NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.03.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

PRIJE 162 GODINE UMRO JE LISINSKI Preminuo je čekajući bolji posao, evo što još možda ne znate o njemu

Autor prve hrvatske opere.

Br. pregleda: 4119

Autor: CroExpress/enciklopedija.hr

Na današnji dan prije 162 godine preminuo je Vatroslav Lisinski, hrvatski skladatelj (Zagreb, 8. VII. 1819 – Zagreb, 31. V. 1854). Evo nekih osnovnih činjenica o njemu.

#1 Nije rođen kao Vatroslav

Po ocu Slovenac, a po majci Hrvat, pod utjecajem iliraca oko 1840. promijenio ime Ignatius Fuchs u Vatroslav Lisinski.

#2 Bio je prestar za praški glazbeni Kozervatorij, nije mu pomogao ni ban Jelačić

Školovao se u Zagrebu, gdje je 1840. završio dvogodišnji filozofski studij, a 1842. i dvogodišnju pravničku akademiju. Osnovnu glazbenu naobrazbu stekao je privatnom podukom kod Juraja Sojke i J. K. Wisnera Morgensterna. Počeo je skladati 1841. na nagovor pjevača i rodoljuba A. Štrige. U razdoblju 1842–47. bio je bilježnik Banskoga stola u Zagrebu. U jesen 1847. otišao je u Prag na glazbeno usavršavanje, ali se zbog prekoračene dobne granice nije mogao upisati kao redoviti učenik na Konzervatorij, već samo u Orguljsku školu (Karel František Pitsch, kontrapunkt), a privatno je učio kompoziciju i instrumentaciju kod ravnatelja Konzervatorija Jana Bedřicha Kittla.
U jesen 1850. vratio se razočaran u Zagreb jer mu, unatoč zauzimanjima bana J. Jelačića, nije bilo omogućeno polaganje završnoga diplomskog ispita na praškome Konzervatoriju.

#3 Umro je čekajući rješenje o boljem poslu

Spriječen u pokušaju da se namjesti kao nastavnik u školi Hrvatskoga glazbenog zavoda, obavljao je dužnosti besplatnoga nadzornika školskih učionica i druge administrativne poslove. Za život je isprva zarađivao privatnom podukom glasovira, a nakon otkaza u HGZ-u preuzeo je početkom 1853., neshvaćen, razočaran i obeshrabren, mjesto privremenoga sudbenog prislušnika. Ne dočekavši rješenje o mjestu kotarskog aktuara, naglo se razbolio i podlegao 1854. vodenoj bolesti u 35. godini života. Negativno rješenje njegove molbe, koje je stiglo godinu dana poslije, u proljeće 1855., vratilo se u uredski arhiv s oznakom 'Nepoznat'.

#4 Napisao je prvu hrvatsku operu, ali ne samo to

Lisinskoga se smatra utemeljiteljem moderne hrvatske opere, solo pjesme, zborske i orkestralne glazbe. Autor je prvih dviju hrvatskih opera, a značajan je i kao prvi operni skladatelj nakon M. Glinke u slavenskom svijetu. Prva njegova opera, Ljubav i zloba, skladana 1843–45. i instrumentirana uz pomoć J. K. Wisnera Morgensterna, bila je praizvedena u Zagrebu s velikim uspjehom 1846. i značajan je uspjeh ilirizma na području umjetnosti i kulture. Druga opera, Porin, skladana većinom u Pragu i dovršena 1851., bila je praizvedena, zaslugom I. Zajca, tek 1897. Najbolja su mu djela solo pjesme i zborovi uz glasovirsku pratnju ili a cappella, od kojih su se mnoga zadržala na repertoaru do danas. 

31.05.2016.

Foto: TaxCredits.net

U HRVATSKOJ ŽIVI 120 SUPERMILIJUNAŠA Svatko od njih je 'težak' više od 30 milijuna dolara

19.03.2018.

Broj supermilijunaša u Hrvatskoj je u prošlom desetljeću porastao za 33 posto. Više>

Foto: CroExpress

JESU LI SVI KOJI NISU OTIŠLI IZ HRVATSKE REZULTAT NEGATIVNE SELEKCIJE? Jedan stručnjak misli da jesu, a mi smo sigurni da nisu

19.03.2018.

U Hrvatskoj nisu, niti neće, ostati samo oni 'najlošiji', kukavice, neenergetični, neambiciozni, nestručni. Više>

Foto: predsjednica.hr

(VIDEO INTERVJU) KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ 'Svi hrvatski državljani diljem svijeta moraju imati pravo na elektroničko i dopisno glasovanje'

16.03.2018.

U Hrvatskoj je, ponovila je, zabrinjavaju demografski trendovi i Hrvatska je i dalje 'zemlja emigracije, a ne imigracije'. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Obnova u Grazu

FOTO: Hrvatska noć u Ditzingenu

FOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku