NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.02.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

ČESTITALI MU 80. ROĐENDAN Hrvatski dušobrižnici biskupije Mainz kod kardinala

Foto; IKA

Kod kardinala Lehmanna.

Br. pregleda: 1569

Foto; IKA

Autor: IKA/CroExpress

Umirovljeni biskup biskupije Mainz kardinal dr. Karl Lehmann primio je u petak 3. lipnja dušobrižnike hrvatskih katoličkih misija koje djeluju u biskupiji Mainz.

Uz dušobrižnike misija - Giessen, Rüsselsheim, Offenbach, Mainz i Darmstadt, svećenike, redovnice, pastoralnog referenta Zvonka Orlovića i đakona Mate Valjana, susretu je nazočio i delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj iz Frankfurta Ivica Komadina. Susret s kardinalom Lehmannom inicirali su hrvatski dušobrižnici, koji su mu u toj prigodi htjeli uručiti sliku - ulje na platnu hrvatskoga akademskog slikara iz Zagreba Vladimira Blažanovića. Slika predstavlja vrlo uspjeli portret kardinala Lehmanna, a mišljena je kao dar hrvatskih dušobrižnika biskupu kardinalu dr. Karlu Lehmannu u povodu njegova odlaska u mirovinu, odnosno u povodu njegova 80. rođendana.

U prigodnom nagovoru đakon iz Giessena Mato Valjan, uime svih hrvatskih dušobrižnika izrazio je zahvalnost biskupu kardinalu Lehmannu na ozračju prihvata hrvatskih misija u biskupiji Mainz.

‘To može biti samorazumljivo u našoj Crkvi, ali činjenica da je ova samorazumljivost i u praksi provedena u biskupiji Mainz, zaslužuje našu istinsku zahvalnost’, rekao je. Nadalje je đakon Valjan zahvalio za otvorenu i moralnu i materijalnu potporu našoj Crkvi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kao i kardinalovoj pomoći na diplomatskoj razini.

Kardinal Lehmann zahvalio je na upućenim mu riječima i izrazio sa svoje strane zahvalnost hrvatskim dušobrižnicima na njihovu zauzetom radu u povjerenim im misijama. Izrazio je radost što Crkva u Hrvatskoj još uvijek šalje dušobrižnike, posebno svećenike, u njemačke hrvatske misije, što nije slučaj sa španjolskim, portugalskim i talijanskim misijama, koje zbog manjka svećeničkih zvanja to nisu u stanju činiti.

U razgovoru kardinal Lehmann živo se zanimao za stanje u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Stekao se dojam da zauzeto prati situaciju u Hrvatsko i Bosni i Hercegovini i da ga svaki pozitivni pomak raduje, ali da ga neuspjesi i promašaji u tim zemljama, kako na crkvenom tako i na političkom planu, žaloste.

Sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, kućanice kardinala Lehmanna - s. Ruža Kasalo i s. Animira Jakovljević, poslužile su hrvatske dušobrižnike raznolikim i vrlo ukusnim domaćim kolačima i pićem. Premda je bilo planirano ostati s kardinalom Lehmannom najviše pola sata, susret je trajao više od sat i pol vremena.

08.06.2016.

Foto: IKA

STEPINČEVO U AALENU 'Došli ste ovdje jer se borite za nešto steći, imati, a meni će biti jako drago da vidim da jeste'

19.02.2018.

Svečano misno slavlje u kapeli Sv. Mihaela u Aalenu predvodio je bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Više>

Foto: Zlatko Duzbaba

FOTOGALERIJA Proslava Stepinčeva i duhovna obnova u HKM Stuttgart

13.02.2018.

Kako je bilo, pogledajte u našoj fotogaleriji. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

Preuzmi



FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu