NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2017
tekst
tekst

Hrvatska

SUSRET PREDSJEDNIKA PARLAMENATA 'Hrvatska i Mađarska trebaju civilizirano rješavati otvorena pitanja'

Foto: Hina/Toni Bitunjac/Hrvatski Sabor

Na međunarodnim arbitražama rješavaju se dva spora između INA-e i MOL-a.

Br. pregleda: 1134

Foto: Hina/Toni Bitunjac/Hrvatski Sabor

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatska i Mađarska trebaju civilizirano rješavati otvorena pitanja, izjavili su u četvrtak u Zagrebu predsjednici parlamenata dviju zemalja Željko Reiner i Laszlo Kover, ne spominjući izrijekom spor INA-MOL.

Na međunarodnim arbitražama rješavaju se dva spora između hrvatske naftne kompanije INA-e i mađarskoj plinskog i naftnog diva MOL-a oko upravljanja INA-om, u kojoj je MOL najveći pojedinačni dioničar.

Odnosi Budimpešte i bivše hrvatske vlade lijevog centra dodatno su se zategnuli prošle godine kada je Mađarska u jeku izbjegličke krize podigla ogradu na granici s Hrvatskom.

‘Postoje određena otvorena pitanja za koja sam uvjeren da se dijalogom i dobrom voljom mogu rješiti na zadovoljstvo obiju strana’, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Reiner na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom mađarskog parlamenta Koverom.

Kover, jedan od osnivača vladajuće konzervativne stranke Fides, istaknuo je da zajednička prošlost i nacionalne manjine obvezuju dvije zemlje da otvorena pitanja rješe dijalogom.

‘Izbori u Hrvatskoj i agenda EU-a trebaju otvoriti novu etapu’, dodao je Kover i podsjetio da su od promjene vlasti u Hrvatskoj krajem prošle godine Mađarsku posjetila petorica ministara nove vlade desnog centra i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Mađarski dužnosnik podupro je hrvatsku inicijativu Jadran-Baltik-Crno more kojom se želi osnažiti utjecaj novih članica EU-a u Bruxellesu i razviti infrastrukturne, osobito energetske projekte u srednjoj Europi.

Ta je inicijativa bliska zamislima Višegradske skupine koja može poslužiti kao primjer uspješnosti takve suradnje, rekao je Kover govoreći o asocijaciji Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske.

‘Zemlje veličine Hrvatske i Mađarske mogu opstati i napredovati u EU-u samo ako nađu način da zajednički zastupaju svoje interese’, naglasio je predsjednik mađarske Nacionalne skupštine.

Reiner je rekao da je Hrvatska posebno zainteresirana za povezivanje s Mađarskom kroz cestovni koridor 5C od luke Ploče preko Sarajeva i Osijeka do Budimpešte i željeznički pravac od Rijeke do mađarske prijestolnice.

Dvije zemlje usko surađuju i u zaštiti nacionalnih manjina, dodao je predsjednik Sabora koji se nada da će glasnogovornik hrvatske zajednice u mađarskom parlamentu dobiti pravo glasa, poput zastupnika Mađara u Hrvatskom saboru. Mađarska je nedavno usvojila zakon koji manjinama jamči predstavnika u nacionalnom parlamentu, ali bez prava glasa.

Reiner i Kover otvorili su u srijedu Mađarski dom i odali počast poginulim žrtvama u obrani Vukovara, među kojima i 52 Mađara. U tom je gradu na istoku Hrvatske prije rata živjelo deset posto Mađara.

02.06.2016.

Foto: Hina/Denis Cerić

BERNARDIĆ IZBACUJE BIVŠEG MINISTRA 'Umjesto HDZ-a napada SDP'

27.05.2017.

Udar na temelje stranke, smatra čelnik SDP-a. Više>

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

'SLOBODNA HRVATSKA' KAZNENO PRIJAVILA SDSS Pozvali sve građane koji imaju dokaze o podmićivanju birača da im se jave

25.05.2017.

Također je javna tajna manipulacija biračima iz Bosne i Hercegovine, kao i romskom manjinom, kažu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.

FOTO: Croatia Bietighem - TASV Hessigheim

FOTO: HKM na susretu katoličke mladeži u Vukovaru

FOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču