NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.06.2018
tekst
tekst

Hrvatska

KRIZA VLASTI Butković: 'Most ruši Vladu', Brkić: 'Iscrpit ćemo sve mogućnosti da Vlada opstane'

Foto: Hina/Tomislav Pavlek

Brkić je ocijenio i kako se Most ‘uhvatio’ na SDP-ov oporbeni mamac.

Br. pregleda: 2064

Foto: Hina/Tomislav Pavlek

Autor: Hina/CroExpress

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture i član Predsjedništva HDZ-a Oleg Butković ustvrdio je u petak da politička odluka potpredsjednika Vlade i čelnika Mosta Bože Petrova, koji traži da Tomislav Karamarko odstupi sa svoje dužnosti, ruši Vladu.

Na pitanje je li opcija da Karamarko ode iz Vlade i da ga Domoljubna koalicija zamijeni nekim drugim, na čemu inzistira Petrov, Butković je odgovorio ‘apsolutno ne’. ‘Na sjednici Predsjedništva dali smo jednoglasnu podršku predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku. To smo učinili i ranije, na glasovanju kasno poslijepodne kada smo mu svi članovi Vlade iz Domoljubne koalicije dali podršku. U tom smislu, stvar je jasna’, rekao je Butković za Dnevnik RTL-a.

Za zahtjeve Mosta kaže da su legitimni, ali i da predstavljaju rušenje ove Vlade. ‘Oni su donijeli takvu političku odluku, ali u ovom trenutku ne mogu se oteti dojmu da takav stav i takvo inzistiranje, bez upoznavanja i čekanja odluke Povjerenstva za sukob interesa, nije ništa nego rušenje ove Vlade’, ustvrdio je Butković.

Na pitanje misli li da je to zbog toga ciljano i napravljeno, Butković je rekao da sve upućuje na to. ‘Stvari se rješavaju dijalogom, stvari se rješavaju argumentima. U ovom trenutku je to izostalo’, dodao je, ali i naglasio kako, u ovom trenutku, ne očekuje da itko ode iz Vlade jer je, kaže, u protekla četiri mjeseca bilo dosta konkretnih i pozitivnih stvari.

Upitan kako će sad Vlada dalje funkcionirati s obzirom da trećina ministara ne podržava prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, odnosno da je situacija takva da je 'jedan potpredsjednik protiv drugog', Butković je odgovorio kako treba pričekati glasovanje u Hrvatskom saboru te podsjetio da je većina ministara odlučila dati potporu Karamarku.

‘Pričekajmo da ta točka dođe na glasovanje u Hrvatski sabor odnosno da se ono održi. Nakon toga ćemo vidjeti kako dalje’, rekao je te izrazio uvjerenje da će se sadašnja situacija prevladati jer Hrvatskoj, dodaje, nisu potrebni novi izbori i dodatni troškovi za građane.

Podsjetio je da su započeli mnogi veliki projekti i u njegovom resoru, poput Pelješkog mosta o čijoj bi prvoj fazi gradnje Vlada trebala donijeti odluku u lipnju.

Na pitanje je li opcija 'preslagivanje' u Hrvatskom saboru, Butković je odgovorio da ima puno opcija, ali da u ovom trenutku ne treba govoriti niti o jednoj jer još uvijek je opcija da ostane ova Vlada.

‘Evo, čuli ste i predsjednika Karamarka - interes je Hrvatske demokratske zajednice, kao najveće hrvatske stranke, da se ova Vlada održi’, zaključio je Butković.

'Iscrpit ćemo sve mogućnosti da Vlada opstane'

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić rekao je u petak kako će HDZ-a iscrpiti sve mogućnosti da Vlada opstane, a da do problema dolazi zbog ‘pubertetskih poteza’ njihovih kolega iz Mosta.

‘Ako ste zajedno preuzeli odgovornost za upravljanje državom, onda morate zajedno preuzeti odgovornost i za to ako neke stvari ne idu dobro. HDZ je najveća stranka u povijesti hrvatskog naroda i, kao takvi, itekako imamo političko iskustvo za upravljanje hrvatskom državom. A neki, koji su tek sada došli na scenu se, nažalost, polako uče. A u tom učenju ponekad se rade i greške’, rekao je Brkić za Dnevnik Nove TV.

Ustvrdio je i kako je HDZ dosad 'x puta' pokazao političku odgovornost, čak i ma svoju vlastitu štetu, popuštajući kod nekih stvari. Ali, kako je rekao, za uspjeh je potrebno dvoje.

