NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.04.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Sjeverne Amerike

GLEDALI SMO HRVATSKU NA TV-U Tata je odjednom rekao: 'Stari mi je od tamo'

Foto: Zoran Stupar

Joy danas u Hrvatskoj boravi po treći put.

Br. pregleda: 11803

Foto: Zoran Stupar

Autor: Zoran Stupar

- Gledali smo na televiziji kako američki predsjednik slijeće u Zagreb. Otac je odjednom rekao: 'Stari mi je od tamo' – započinje priču o svojoj potrazi za korijenima Joy Minns rođ. Ostovitz (65) iz Vermonta (SAD). 

Ni otac nije znao odakle je zapravo djed

Tako negdje, u to vrijeme, nakon što se George Bush mlađi vratio iz posjeta Hrvatskoj, Joy je krenula u pomnije istraživanje svojih predaka. Usredotočila se na očevu stranu obitelji. Znala je da su po toj strani porijeklom Hrvati. Djed je, pojasnio joj je otac, u Ameriku došao iz ove malene srednjoeuropske zemlje. No, čak ni njen otac nije znao odakle djed doista dolazi. Nije bila riječ o Zagrebu.

Naime, prije nego je krenula put Hrvatske po prvi put u životu, Joy je na internetu uspjela 'iskopati' podatak da njen djed uopće nije iz glavnog grada Hrvatske nego iz malenog sela u Gradišću. Porijeklom gradišćanski Hrvat, on, koliko ona zna, nije nikad niti živio u Hrvatskoj.

I njena baka Luisa, očeva majka, dolazi iz istog mjestašca kao i djed. Kako je kasnije doznala, živjeli su u susjednim kućama, prije nego su se u dogovorenom braku vjenčali početkom 20. stoljeća, na drugom kontinentu.

Joy se tako 2012. uputila u Zagreb, a iduće godine u Gradišće.

Joy pokazuje fotografiju svog djeda (foto: Zoran Stupar)

Sredinom 19. stoljeća svi u selu bili su rodbina

- Došla sam u selo u Gradišću u kojem je danas tek nekoliko kuća. Šetala sam, nisam vidjela nikog, dok nisam začula zvuk motorne pile. Mahnula sam čovjeku i objasnila mu što tražim. Rekao mi je da sam naletjela na pravu osobu jer on godinama proučava povijest sela i poznaje sve iz moje obitelji – kaže nam Joy.

Doznala je tako da su njeni preci u Gradišće došli 1600-tih godina, a da su sredinom 19. stoljeća u tom selu svi bili u krvnom srodstvu. To za sobom poteže i neugodna pitanja, danas tabu teme, poput ženidbe unutar obitelji.

- Imam sreće da uopće imam mozak – govori nam Joy kroz smijeh. U ozbiljnijem tonu pojašnjava nam da je Crkva vodila računa da se seljani ne žene s najbližom rodbinom, tek onom nešto daljom, kako bi se održala 'čistoća' hrvatske krvi. 

Rođak još uvijek živi u djedovoj kući

Kuća njenog djeda još je uvijek na starom 'gruntu'. Ondje danas živi njen rođak. Susjedne kuće, u kojoj joj je živjela baka, više nema. Tijekom godina pronašla je još rođaka koji žive na ovim prostorima. Zanimljivo, ona, Amerikanka, o povijesti obitelji zna više od gotovo svih njih.

- U Beču sam se susrela s rođakom Walterom i s nama je bio i njegov otac. Donio je dokumente o povijesti obitelji i pojašnjavao mi tko je tko. Walter ga je u čudu gledao i pitao ga: zašto to meni nikad nisi rekao? Otac mu je jednostavno odgovorio: zato jer me nikad nisi pitao!

Joy danas u Hrvatskoj boravi po treći put; drugi put u društvu s kćerkom Jen. I drugi put u društvu Roberta Jerina, američkog Hrvata koji već godinama organizira dolaske američkih Hrvata u domovinu svojih predaka.

Jen s oduševljenjem govori o Hrvatskoj. No, ona neće morati istraživati svoje korijene. Majka je već obavila velik posao...

31.05.2016.

Foto: George Corluka

FOTO Otvoren novi Hrvatski centar u njujorškom Manhattanu

26.03.2018.

Riječ je o centru u sklopu Hrvatske župe sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela. Više>

Foto: Croatian American Cultural Center

AMERIČKI HRVATI UGOSTILI 'VATRENE' 'Ovakva večer za naše je iseljeništvo i za našu djecu nešto nezaboravno'

22.03.2018.

‘Vatreni’ su se s društvom hrvatskih iseljenika u Sjedinjenim Američkim Državama družili u Fort Lauderdaleu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije

FOTO: Obnova u Grazu