NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.04.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ŽIVOTNA PRIČA SRNINA OCA Uzeirovu trudnu majku i sestru spalili su četnici

Foto: Hina/Damir Senčar

Uzeirov otac i njegov brat Safet pobjegli su u šumu.

Br. pregleda: 11231

Foto: Hina/Damir Senčar

Autor: CroExpress

'Znam da je nemoguće odužiti se mom ocu za sve što je učinio za mene, kupio sam mu automobile i dajem mu dovoljno novca da živi normalnim životom sad kad je stariji, to je najmanje što mogu napraviti', rekao je Darijo Srna prije sedam godina za britanski Telegraph.

Životna priča jučer preminulog Uzeira Srna doista je nevjerojatna. Rođen je u Gornjim Stopićima u istočnoj Bosni, godinu prije početka Drugog svjetskog rata. Linija borbe micala se s početka na kraj sela u kojem je živjela njegova obitelj pa su Srne morali pobjeći. U ljeto 1941., pogrešno su mislili da je sigurno vratiti se.

Jedne noći, četnici su ušli u selo i zapalili sve kuće. Uzeirov otac i njegov stariji brat Safet pobjegli su u šumu, noseći trogodišnjeg Uzeira sa sobom. Njegova majka bila je trudna. Živa je zapaljena zajedno sa Uzeirovom sestrom.

Muški članovi obitelji s izbjeglicama su krenuli prema Bosanskom Šamcu. Uzeir je u gužvi razdvojen od oca i brata. Završio je u Sloveniji gdje ga je posvojio policajac.

Uzeirov otac je u Bosanskom Šamcu pronašao posao u gostionici, no ubio ga je zalutali metak. Safet se tada pridružio vojsci, a gdje god je išao, pitao je za svog brata. Nekoliko godina kasnije, Safetov komandant, Slovenac, rekao mu je za bosansko siroče koje je uzela obitelj u Murskoj Soboti.

Safet je, što je prije mogao, krenuo tamo. Nevjerojatno, ali istinito, siroče je bio Uzeir. Odveo ga je natrag u Bosanski Šamac. Nakon što je završio školu, Uzeir se zaposlio u pekarnici. Čim je dobio prvu plaću, odselio je rođacima u Sarajevo.

Tada se prvi put vidjelo koliko je talentiran nogometni vratar. Počeo je igrati za FK Sarajevo. Kasnije se pridružio Čeliku, no bio je rezerva. Tijekom prijateljske utakmice u Metkoviću, vratar domaće momčadi se ozlijedio pa su zamolili Uzeira da brani za domaće. Uzeir je ostao u Metkoviću. Nakon neuspjelog braka i kratkog boravka u Francuskoj, Uzeir se oženio Milkom i udomaćio u Metkoviću.

'Moj otac i moja obitelj mi znače sve. Ne mogu zaboraviti kako su patili kad su pokušavali pronaći novac dok sam igrao u Hajduku. Otac je imao jako, jako težak život i ako sam ponosan da sada živi mirno', govorio je prije nekoliko godina Darijo.

Nije igranje u Hajduku značilo kraj patnji obitelji Srna – Uzeira su pojedini treneri tražili novac kako bi Darijo zaigrao. Srećom, njegov talent bio je prevelik da bi ga se moglo ignorirati.

Uzeir je, srećom, doživio zvjezdani uzlet svog sina koji je danas ikona hrvatske reprezentacije i legenda ukrajinskog prvaka Šahtjara.

Uzeir Srna preminuo je nakon utakmice Hrvatske i Turske. 

13.06.2016.

Foto: Miroslav Pažin

BLEIBURG 2018. Donosimo vam program; iz Zagreba besplatan prijevoz

26.04.2018.

Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: 25. obljetnica FA Hrvatska Zora Melbourne

FOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0