NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.08.2017
tekst
tekst

Hrvatska

'OREŠKOVIĆEV OSTANAK NEREALAN' Tuđman uvjeren da će presložena Vlada imati sigurnu većinu

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Je li HDZ već osigurao parlamentarnu većinu za imenovanje nove vlade, Tuđman nije znao odgovoriti.

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Autor: Hina/CroExpress

HDZ-ov zastupnik Miroslav Tuđman, koji je početkom tjedna odbio potpisati zahtjev za opozivom premijera Tihomira Oreškovića, u četvrtak je izjavio kako je opcija po kojoj bi Orešković ostao na čelu vlade nerealna, a uvjeren je i kako Most nije jedinstven u podršci sadašnjem premijeru.

Tuđman je novinarima u Saboru kazao kako nema informacije o imenima koja se spominju kao mogući novi mandatari, poput sadašnjih ministara Zdravka Marića i Olega Butkovića, no smatra kako je riječ o ‘pristojnim ljudima’, iz čega zaključuje da će Hrvatska uskoro imati dobrog premijera i ‘racionalan raspored snaga, u kojem će se znati koje su čije kompetencije u Vladi’.

‘Ono što je važno naglasiti je da smo ipak sada ostavili tu priču iza sebe, hoće li biti preslagivanja ili neće. Prema tome, idemo u sastav nove vlade, odnosno procedura je takva da se mora nova vlada sastaviti’, rekao je Tuđman.

Upitan je li realna opcija po kojoj bi na čelu Vlade ostao Orešković, a iz nje istupili potpredsjednici Tomislav Karamarko i Božo Petrov, odgovorio je kako misli da to nije realna opcija.

‘Mislim da to nije realna opcija, upravo zbog toga što po izjavama Mostovaca u medijima možemo iščitati da ni oni nisu zadovoljni Oreškovićem’, rekao je Tuđman.

Na opasku da iz Mosta poručuju da i dalje podržavaju Oreškovića, odgovorio je, ‘Pitanje je kako definirate 'oni', zato što to 'oni' može biti dva čovjeka, a ne 15. Koliko znam, oni su podijeljeni oko tog stava’, ustvrdio je Tuđman.

Je li HDZ već osigurao parlamentarnu većinu za imenovanje nove vlade, Tuđman nije znao odgovoriti.

Uvjeren je, međutim, da većina koja bi trebala podržati novu vladu neće biti ‘tanka’ te da neće ovisiti o glasovima jednog ili dvoje zastupnika. ‘S projekcijom da će gospodarska situacija zadržati sadašnje trendove, ta bi vlada mogla uspjeti iskoristiti još pola godine da riješi EU fondove, da zamijeni te kredite.

'Mislim da će to stabilizirati vladu, ako budu samo ti trendovi i ako ne bude nečeg novoga, tako da mislim da je to jedna kriza koja je u osnovi već iza nas i da treba razmatrati što dalje’, rekao je Tuđman.

Uvjeren je da će Tomislav Karamarko i nakon izlaska iz Vlade imati mogućnost zaštititi svoju poziciju kroz kroz rad u Saboru i u stranci.

09.06.2016.

Ilustracija (foto: Zoran Stupar)

PRONAĐENA 13-GODIŠNJA BARBARA Policija istražuje je li bila oteta

17.08.2017.

Otac rekao medijima da vjeruje da je riječ o otmici. Više>

Foto: Hina

PLENKOVIĆ SA ŠEST AMERIČKIH SENATORA Razgovarali o sigurnosti i odnosima dvaju zemalja

15.08.2017.

Plenković je kazao kako je to bio ‘odličan dijalog'. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu

FOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart