NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.05.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Sjeverne Amerike

DOBROČINITELJSTVO NEMA GRANICA Zbog američkih Hrvata, 300 mladih živi život o kakvom su sanjali

Dr.sc. Joseph Cindrich (CSF) i dr.sc. Anamaria Brozović, znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković (foto: Zoran Stupar)

Priča o Croatian Scholarship Fund.

Br. pregleda: 7654

Dr.sc. Joseph Cindrich (CSF) i dr.sc. Anamaria Brozović, znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković (foto: Zoran Stupar)

Autor: Zoran Stupar

'Dolazim iz malog, kamenitog hercegovačkog mjesta, iz područja pogođenog ratom, rođen u obitelji koja skromno živi obrađujući suhu i škrtu zemlju i koja svojoj djeci ne može priuštiti nadu u visoko obrazovanje. Unatoč tome što sam sanjao, kao i svi moji prijatelji, o modernom životu u velikom gradu (kao što gledamo u američkim filmovima) i o karijeru po svom izboru, znao sam da će to ostati samo san. Iako su moje ocjene u srednjoj školi bile dosta dobre, uvijek sam se potiho podsjećao da sveučilišno obrazovanje, ipak, nije za svakog. Vidio sam sebe u onima oko mene koji, unatoč svojim sposobnostima, ostaju daleko od škole i provode svoje cijele živote radeći jednostavne poslove, lomeći leđa na poslu, slijedeći stope svojih roditelja. A onda mi je Croatian Scholarship Fund omogućio da organiziram svoj život drugačije – prema mojim težnjama. Ova stipendija mi je omogućila da od svog budućeg života napravim nešto, dostignem karijeru koju volim i pomognem svom narodu i domovini'.

Ovaj isječak iz pisma, koje je poznati hrvatski znanstvenik 1996. godine poslao na adresu Croatian Scholarship Funda (CSF) u San Franciscu, uvod je u našu priču o ovoj organizaciji. O čemu se uopće ovdje radi?

Sakupljaju novac za studente u Hrvatskoj

Priča ide ovako: Croatian Scholarship fund utemeljen je 1989. godine. Četvorica entuzijasta iz San Francisca zapitala su se: kako pomoći mladima u Hrvatskoj i BiH? Ideja koja se rodila bila je jednostavna, a opet genijalna – sakupljat će novac za hrvatske studente koji ne mogu priuštiti sveučilišno obrazovanje.


Dr.sc. Joseph Cindrich (CSF) ovih dana boravi u Hrvatskoj (foto: Zoran Stupar)

Ta četvorica američkih Hrvata bili su Branko Barbir, Bob Bronzan, George Kumprak i Anthony Udjur. Svoj posao, odlučili su, obavljat će volonterski. Napravili su plan prikupljanja sredstava i naišli na ogromnu podršku hrvatske zajednice u SAD. Uspostavili su stroge akademske kriterije za 'ulazak' u program kako bi bili sigurni da će novac biti uložen u najbolje studente. Plan je bio obrazovati ljude koji će jednog dana biti vođe u Hrvatskoj.

Njihov rad nadmašio je sva očekivanja. Do danas je fakultet, zahvaljujući njihovoj stipendiji, završilo oko 300 ljudi. Oni su danas doktori znanosti, fizičari, inženjeri, odvjetnici...


Susret stipendista CSF-a i Cindricha

Žive život o kojem su mogli samo sanjati

- Evo, recimo, ovaj čovjek nam je danas jedan od najboljih – govori nam dr.sc. Joseph Cindrich, jedan od volontera CSF-a koji trenutno boravi u Zagrebu, pokazujući staru fotografiju dr.sc. Bože Skoke, hrvatskog sveučilišnog profesora, koji je bio jedan od CSF-ovih studenata. Upravo ovaj znanstvenik pisao je prije točno 20 godina pismo CSF-u koje smo objavili na početku članka.

'Iz raznih dijelova BiH i Hrvatske, došli smo u glavni grad svih Hrvata, Zagreb, nastaviti svoje obrazovanje. Tako se pred nama otvorio novi život o kojem smo, prije, mogli samo sanjati; postali smo članovi akademske zajednice i vrjedniji građani svojoj naciji – a sve nam je to omogućio CSF', pisao je tada Skoko.

I mlada znanstvenica dr.sc. Anamaria Brozović, koja radi na Institutu Ruđer Bošković, dokaz je odlične pozitivne selekcije ove organizacije.

- Prije tri i pol godine vratila sam se sa poslijedoktorskog usavršavanja u onkološkom odjelu na Sveučilištu Stanford. Ondje sam provela tri godine. Bilo je to sjajno vrijeme – kaže nam ona. Dr. Brozović danas pomaže CSF-u u njihovom djelovanju, kako bi i dalje mogli pomoći obrazovati najbolje studente. 

Donatorska gala večera održana u travnju (foto: CSF)

Prije dva mjeseca sakupili rekordnu svotu 

CSF je u travnju ove godine održao donatorsku večer u Sacramentu. Više od 250 posjetitelja doniralo je dotad rekordnu svotu novaca – gotovo $50.000. Organizacija trenutno financira 59 studenata sa po $2000 godišnje. Ne treba ni reći koliko ovaj novac znači studentima, ali i koliko koristi cjelokupnom hrvatskom društvu koje na taj način dobiva obrazovane kadrove.

Koje ćemo, nadamo se, biti sposobni zadržati u zemlji.  

02.06.2016.

Foto: Robert Herjavec

(VIDEO) EMOTIVNA ISPOVIJEST Odrastao je u siromaštvu u Hrvatskoj, danas je poslovna i TV zvijezda: 'Opravdao sam žrtvu svojih roditelja'

11.05.2017.

Herjavec je jedna od zvijezda popularnog američkog 'reality show'-a 'Shark Tank'. Više>

(VIDEO) ZVIZDE NISU TILE 'I Amerikanci su znali ovu moju pjesmu na kraju produkcije'

07.05.2017.

Hrvatski kantautor iz Kalifornije izdao svoj drugi singl. Više>

Toronto (foto: pixabay.com)

HRVATI U KANADI Vjeruje se da ih je danas oko 200.000, diljem zemlje postoji 17 hrvatskih župa

27.04.2017.

Sav duhovni, kulturni i sportski život odvija se u župama. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.

FOTO: Croatia Bietighem - TASV Hessigheim

FOTO: HKM na susretu katoličke mladeži u Vukovaru

FOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču