NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

28.05.2017
tekst
tekst

Hrvatska

OREŠKOVIĆ U PARIZU Sastat će se s premijerom i lobirati za bolju gospodarsku suradnju i više investicija

Foto: Hina/Dario Grzelj

Razgovarat će se i o summitu u okviru procesa Brdo-Brijuni i Berlinskog procesa.

Foto: Hina/Dario Grzelj

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatski premijer Tihomir Orešković dolazi u ponedjeljak u dvodnevni radni posjet Parizu, gdje će se susresti s francuskim kolegom Manuelom Vallsom i predstavnicima francuskih poslodavaca i tvrtki.

Predsjednik vlade Orešković sastat će se u ponedjeljak popodne s francuskim premijerom Manuelom Vallsom u njegovu uredu u palači Matignon u Parizu.

Osim o bilateralnim odnosima, gospodarskoj suradnji i investicijama, dvojica premijera razgovarat će i o predstojećem summitu u okviru procesa Brdo-Brijuni i Berlinskog procesa, koji će se održati 4. lipnja u Parizu.

Proces Brdo-Brijuni pokrenut je 2013. godine kako bi se kroz reforme i približavanje Europskoj uniji promicale regionalna suradnja, rješavanje otvorenih pitanja i daljnja stabilizacija europskog jugoistoka. Na tom tragu je i Berlinski proces, pokrenut 2014. godine konferencijom u Berlinu. Nakon Berlina u kolovozu prošle godine održan je sastanak u Beču, a ove godine na redu je sastanak u Parizu. Do 2018. trebalo bi se održati ukupno pet summita ove vrste.

Na stolu su i teme i pitanja s kojima se suočava Europska unija i njezine zemlje članice - izbjeglička kriza, očuvanje schengenskog prostora, pitanje ostanka ili odlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Premijer Orešković nakon razgovora s Vallsom odlazi u sjedište Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) gdje će razgovarati s njezinim glavnim tajnikom Angelom Gurriom.

Orešković će u utorak ujutro sudjelovati na sastanku Vijeća poduzetnika Francuska-Hrvatska pri Međunarodnom predstavništvu Francuske udruge poslodavaca i razgovarati s glavnim tajnikom udruge Pierrom Gattazom.

Na kraju svog prvog posjeta Parizu, premijer Orešković će se susresti i s predstavnicima francuskih tvrtki.

Francuska je deveti vanjskotrgovinski partner Hrvatske, razmjena je prošle godine dosegnula nešto preko 700 milijuna eura. Hrvatski izvoz u Francusku prošle godine iznosio je 270 milijuna eura, što je porast od 17,8 posto u odnosu na 2014. godinu.

Što se ulaganja tiče, Francuska je sedmi strani investitor u Hrvatskoj.

Obje strane su zainteresirane za jačanje gospodarske suradnje, od turizma do ulaganja u infrastrukturu i proizvodne pogone. Posljednjih godina raste broj francuskih turista, pa je tako prošle godine Hrvatsku posjetilo skoro pola milijuna Francuza.

Francuska udruga poslodavaca MEDEF planira u listopadu ove godine organizirati zajednički posjet francuskih tvrtki Hrvatskoj.

30.05.2016.

Foto: Hina/Denis Cerić

BERNARDIĆ IZBACUJE BIVŠEG MINISTRA 'Umjesto HDZ-a napada SDP'

27.05.2017.

Udar na temelje stranke, smatra čelnik SDP-a. Više>

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

'SLOBODNA HRVATSKA' KAZNENO PRIJAVILA SDSS Pozvali sve građane koji imaju dokaze o podmićivanju birača da im se jave

25.05.2017.

Također je javna tajna manipulacija biračima iz Bosne i Hercegovine, kao i romskom manjinom, kažu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.

FOTO: Croatia Bietighem - TASV Hessigheim

FOTO: HKM na susretu katoličke mladeži u Vukovaru

FOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču