NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.06.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

HODOČAŠĆE U BIRNAU Gospi su vjernost iskazali Hrvati Njemačke, Austrije, Švicarske...

Foto: IKA

U organizaciji HKM Singen-Villingen.

Br. pregleda: 2055

Foto: IKA

Autor: IKA/CroExpress

Tradicionalno četrdeset četvrto zavjetno hodočašće Hrvata Gospi u Birnau pod geslom ‘Vjerni Bogu, Gospi i Domovini’ održano je u nedjelju 29. svibnja, u organizaciji Hrvatske katoličke misije Singen-Villingen. Svečano misno slavlje u punoj Gospinoj bazilici u Birnau na Bodenskom jezeru predvodio je apostolski nuncij u Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović. Uz vjernike iz HKM Singen-Villingen, sudjelovao je i jedan broj vjernika iz drugih hrvatskih misija i zajednica iz toga dijela Njemačke, iz domovine, Austrije i Švicarske.

Prije misnog slavlja išlo se u ophodu od sakristije do u crkvu. U ophodu je išlo i osamnaest krizmanica i krizmanika s kumovima i kumama, kojima je tijekom misnog slavlja mons. Eterović podijelio sakrament potvrde. Svečano misno slavlje predvodio je mons. Eterović u zajedništvu s voditeljem HKM Singen-Villingen fra Dinkom Grbavcem i fra Ivanom Matijaševićem.

Sve je na početku uime toga drevnog baroknog Gospina svetišta i cistercitskog samostana pozdravio o. Bruno Metzler, koji je izrazio radost velikim brojem Hrvata i ove godine na hodočašću u Brnau. Potom je izrazio dobrodošlicu mons. Eteroviću. Prigodnu riječ uputio je i fra Dinko, koji je posebno zahvalio cistercitima na gostoprimstvu u svetištu.

'Okupili smo se i ove godine na 44. hodočašću Gospi u Birnau, tom malom, ali srcu dragom mjestu. Ovo je mjesto pisalo nacionalnu povijest nas Hrvata izvan domovine. To je nezaobilazno mjesto naših susreta i hodočašćenja. Ovdje se osjećamo kod kuće. Ovo nam je mjesto vraćalo dostojanstvo iz kojeg smo odlazili podignutih glava, jer se ovdje naš narod daleko od domovine učvršćivao u vjeri i pripadnosti svome rodu’, rekao je. Posebno je zahvalio mons. Eteroviću na odazivu predvođenja misnog slavlja i podjele sakramenta potvrde.

Potom su predstavnice krizmanika pozdravili mons. Eterovića i predali mu sedam crvenih ruža, koje simboliziraju sedam darova Duha Svetoga.

Mons. Eterović je u propovijedi rekao kako mu je posebno drago da može slaviti misu s Hrvatima na hodočašću u Birnau.

‘Pozdravljam vas kao apostolski nuncij, predstavnik Svetog Oca Franje u Saveznoj Republici Njemačkoj. Kao predstavnik pape Franje posebno želim pozdraviti vas koji živite u katoličkim obiteljima. Nalazimo se u Godini milosrđa i pozvani smo razmišljati i upoznati veliku bezgraničnu Božju ljubav i Božje milosrđe. Posebno su na to pozvane kršćanske obitelji. Svaka obitelj je mala domaća Crkva. To je tajna uspjeha kršćanske ženidbe u kojoj je Bog prisutan, u kojoj Duh Sveti daje snagu bračnim drugovima da si međusobno opraštaju, da nadvladaju razne poteškoće koje dolaze u životu, pa i u bračnim odnosima, i idu dalje onako kako to Bog od njih zahtijeva. Drage obitelji, ustrajte u tom uzvišenom kršćanskom pozivu. Iz obitelji, male Crkve evo i plodova – vaši sinovi i kćeri, koji danas potpuno svjesni prihvaćaju Duha Svetoga u sakramentu potvrde. Dragi krizmanici, drago mi je što sam među vama i što ću vam udijeliti ovaj sakrament. Duh Sveti dolazi u vas kako bi vas učvrstio u vjeri i osnažio vašu ljubav prema Bogu i prema bližnjemu. Ljubav je nešto divno, važno, uzvišeno. To osjećamo, premda ne vidimo. Ljubav se iskazuje znakovima: poljupcem, pogledom, lijepim riječima, smiješkom. I u potvrdi Duha Svetoga ne vidimo. On je ljubav između Boga Stvoritelja i Krista Otkupitelja, a Duh Sveti je Posvetitelj. Duha Svetoga možemo doživjeti preko znakova njegove prisutnosti. Postoje dva važna znaka preko kojih će Duh Sveti molitvom Crkve ući u svakoga od vas, u vaša srca, u cijelo vaše žiće. Prvi znak je polaganje ruku, a drugi je mazanje sv. uljem krizme’, rekao je mons. Eterović, dodavši kako će krizmanici biti pomazani Duhom Svetim da bi bili proroci, kraljevi i svećenici.

‘Postoji opće svećenstvo svih vjernika. Ono se razlikuje od ministerijalnog svećenstva koje imaju biskupi i svećenici, a svećenstvo biskupa i svećenika je službi Božjeg naroda’, pojasnio je. Posebno je istaknuo od sedam darova Duha Svetoga dar ljubavi, rekavši kako ona mora naći svoje posebno zaštićeno mjesto u obitelji. ‘Ljubav je jezik koji svi razumijemo’, rekao je, potaknuvši mlade neka uče hrvatski jezik. ‘Puno sam godina u svijetu i moram govoriti raznim jezicima, ali srcu je najbliži moj materinski hrvatski jezik koji sam naučio u obitelji, a kasnije usavršavao u školi i u župnoj zajednici. Hrvatski je jezik za vas ovdje posebno važan. Zato posvetite truda dok ste mladi da ga dobro naučite. Jezik je prozor u jednu kulturu. Što više jezika znamo, to više vrijedimo, to više možemo biti na službu i nama i drugima. Svi ste vi ovdje pozvani biti veleposlanici vaše prve domovine Hrvatske i vaše druge domovine Njemačke. Neka vam Duh Sveti udijeli dar ljubavi i vjere da budete Kristovi svjedoci cijeli život! Vjera je važan dar koji možemo dijeliti s drugima. Vjera je veliko bogatstvo koje moramo živjeti i naviještati drugima’, rekao je mons. Eterović u propovijedi.

Prije podjele sakramenta potvrde bila je obnova krsnih obećanja. Nakon primanja sakramenta potvrde predstavnici krizmanika zahvalili su mons. Eteroviću na podjeli sakramenta potvrde te su mu uručili dar. Mons. Eterović je krizmanicima darovao krunice, a na kraju je uime Svetoga Oca okupljenoj zajednici podijelio apostolski blagoslov.

Misno slavlje pjesmom je pratio zbor HKM Singen-Villingen pod vodstvom i orguljskom pratnjom pastoralnog suradnika u toj misiji Darija Mrnjavca.

Vjernici su svojim darom na kraju mise mogli sudjelovati u obnovi vodotornja u Vukovaru.

30.05.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0

FOTO: TsV Grünbühl - NK Croatia Bietigheim 2:2

FOTO: Tijelovo u Stuttgartu

FOTO: Hodočašće u irsko nacionalno marijansko svetište Knock