NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.01.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

VELIKI PREOKRET NA POMOLU? Karamarko ponudio da ode pod dva uvjeta

Foto: Hina/Damir Senčar

HDZ bi u tom slučaju dao mandatara.

Br. pregleda: 3924

Foto: Hina/Damir Senčar

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u srijedu novinarima kako je odluka o opozivu premijera Tihomira Oreškovića bila odluka koja je trebala izazvati šok u javnosti, te naglasio da je spreman otići, ali da s njim trebaju otići i Orešković i Božo Petrov, a HDZ bi u tom slučaju trebao dati novog mandatara.

Bilo bi dobro da odemo Orešković i Petrov i ja. HDZ će dati mandatara. Mi ćemo sve napraviti da što prije izađemo iz problema. Bilo bi najbolje da se vrh Vlade osvježi i da se krene novim korakom, rekao je predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko novinarima ispred središnjice HDZ-a.

Procesi oko preslagivanja i zahtjev za opoziv, kaže, idu dobro. To je sve u tijeku, javnost zanima, a i mi smo zainteresirani da što prije izađemo iz ove krize, dodao je.

Vezano za pismo HDZ-ovih europarlamentaraca u kojem se protive opozivu premijera, komentirao je da svi imaju pravo na svoje mišljenje.

‘Ali čini mi se da nemaju uvid u detalje. Osobno podržavam takav izričaj, ali trebaju se poštovati odluke Predsjedništva HDZ-a. To najbolje znamo mi koji svake minute nešto radimo’, naglasio je Karamarko.

Na upit je li moguće da odustane od zahtjeva za opozivom premijera, naglasio je kako je HDZ zahtijevao taj opoziv da izazove šok i da kaže - dosta je ovakvog rada i odnosa.

‘Jučer sam rekao da pozivam sve usijane glave da se ohlade. Moramo raditi. Gospodarski trendovi su dobri, sve nam ide u prilog osim tih odnosa koji definitivno nisu dobri’, kazao je predsjednik HDZ-a Karamarko.

Na upit kakve su opcije rekao je da će HDZ napraviti sve da se što prije izađe iz problema.

‘Mi ćemo sve napraviti da što prije izađemo iz problema. Bilo bi najbolje da i premijer i Petrov i ja odemo, da se vrh vlade osvježi i da se krene novim korakom’, rekao je.

Što se tiče mandatara, rekao je: ‘Mislim da stranka koja ima najviše mandata u Saboru ima pravo dati premijera’.

‘Nisam šiljio na pregovorima kada je bilo pitanje mandatara, to ni sada neću raditi. Stranka nije sama sebi svrha, interesi ove države su takvi da su važniji od pojedinačnih interesa’, dodao je Karamarko.

Na upit postoji li mogućnost da Orešković ostane, a da odu on i Petrov rekao je kako je to teško.

‘Teško je u ovom momentu, ne znam kakve bi se promjene trebale dogoditi u sljedećim danima. Sve opcije ostaju ako se dogovorimo. Temelj svih temelja je da se počne drugačije raditi. Stalno pričamo o reformama. HDZ se treba respektirati kao relativnog pobjednika izbora, ne može ona poslužiti kao noseća struktura nekome da bi obnašao dužnost’, dodao je Karamarko.

Zaključio je da je dobro da je izazvan ovaj šok, kako bi mogli reći da se stane i počne normalno raditi.

09.06.2016.

Foto: Hina

ČERVAR KAŽNJEN Zbog povlačenja bjeloruskog igrača

20.01.2018.

Červar mora odmah platiti dvije tisuće eura. Više>

Foto: Pixabay.com

AUSTRIJSKA MINISTRICA PROTIV OTVARANJA TRŽIŠTA HRVATIMA 'Moramo uzeti u obzir 400.000 nezaposlenih u Austriji'

19.01.2018.

Austrija do 1. srpnja ove godine mora odlučiti hoće li za još dvije godine produžiti ograničenja za rad hrvatskih državljana. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich