NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.04.2018
tekst
tekst

Sport

PLANETARNI PROJEKT U Beču predstavljene IV. Hrvatske svjetske igre

Foto: Anamarija Manestar

Potpredsjednik HSK Austrije Franjo Raštigorac izabran je za nacionalnog koordinatora za Austriju.

Br. pregleda: 1864

Foto: Anamarija Manestar

Foto: Anamarija Manestar

Foto: Anamarija Manestar

Autor: Anamarija Manestar

U prostorijama Hrvatske akademske zajednice u Beču uspješno je održana inicijalna konferencija za medije i tako je javnosti pomoću najsuvremenijih vizualnih tehnika prezentiran planetarni projekt Hrvatskih svjetskih igara Zagreb-2017 godine.

Hrvatski svjetski kongres u Austriji pokrenuo je ovu hvalevrijednu inicijalnu konferenciju za medije i time najavio najveću CRO-Olimpijadu na svijetu.

- HSK-a kao krovna udruga hrvatskih iseljenika djeluje u 37 zemalja svijeta kao međunarodna, neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija, članica Ujedinjenih naroda, povezuje Hrvatice i Hrvate, hrvatske udruge i ustanove izvan Domovine i tako stvara bolje uvjete za interese hrvatskog izvandomovinstva. Posebno je zadovoljstvo da su se pozivu organizatora odazvali i gradišćanski Hrvati – uvodno je naglasio predsjednik HSK Austrije mag. Igor Lacković.

Dodao je kako treba pohvaliti organizatore Igara Hrvatski svjetski kongres i Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te da će se Igre održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Pokrovitelji Igara su Hrvatski sabor, Vlada Republike Hrvatske, Hrvatska matica iseljenika, Turistička zajednica grada Zagreba, pojedine županije, gradovi i općine, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski nogometni savez te mnogobrojni sportski nacionalni savezi. Su-organizator HSI je Grad Zagreb. Konačni raspored pokrovitelja još nije zaključen.

Potpredsjednik HSK Austrije Franjo Raštigorac izabran je za nacionalnog koordinatora za Austriju.

- Nastup na Igrama moguć je osobama starijim od 16 godina, u svojstvu nacionalnih momčadi. Prijave za nastup ostvaruju se preko nacionalnih organizacijskih odbora, koji su uspostavljeni u svim zemljama sudionicima, a na Igrama mogu nastupiti i veterani, osobe starije od 35 godine u svim disciplinama - objasnio je Raštigorac.

Inače HSI obuhvaćaju široku lepezu sportova kao što su stolni tenis, mali nogomet, tenis veterani, nogomet veterani, odbojka na pijesku, stolni tenis veterani, atletika, košarka, rukomet, nogomet, plivanje, odbojka, ragbi, judo, tenis, vaterpolo, boćanje, taekwondo.

Sudionici ne trebaju biti članovi niti jedne sportske, kulturne ili druge udruge ili organizacije već je potrebno da imaju hrvatsko podrijetlo.

- Svaki sportaš dobiva donji dio trenirke, dvije polo majice te dva (najmanje jedan) komplet/a dresova za koji sport se natječe - istaknuo je Darko Kovačević, trener svih nogometnih reprezentacija u Austriji.

Natjecanje neće imati kotizaciju. Umjesto kotizacije morat će se uplatiti iznos od 100 eura kao garancija da će prijavljeni natjecatelj doći. Po dolasku u Zagreb, ta se garancija uplatitelju vraća. U slučaju da se netko prijavio, a nije došao na Igre, gubi pravo povrata garancije.

Prijave za natjecanje na IV. Hrvatske svjetske igre, koje će se održati od 18. do 22. srpnja 2017. godine u Zagrebu, Republika Hrvatska, traju zaključno do 28. veljače 2017. godine.

Hrvatski sportaši iz cijelog svijeta natječu se u 18 disciplina, a prijave su moguće na e-mail adresi: 

austrija@hsi-cwg.com ili na info@kroatischerweltkongress.at

HSI zadnje desetljeće ispunjava svoju funkciju povezivanja Hrvata diljem svijeta a time i očuvanja najvećeg bogatstva jednog naroda a to je jezik, hrvatski jezik.

Nakon informativne konferencije u Beču slijede i konferencije u ostalim austrijskim gradovima gdje žive Hrvati: Tullnu, St. Pöltenu, Welsu, Linzu, Grazu, Innsbrucku i Klagenfurtu.

06.06.2016.

Youtube snimka zaslona

(VIDEO) NETIPIČAN POTEZ Vrsaljko isključen već u 10. minuti nakon pogibeljnog starta

27.04.2018.

Utakmicu je obilježilo rano isključenje Vrsaljka. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: 25. obljetnica FA Hrvatska Zora Melbourne

FOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0