NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.11.2017
tekst
tekst

Hrvatska

OREŠKOVIĆ U PARIZU Sastat će se s premijerom i lobirati za bolju gospodarsku suradnju i više investicija

Foto: Hina/Dario Grzelj

Razgovarat će se i o summitu u okviru procesa Brdo-Brijuni i Berlinskog procesa.

Foto: Hina/Dario Grzelj

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatski premijer Tihomir Orešković dolazi u ponedjeljak u dvodnevni radni posjet Parizu, gdje će se susresti s francuskim kolegom Manuelom Vallsom i predstavnicima francuskih poslodavaca i tvrtki.

Predsjednik vlade Orešković sastat će se u ponedjeljak popodne s francuskim premijerom Manuelom Vallsom u njegovu uredu u palači Matignon u Parizu.

Osim o bilateralnim odnosima, gospodarskoj suradnji i investicijama, dvojica premijera razgovarat će i o predstojećem summitu u okviru procesa Brdo-Brijuni i Berlinskog procesa, koji će se održati 4. lipnja u Parizu.

Proces Brdo-Brijuni pokrenut je 2013. godine kako bi se kroz reforme i približavanje Europskoj uniji promicale regionalna suradnja, rješavanje otvorenih pitanja i daljnja stabilizacija europskog jugoistoka. Na tom tragu je i Berlinski proces, pokrenut 2014. godine konferencijom u Berlinu. Nakon Berlina u kolovozu prošle godine održan je sastanak u Beču, a ove godine na redu je sastanak u Parizu. Do 2018. trebalo bi se održati ukupno pet summita ove vrste.

Na stolu su i teme i pitanja s kojima se suočava Europska unija i njezine zemlje članice - izbjeglička kriza, očuvanje schengenskog prostora, pitanje ostanka ili odlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Premijer Orešković nakon razgovora s Vallsom odlazi u sjedište Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) gdje će razgovarati s njezinim glavnim tajnikom Angelom Gurriom.

Orešković će u utorak ujutro sudjelovati na sastanku Vijeća poduzetnika Francuska-Hrvatska pri Međunarodnom predstavništvu Francuske udruge poslodavaca i razgovarati s glavnim tajnikom udruge Pierrom Gattazom.

Na kraju svog prvog posjeta Parizu, premijer Orešković će se susresti i s predstavnicima francuskih tvrtki.

Francuska je deveti vanjskotrgovinski partner Hrvatske, razmjena je prošle godine dosegnula nešto preko 700 milijuna eura. Hrvatski izvoz u Francusku prošle godine iznosio je 270 milijuna eura, što je porast od 17,8 posto u odnosu na 2014. godinu.

Što se ulaganja tiče, Francuska je sedmi strani investitor u Hrvatskoj.

Obje strane su zainteresirane za jačanje gospodarske suradnje, od turizma do ulaganja u infrastrukturu i proizvodne pogone. Posljednjih godina raste broj francuskih turista, pa je tako prošle godine Hrvatsku posjetilo skoro pola milijuna Francuza.

Francuska udruga poslodavaca MEDEF planira u listopadu ove godine organizirati zajednički posjet francuskih tvrtki Hrvatskoj.

30.05.2016.

Foto: Hrvatiizvanrh.hr

HRVATI CRNE GORE Sastali se sa Zvonkom Milasom

20.11.2017.

Ministrica Vučinović ukratko je predstavila djelovanje Hrvatske građanske inicijative. Više>

Ilustracija (foto: Zoran Stupar)

STRAVA U SAMOBORU Na pješačkom prijelazu naletjela na majku s djecom, jedno dijete preminulo

19.11.2017.

Nesreća se dogodila na obilježenom pješačkom prijelazu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu

FOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer

FOTO: Croatia B. - Aldingen

FOTO: SV Perous - Croatia Bietigheim

FOTO: G2.3

FOTO: Susret hrvatskih studenata Njemačke

FOTO: Holywin u Stuttgartu