NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

29.03.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

(FOTOGALERIJA) Spomen ploču hrvatskom znanstveniku u Beču će godišnje vidjeti 2,5 milijuna ljudi

Foto: HAZ Austrija

Na njoj je tekst i na hrvatskom.

Br. pregleda: 1421

Foto: HAZ Austrija

Foto: HAZ Austrija

Foto: HAZ Austrija

Foto: HAZ Austrija

Foto: HAZ Austrija

Autor: CroExpress

Nedavno postavljenu spomen ploču hrvatskom znanstveniku Nikoli Tomi Hostu će, objavila je Hrvatska akademska zajednica u Austriji, prema neslužbenim podacima godišnje vidjeti oko 2,5 milijuna ljudi. 
Posebnost svakako predstavlja i popratni trojezični tekst na njemačkom, engleskom i po prvi puta na hrvatskom jeziku.

Podsjetimo, 21. 5. 2016. Hrvatska akademska zajednica u Austriji u suradnji sa Saveznim vrtovima i Botaničkim vrtom Sveučilišta u Beču svečano je otkrila reprezentativnu spomen-ploču Nikolausu Thomasu Hostu (Nikoli Tomi Hostu). Tako je nakon 183 godine ovome vrhunskom liječniku i botaničaru na dostojanstven način ukazano poštovanje ali i dat poticaj hrvatskim znanstvenicima za budućnost.

Hrvatsku akademsku zajednicu u Austriji su svojom nazočnošću i sudjelovanjem u stručnim razgovorima, uvelike počastile elitarne ličnosti, pretežno iz odgovarajuće botaničke struke, pa je ova svečanost postala stjecište ljudi koji su bili najpozvaniji govoriti o požrtvovanom radu našeg slavnog zemljaka.

Svečanosti su nazočili: Doris Šajn, voditeljica kabineta gradonačelnika Grada Rijeke, Karolina Čegir, u ime Zdenke Kovarnik sa Hrvatskog prirodoslovnog društva.  Botaničari u ime Botaničkog vrta sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: mr. sc. Biserka Juretić, dr. sc. Vanja Stamenković, dr. sc. Sanja Kovačić, dr sc. Dubravka Sandev i Darko Mihelj, dipl. inž.biol. Svečanosti su također nazočili i predstavnici istaknutih europskih institucija: Dr. Klaus Mange, Sveučilište Jena, Dr. Ingrid Kästner Sveučilište Leipzig, Dr. Jože Bavcon Sveučilište Ljubljana, Dr. Blanka Ravnjak Sveučilište Ljubljana, Dr. H. Walter Lack, Botanički vrt i Botanički muzej Berlin-Dahlem, Dr. Dietrich von Engelhardt, Sveučilište Lübeck, Dr. Helmuth Grössing, predsjednik Austrijskog društva za povijest, Dr. Maria Petz-Grabenbauer, Sveučilište u Beču, Mag. Dr. J. Seidl, zamjenik voditelja arhive Sveučilište Beč.

U ime Veleposlanstva RH otkrivanju spomen ploče nazočila je dr. Zdenka Weber, opunomoćena ministrica za kulturu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji.

Suorganizatori projekta Dipl-Ing. Brigitte Mang, direktrica Saveznih vrtova u Beču i i Dr. Michael Kiehen, direktor Botaničkog vrta Sveučilišta u Beču iskazali su posebnu zahvalnost Mag. Anamariji Manestar, direktorici Hrvatske akademske zajednice u Austriji na pokretanju inicijative, uloženom trudu ali i na dobroj suradnji.

Ovaj rođeni Riječanin predstavlja pripremnu svečanost i uvod u projekt 'Rijeka 2020' , kada će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture.

O Hostu

Nicolaus Thomas Host (hrv. Nikola Toma Host), liječnik i botaničar.
Rođen u Rijeci (Hrvatska) 1761.,preminuo je u dvorcu Schönbrunn u Beču (Donja Austrija) 1834. Bio je osobni liječnik Franje I., zvanog Car Cvijeća, i botaničar.
Zbog njegova utjecaja na cara povjereno mu je osnivanje vrta Krunskih zemalja na zemljištu Belvederea.
Host ostaje sve do svoje smrti, 1834. godine, upraviteljem vrta koji je sada dio Botaničkog vrta Sveučilišta u Beču i zove se Hostovim vrtom (Host’scher Garten).
Objavio je nekoliko botaničkih stručnih knjiga, čija je pojava u profesionalnom svijetu izazvala senzaciju. Zbog svojih je znanstvenih dostignuća Host bio član nekoliko znastvenih društava u zemlji i inozemstvu. Na Hostov je savjet u parku dvorca Schönbrunna bio postavljen vrt za nastavu Unterrichtsgarten) za nadvojvode Johanna, Antona i Rainera.

1865. zbirka alpskih biljaka prebačena je u Belvedere - kao temelj današnjeg Alpskog vrta (Alpengarten) koji neposredno graniči uz Hostov vrt. Botanički vrt Sveučilišta u Beču podignuo je Hostu u čast umjetničku instalaciju „Hosta Superstar".Njegov herbarij nalazi se u Prirodoslovnom muzeju u Beču.

Njegov rodni grad Rijeka imenovao ga je 1823. plemićem-savjetnikom, a 1828. dodijelio mu naslov »capitaneus civilis«.
Park Nikole Hosta, jedan od najstarijih parkova u Rijeci nosi njegovo ime.
Host se stoga smatra utemeljiteljem najstarijeg alpskog vrta na svijetu.

25.05.2016.

Ilustracija (foto: pixabay.com)

NEMA REZANJA KINDERGELDA Roditelji 12 tisuća malih Hrvata koji žive izvan Njemačke mogu odahnuti (zasad)

29.03.2017.

Europska komisija ustvrdila je kako bi takav zakon bio u suprotnosti sa zakonima EU. Više>

Foto: ORF Hrvatska redakcija

NESVAKIDAŠNJA JUBILARKA Hrvatica u austrijskom Gradišću proslavila 110. rođendan

29.03.2017.

I ovaj je rođendan proslavila u kapeli staračkoga doma svetom misom. Više>

1

VELIKA FOTOGALERIJA 'Adrija Ditzingen' proslavila 25 godina djelovanja

27.03.2017.

Uvodni govor u Stadthalle održao je gradonačelnik Ditzingena. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: 25 godina Adrije Ditzingen

FOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo

FOTO: Predivna Hrvatska

FOTO: Samoborski fašnik

FOTO: Duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Prstendžije u Ulmu

FOTO: 25. obljetnica međunarodnog priznanja