NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.06.2018
tekst
tekst

Hrvatska

'ŠTETA OD NOVIH IZBORA BILA BI OGROMNA' Reiner tvrdi da je HDZ jedinstven

Foto: Hina/Tomislav Pavlek

HDZ nema nikakvog razloga izbjegavati glasovanje o povjerenju Karamarku, kaže.

Br. pregleda: 1573

Foto: Hina/Tomislav Pavlek

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) izjavio je u utorak kako logičnim smatra da se u Saboru prvo raspravlja o HDZ-ovu zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću jer, ako mu se izglasa nepovjerenje, pada cijela Vlada pa nije potrebna rasprava ni glasovanje o povjerenju prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku, što traži SDP.

‘Ako me pitate što je logično, onda je logično da se prvo raspravlja o pitanju povjerenja predsjedniku Vlade jer, ako se ne izglasa povjerenje predsjedniku Vlade, a sada se to čini vrlo izgledno, onda bilo kakvo drugo glasovanje o bilo kojem drugom članu Vlade postaje potpuno besmisleno jer Vlada već samim tim činom neizglasavanja povjerenja premijeru pada’, rekao je Reiner za Dnevnik HTV-a.

Podsjetio je i na proceduru po kojoj Vlada ima rok od osam dana da se očituje o zahtjevu Kluba zastupnika HDZ-a za izglasavanje nepovjerenja premijeru Oreškoviću, nakon čega saborska rasprava o tome treba uslijediti unutar 30 dana.

HDZ nema nikakvog razloga izbjegavati glasovanje o povjerenju Karamarku

Upitan hoće li HDZ pristati na raspuštanje Sabora, što sugerira SDP, a kako bi izbjegao oba glasovanja, o povjerenju Oreškoviću i Karamarku, predsjedniku HDZ-a, Reiner je odgovorio kako njegova stranka nema nikakvog razloga izbjegavati ta glasovanja, pa tako ni ono o povjerenju Karamarku. ‘Nema nikakvog razloga to izbjegavati’, poručio je.

Na dodatno pitanje nije li HDZ sve napravio, pa i pokrenuo postupak opoziva premijera upravo kako bi izbjegao glasovanje o svom predsjedniku, Reiner je odgovorio: ‘Ni u kom slučaju’.

‘Naravno da šef oporbe želi postići ono što oporba želi postići - njima nije cilj da se sada uspostavi stabilna Vlada, s bilo kakvim preslagivanjem i tako dalje, nego se nadaju da bi u nekim sljedećim izborima možda mogli uhvatiti nešto više glasova nego što su na prošlima. Naravno, HDZ se ne boji novih izbora i spreman je za njih. Međutim, građani trebaju znati što znače novi izbori’, istaknuo je.

Šteta od novih izbora bila bi ogromna

Izbori koje oporba zaziva, dodao je, prije svega znače da rajting agencije, koje su idući tjedan najavile posjet Hrvatskoj, dolaze u nestabilni zemlju s nestabilnom političkom situacijom, koja znači da rejting zemlje pada, a kamate rastu. ‘Vidjeli ste, bile su na 5 posto, rast će na 5,5 posto, možda i na 6’, kazao je i naglasio da novi izbori za Hrvatsku znače i da neće do kraja godine povući milijarde eura iz europskih fondova.

‘Prema tome, šteta od novih izbora koje oporba zaziva je ogromna i građani to trebaju znati. To nije tek tako napraviti nove izbore, to je velika šteta i ova godina je izgubljena u gospodarstvu, u reformama, u svemu’, ustvrdio je Reiner.

Upitan je li HDZ u ovom trenutku jedinstven kao stranka ili se događa raskol, s obzirom da je varaždinski HDZ tražio odstupanje Karamarka, neki saborski zastupnici nisu potpisali zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Oreškoviću, a Vladimir Šeks se izjasnio kako Karamarko treba otići, Reiner je odgovorio da je HDZ jedinstven.

‘Stranka je, naravno, jedinstvena. Svi koji pokušavaju pokazati da ona nije jedinstvena se itekako varaju. To što su dvoje, troje ljudi u Varaždinu poluprivatno pozvali novinare i nešto izjavili nije stranka. Stranka ima preko 200 tisuća članova, stranka ima svoja tijela, na tijelima su doneseni zaključci, imali smo jučer više sastanaka, imali smo u subotu Predsjedništvo stranke. Sve je zapravo vrlo unisono, jednoglasno’, istaknuo je.

Čudno je da je premijer 20 minuta prije sjednice Vlade otišao u SOA-u

Riener je u Dnevniku upitan i što znači Karamarkova optužba na račun premijera Oreškovića da nastoji uvesti kancelarski sustav uz pomoć represivnog aparata, te njegova poruka SOA-i, PNUSKOK-u i sličnim strukturama da se ne daju ‘politizirati i uvući se u moguće igre preslagivanja, praćenja, ne daj Bože prijetnji i pritisaka’.

‘Pa, čudno je, i to nitko ne može poreći da je čudno, da premijer 20 minuta prije sjednice Vlade, a da je prethodna sjednica bila samo telefonska sjednica. dakle ne normalna sjednica, bez obavještavanja najbližih suradnika tako da nitko nije znao do sljedećeg dana što se dogodilo, napušta zgradu Vlade i odlazi u SOA-u. Dakle, predsjednik i Vlada su nadređeni SOA-i i logično bi bilo ako i treba neku informaciju od SOA-e da onda šef SOA-e dolazi k njemu i podnosi mu tu informaciju’, odgovorio je Reiner.

Upitan ima li potpredsjednik Vlade Karamarko ikakvu informaciju što j bilo na tom sastanku u SOA-i, Reiner je odgovorio: ‘Koliko ja znam, ne’. ‘Ni najbliži suradnici nisu znali, novinari su ih pitali i do sljedećeg dana nisu uopće znali gdje je premijer, a kamoli zašto je otišao u SOA-u. Onda je on rekao da je otišao u SOA-u, nije ništa dalje rekao. Tražilo se od njega javno objašnjenje koje nismo dobili’, kazao je Reiner.

08.06.2016.

Foto: Hina

MINISTAR PRAVOSUĐA LJUTIT NAKON OVRHE NAD MALIM CESAREOM 'Dijete je na silu ugurano u auto, a sudac nije bio tamo'

20.06.2018.

Bit će određenih izmjena u Pravilniku o postupanju u ovršnom postupku kada je riječ o djetetu, poručio je Bošnjaković. Više>

Foto: vlada.hr

HRVATSKA JAČA ODNOSE S AUSTRIJOM I NJEMAČKOM 'Podržavaju naš napor za ulazak u Schengen'

19.06.2018.

Plenković je boravio u petak i subotu u Poguschu i Wachauu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0