NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.06.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

17. PUT ZAREDOM Skandinavski Hrvati na grobu sv. Brigite

Foto: IKA

Svečano misno slavlje predvodio je porečko-pulski biskup dr. Dražen Kutleša.

Br. pregleda: 2123

Foto: IKA

Autor: IKA/CroExpress

U subotu 28. svibnja 2016. u Svetoj godini milosrđa, sedamnaesti put zaredom okupili su se Hrvati u Skandinaviji i njihovi prijatelji da pod vodstvom svojih pastira hodočaste na grob sv. Brigite.

Svečano misno slavlje predvodio je porečko-pulski biskup dr. Dražen Kutleša u suslavlju s delegatom za hrvatsku inozemnu pastvu u Švedskoj mons. Stjepanom Biletićem i drugim svećenicima.

Biskup Kutleša u propovijedi je potaknuo hodočasnike da na poticaj pape Franje više razmišljaju o božanskome milosrđu. Da bismo bolje shvatili što milosrđe jest u svojoj biti, treba vidjeti kako se sam Isus odnosio prema grešnicima, rekao je biskup. Isus je rekao, tko je bez grijeha neka prvi baci kamen na grešnika. Česta je pogreška da mi od drugih zahtijevamo ono što sami ne činimo. Biskup Kutleša nadalje se zapitao koja je to kvalifikacija prema kojoj nekog osuđujemo? Je li to znanje? Ne, nije, jer svi ga, prema osobnom mišljenju, dovoljno posjedujemo. Budući da nitko od nas nije savršen, vidimo da samo Bog ima pravo suditi druge ljude iz jednostavnog razloga što nijedan čovjek nije dovoljno dobar da sudi druge. Važno je i ispravno razumjeti kako se Isus odnosi prema grešniku. Lako je izvući pogrešnu lekciju i steći dojam da Isus olako prašta ili da mu grijeh nije važan. Isus je rekao ženi: ‘Ja te ne osuđujem, ali idi i ne griješi više’. On je odgodio osudu i kaznu. Isusov odnos prema grešniku uključuje nekoliko bitnih stvari bez kojih se ne može shvatiti milosrđe i oprost. Isus daje drugu priliku. Isus je evanđelje druge prilike. On je uvijek zainteresiran, ne samo za ono što je osoba bila, nego i za ono što bi osoba mogla biti. Nije rekao da nije važno što su učinili. Prekršeni zakon i skršena srca uvijek su važni. Važno je da svaki čovjek kao što ima prošlost,mora imati i budućnost. Isus uvijek s grešnikom suosjeća i želi razumjeti zašto je nešto učinio. Isus svakom čovjeku daje novu priliku za izazov. Isus suočava grešnika s izazovom bezgrešnoga života. Isus opraštajući grešniku, suočava čovjeka s izazovom Dobra. Najveći primjer milosrđa jest Božje poistovjećivanje s ljudima u liku Isusa Krista. Božja ljubav bila je tolika da je On stvorio najveću žrtvenu identifikaciju s čovjekom i zato Bog razumije, oprašta i spašava, zaključio je mons. Kutleša.

Na misi je uz orguljsku pratnju pjevao mješoviti zbor Hrvatske katoličke misije iz Malmoa.
Nakon molitve na grobu sv. Birgite, svečanom procesijom, s djevojkama i mladićima na čelu procesije odjevenima u hrvatske narodne nošnje, završila je misa. Slavlje se nastavilo pred crkvom za zajedničkim stolom i druženjem uz tamburaški sastav, a u poslijepodnevnim satima i u sportskoj dvorani uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Milodari prikupljeni na ovoj svetoj misi uplatit će se za aktualni projekt obnove vukovarskoga vodotornja.

30.05.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0