NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.09.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ŽIVOTNA PRIČA SRNINA OCA Uzeirovu trudnu majku i sestru spalili su četnici

Foto: Hina/Damir Senčar

Uzeirov otac i njegov brat Safet pobjegli su u šumu.

Br. pregleda: 10922

Foto: Hina/Damir Senčar

Autor: CroExpress

'Znam da je nemoguće odužiti se mom ocu za sve što je učinio za mene, kupio sam mu automobile i dajem mu dovoljno novca da živi normalnim životom sad kad je stariji, to je najmanje što mogu napraviti', rekao je Darijo Srna prije sedam godina za britanski Telegraph.

Životna priča jučer preminulog Uzeira Srna doista je nevjerojatna. Rođen je u Gornjim Stopićima u istočnoj Bosni, godinu prije početka Drugog svjetskog rata. Linija borbe micala se s početka na kraj sela u kojem je živjela njegova obitelj pa su Srne morali pobjeći. U ljeto 1941., pogrešno su mislili da je sigurno vratiti se.

Jedne noći, četnici su ušli u selo i zapalili sve kuće. Uzeirov otac i njegov stariji brat Safet pobjegli su u šumu, noseći trogodišnjeg Uzeira sa sobom. Njegova majka bila je trudna. Živa je zapaljena zajedno sa Uzeirovom sestrom.

Muški članovi obitelji s izbjeglicama su krenuli prema Bosanskom Šamcu. Uzeir je u gužvi razdvojen od oca i brata. Završio je u Sloveniji gdje ga je posvojio policajac.

Uzeirov otac je u Bosanskom Šamcu pronašao posao u gostionici, no ubio ga je zalutali metak. Safet se tada pridružio vojsci, a gdje god je išao, pitao je za svog brata. Nekoliko godina kasnije, Safetov komandant, Slovenac, rekao mu je za bosansko siroče koje je uzela obitelj u Murskoj Soboti.

Safet je, što je prije mogao, krenuo tamo. Nevjerojatno, ali istinito, siroče je bio Uzeir. Odveo ga je natrag u Bosanski Šamac. Nakon što je završio školu, Uzeir se zaposlio u pekarnici. Čim je dobio prvu plaću, odselio je rođacima u Sarajevo.

Tada se prvi put vidjelo koliko je talentiran nogometni vratar. Počeo je igrati za FK Sarajevo. Kasnije se pridružio Čeliku, no bio je rezerva. Tijekom prijateljske utakmice u Metkoviću, vratar domaće momčadi se ozlijedio pa su zamolili Uzeira da brani za domaće. Uzeir je ostao u Metkoviću. Nakon neuspjelog braka i kratkog boravka u Francuskoj, Uzeir se oženio Milkom i udomaćio u Metkoviću.

'Moj otac i moja obitelj mi znače sve. Ne mogu zaboraviti kako su patili kad su pokušavali pronaći novac dok sam igrao u Hajduku. Otac je imao jako, jako težak život i ako sam ponosan da sada živi mirno', govorio je prije nekoliko godina Darijo.

Nije igranje u Hajduku značilo kraj patnji obitelji Srna – Uzeira su pojedini treneri tražili novac kako bi Darijo zaigrao. Srećom, njegov talent bio je prevelik da bi ga se moglo ignorirati.

Uzeir je, srećom, doživio zvjezdani uzlet svog sina koji je danas ikona hrvatske reprezentacije i legenda ukrajinskog prvaka Šahtjara.

Uzeir Srna preminuo je nakon utakmice Hrvatske i Turske. 

13.06.2016.

Foto: Hina

BANDIĆ 'U Zagrebu neće biti ploče s 'Za dom spremni', vraćam bistu Ivi Loli Ribaru i sedam sekretara SKOJ-a'

25.09.2017.

U vezi svojih predizbornih obećanja iz 2013. koje nije ispunio, Bandić je poručio da će ih ispuniti do 2021. godine. Više>

Foto: HGK

AKCIJA U BEČU Na Am Hofu tražila se kapljica više hrvatskih vina

25.09.2017.

Vina Croatia – vina mosaica doživjela uspjeh na austrijskom predstavljanju. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu