NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

28.06.2017
tekst
tekst

Vijesti iz Misija

ČESTITALI MU 80. ROĐENDAN Hrvatski dušobrižnici biskupije Mainz kod kardinala

Foto; IKA

Kod kardinala Lehmanna.

Br. pregleda: 1140

Foto; IKA

Autor: IKA/CroExpress

Umirovljeni biskup biskupije Mainz kardinal dr. Karl Lehmann primio je u petak 3. lipnja dušobrižnike hrvatskih katoličkih misija koje djeluju u biskupiji Mainz.

Uz dušobrižnike misija - Giessen, Rüsselsheim, Offenbach, Mainz i Darmstadt, svećenike, redovnice, pastoralnog referenta Zvonka Orlovića i đakona Mate Valjana, susretu je nazočio i delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj iz Frankfurta Ivica Komadina. Susret s kardinalom Lehmannom inicirali su hrvatski dušobrižnici, koji su mu u toj prigodi htjeli uručiti sliku - ulje na platnu hrvatskoga akademskog slikara iz Zagreba Vladimira Blažanovića. Slika predstavlja vrlo uspjeli portret kardinala Lehmanna, a mišljena je kao dar hrvatskih dušobrižnika biskupu kardinalu dr. Karlu Lehmannu u povodu njegova odlaska u mirovinu, odnosno u povodu njegova 80. rođendana.

U prigodnom nagovoru đakon iz Giessena Mato Valjan, uime svih hrvatskih dušobrižnika izrazio je zahvalnost biskupu kardinalu Lehmannu na ozračju prihvata hrvatskih misija u biskupiji Mainz.

‘To može biti samorazumljivo u našoj Crkvi, ali činjenica da je ova samorazumljivost i u praksi provedena u biskupiji Mainz, zaslužuje našu istinsku zahvalnost’, rekao je. Nadalje je đakon Valjan zahvalio za otvorenu i moralnu i materijalnu potporu našoj Crkvi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kao i kardinalovoj pomoći na diplomatskoj razini.

Kardinal Lehmann zahvalio je na upućenim mu riječima i izrazio sa svoje strane zahvalnost hrvatskim dušobrižnicima na njihovu zauzetom radu u povjerenim im misijama. Izrazio je radost što Crkva u Hrvatskoj još uvijek šalje dušobrižnike, posebno svećenike, u njemačke hrvatske misije, što nije slučaj sa španjolskim, portugalskim i talijanskim misijama, koje zbog manjka svećeničkih zvanja to nisu u stanju činiti.

U razgovoru kardinal Lehmann živo se zanimao za stanje u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Stekao se dojam da zauzeto prati situaciju u Hrvatsko i Bosni i Hercegovini i da ga svaki pozitivni pomak raduje, ali da ga neuspjesi i promašaji u tim zemljama, kako na crkvenom tako i na političkom planu, žaloste.

Sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, kućanice kardinala Lehmanna - s. Ruža Kasalo i s. Animira Jakovljević, poslužile su hrvatske dušobrižnike raznolikim i vrlo ukusnim domaćim kolačima i pićem. Premda je bilo planirano ostati s kardinalom Lehmannom najviše pola sata, susret je trajao više od sat i pol vremena.

08.06.2016.

Foto: Tomislav Levaković

MISA ZA DOMOVINU U DUBLINU 'Željeli smo pokazati ono što nosimo sa sobom duboko u svome biću'

27.06.2017.

Na Sv. misi je sudjelovao lijep broj vjernika koji su zdušno pjevali i molili. Više>

Foto: Hrvatska katolička župa sv. Leopolda

FOTOGALERIJA Hrvati i njihovi potomci u dalekom Peruu proslavili Tijelovo

21.06.2017.

Ovako je Tijelovo proslavila Hrvatska katolička župa sv. Leopolda u Limi. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart

FOTO: Hamburg za Vukovar

FOTO: Proslava naslova u Bietigheimu

FOTO: Hodočašće Hrvata u Lourdes

FOTO: Croatia Bietigheim osvojila prvenstvo

FOTO: Dan oružanih snaga

FOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.