Most se 'uhvatio' na oporbeni mamac

Brkić je ocijenio i kako se Most ‘uhvatio’ na SDP-ov oporbeni mamac.

‘Bojim se da su bacili mamac na koji se uhvatio Most i postao instrument u njihovim rukama. Nadam se da će to uskoro shvatiti’, rekao je Brkić.

Na pitanje hoće li potražiti novog prvog potpredsjednika kako im je to danas sugerirano iz Mosta, Brkić je odgovorio: ‘Idemo već jednom postati ozbiljni i rješavati probleme u svojoj kući, u svome dvorištu’.

‘HDZ neće nikome dozvoliti da pred nas postavlja bilo kakve ucjene i ultimatume. Isto tako, sigurno nam drugi neće birati ni izbornika niti igrače s kojima ćemo igrati. Dakle, odgovor je, ne. A što će HDZ učiniti, to će odlučiti nadležna stranačka tijela’, poručio je Brkić pitajući se ‘dokad će vrijediti stav gospodina Petrova- čas ovako, čas onako’.

‘HDZ je odgovorna stranka i sigurno ćemo napraviti sve i iscrpiti sve mogućnosti da ova Vlada opstane, da se napokon krene s reformama’, rekao je te dodao kako se jednim dijelom već krenulo, dok je drugi dio jako usporen.

Dosta je javnog prepucavanja, sada su najvažniji razgovori

Sada je, kaže, dosta međusobnih prepucavanja na javnoj sceni. ‘Sada su najvažniji razgovori s Mostom’, dodao je te naglasio kako žele ukazati Mostu da put kojim su krenuli nije dobar. ‘Sigurno ne idu dobrim putem, ne zbog političkog opstanka ni Mosta niti HDZ-a nego zbog budućnosti Hrvatske. I zbog svih reformi koje je nužno napraviti da bi narod dobro živio’, rekao je glavni tajnik HDZ-a.

‘Kolege iz Mosta imaju tih pubertetskih problema u upravljanju državom i bojim se da je onu ljestvicu političke odgovornosti koju je nekad imao Zoran Milanović sad preuzeo Božo Petrov. Mislim da se treba maknuti od toga i jednostavno shvatiti da kako smo preuzeli odgovornost tako trebamo i nastaviti raditi ozbiljno za kvalitetu života, a ne se baviti međusobnim problemima’, naveo je Brkić te dodao kako je Vijeće za suradnju, koje se treba sastati početkom lipnja, aktivno, ali da ne mora raditi pred očima javnosti već se može sastajati u puno užem krugu te komunicirati telefonima i mailovima.

‘Aktivno komuniciramo, aktivno radimo i pripremamo sve one politike i sve one odluke i programe i sva imenovanja koja do sada nisu gotova... Do sada nije bilo nikakvih problema. Naravno, to ide malo presporo u odnosu na ono kako bi mi iz Domoljubne koalicije, prvenstveno iz HDZ-a htjeli, ali uvažavamo činjenicu da kolege iz Mosta nemaju dovoljno političkog iskustva i da se polako uče, ali to sigurno nije nauštrb kvalitete’, poručio je Brkić.

Na pitanje hoće li ići u 'razbijanje' Mosta, budući da su se pojavile takve špekulacije, Brkić je odgovorio kako ‘hrvatska javnost zna tko je razbijao Most. ‘To je radio SDP na čelu sa Zoranom Milanovićem. I sada su im gurnuli 'kukavičje jaje' koje su, nažalost, prihvatili. HDZ sigurno neće razbijati Most, HDZ je od prvog dana bio za integralni, jedinstven Most i da zajedno radimo na reformama, da zajedno radimo na kvaliteti života u Hrvatskoj’, zaključio je Brkić.

28.05.2016.

Kapulica i Plenković (foto: Hina)

NA OBLJETNICI OSNUTKA STRANKE 'Kada staviš prst u more to je kao da si dotaknuo cijeli svijet. Kada postaneš dio HDZ-a...'

18.06.2018.

Plenković poručio da neće uspjeti oni koji žele destabilizirati stranku. Više>

Foto: Hina

BIH NEĆE IZRUČITI MAMIĆA 'Nisu ispunjeni zakonski uvjeti'

16.06.2018.

Dinamov savjetnik je prošloga tjedna nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0

FOTO: TsV Grünbühl - NK Croatia Bietigheim 2:2

FOTO: Tijelovo u Stuttgartu

FOTO: Hodočašće u irsko nacionalno marijansko svetište Knock