajednice, radi otvaranja novih radnih mjesta.

Kooordinator za povratničke mjesne zajednice Ivica Cvitkušić naglasio je kako se na područje općine Šamac vratilo oko 800 povratnika hrvatske nacionalnosti.

– Stambene jedinice koje su obnovljene sredstvima resornog ministarstava i donacija nisu dovoljne. Prema zadnjem popisu, imamo više od 1.000 stambenih jedinica za renoviranje – kaže Cvitkušić. Dodao je da se, uglavnom, vraćaju umirovljenici, ali vraćaju se i povratnici koji rade u EU i koji sami obnavljaju svoje stambene jedinice.

‘Susret povratnika u župu Tišina' održan je u obnovljenom Domu kulture uz sudjelovanje mjesnih župnika koji povratnicima, uz duhovnu, pružaju i svaku drugu potporu.

14.06.2016.

Foto: Hina

IZETBEGOVIĆ O NOVOM RATU U BIH 'Ne mislim da će ga biti, no moramo se pripremati za 'ne daj Bože''

13.04.2018.

Izetbegović je ocijenio kako nema ničega lošega u tome što vojne tvornice u BiH povećavaju proiozvodnju. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije

FOTO: Obnova u Grazu