NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

28.03.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

SNAŽNA PORUKA IZ LONDONA 'Domovina se obnavlja poniznošću, molimo da Hrvatska bude izliječena'

Misa za Domovinu.

Br. pregleda: 2976

Autor: CroExpress

U londonskoj Crkvi Presvetoga Srca sv. misu za Domovinu u nedjelju 5. lipnja predslavio je fra Ljubomir Šimunović, voditelj HKM London.

Fra Ljubomir je u propovijedi između ostaloga rekao kako ‘Domovinu imamo samo jednu, jedinu. Veza sa Domovinom je neraskidiva. Obveza nam je moliti se za Domovinu na što nas poziva sv. Pavao u Prvoj poslanici Timoteju: Preporučujem da se obavljaju prošnje, molitve, molbenice i zahvalnice za sve ljude… i one koji su na vlasti… da provodimo miran i spokojan život u svoj bogoljubnosti i ozbiljnosti. To je dobro i ugodno pred spasiteljem našim Bogom...

Iako ima onih koji misle da je za domoljublje dovoljno mahati zastavama, ili možda protestirati, kao i onih koji misle da dobro čine Domovini kada vrijeđaju, ponižavaju, omalovažavaju jedni druge – ali za to nećemo u Bibliji naći uporište. Naprotiv, u Bibliji stoji da smo u duhovnoj borbi i da se treba moliti za svoju Domovinu, pa i one koji su na vlasti, ne zbog ove ili one stranke, nego da mogu služiti.

Kroz svoju tešku četrnaest stoljetnu kršćansku povijest bili smo blagoslovljeni svetošću i svecima. Svetost Hrvatske je u našoj osobnoj svetosti. Poslanje nam je biti sol, svjetlo i kvasac zemlje. Biblija ima lijek za svaku nevolju. Ako otvorimo Stari Zavjet u 2. Knjizi Ljetopisa u sedmom poglavlju možemo naći putokaz kako se ozdravlja Domovina. Kaže Bog: I neka se narod moj ponizi i pomoli se, i potraži lice moje, i okani se zlih putova… i ja ću ga tada uslišati s neba, oprostiti ću mu grijeh i izliječiti mu zemlju…

Domovina se obnavlja poniznošću. Ulaskom u istinu. Nitko nas ne može uvesti u poniznost osim nas samih. Kada dolazimo do Božjeg Lica, primamo Duha Svetoga, snagu za promjenu.

Danas molimo da naša Domovina Hrvatska bude izliječena. Danas dajemo Bogu slavu za dvadeset pet godina Hrvatske neovisnosti. Danas se posebno molimo za naše branitelje, sve one mlade ljude koji su svoj život položili u temelje naše Domovine. Vjerujemo da ta muka i žrtva nije uzaludna. Vjerujemo da će Bog blagosloviti i preporoditi našu Domovinu Hrvatsku’ istaknuo je u propovijedi fra Ljubomir.

Slavlju je nazočio i hrvatski vojni izaslanik brigadir Anto Zelić, a nazočnima se poslije mise obratio hrvatski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu dr. Ivan Grdešić spomenuvši kako ‘Hrvatsku Domovinu zadnjih 25 godina imamo u okviru vlastite hrvatske države. I velika je razlika kada o svojoj Domovini kroza svoju državu možete brinuti. U proljeće 1991. hrvatski građani su se odlučili za samostalnost. Na samom začetku morali smo braniti Domovinu. Nakon uspješnog završetka Domovinskog rata započinju godine oporavka, teške zbog posljedica rata kojeg još i danas osjećamo. Najljepša priča demokracije je nesigurnost u sigurnosti. Svaki izbori su nesigurnost, a opet proizvode sigurnost. Demokracije znaju kako će nastaviti. Pripadnici smo europskog svijeta. Sposobni smo mijenjati se i napredovati, živjeti u institucijama države koje moramo svakodnevno čuvati. Demokracija je svakodnevni posao svih nas. Svima vama želim zahvaliti što ste doprinijeli u tih dvadeset pet godina. Dozvolite da zahvalim fra Ljubi kao domaćinu ove mise, kao domaćinu ovog dijela hrvatske zajednice, kao partneru i suradniku kroz sve ovo vrijeme, kao čovjeku u kojem sam prepoznao istu misiju: pronositi riječ hrvatsku, ja kroz hrvatsku demokraciju i njezine institucije, a fra Ljubo, hrvatsku ljubav kroz Božju.’

Kao uspomenu na zajedničke londonske godine fra Ljubomir je veleposlaniku dr. Grdešiću darovao knjigu Pape Franje ‘Božje je ime milosrđe’, zahvalivši mu na pokazanoj ljubavi za hrvatsku katoličku zajednicu u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i osoblju veleposlanstva na dobroj suradnji. 

FOTOGALERIJA:

06.06.2016.

1

VELIKA FOTOGALERIJA 'Adrija Ditzingen' proslavila 25 godina djelovanja

27.03.2017.

Uvodni govor u Stadthalle održao je gradonačelnik Ditzingena. Više>

Ilustracija (foto: pixabay.com)

MISLILA SAM DA ME ZAFRKAVAJU Nazvala me žena iz irske Porezne i ljubazno zamolila papir koji fali da mom klijentu odmah uplati novac

27.03.2017.

Telefonski razgovori s poreznom se snimaju i smatraju pravovaljanima, ne treba vam pisano mišljenje. Više>

Posjet Kotor Varošu završio je obilaskom proizvodnih pogona povratničke obitelji Marić čija tvornica zapošljava 200 ljudi (foto: Zvonko Milas)

MILAS U REPUBLICI SRPSKOJ Posjetio Hrvate povratnike, oduševio ga njihov poduzetnički duh

24.03.2017.

Najavio i buduće podupiranje projekata samozapošljavanja. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: 25 godina Adrije Ditzingen

FOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo

FOTO: Predivna Hrvatska

FOTO: Samoborski fašnik

FOTO: Duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Prstendžije u Ulmu

FOTO: 25. obljetnica međunarodnog priznanja