NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.06.2018
tekst
tekst

Hrvatska

RAD NA SEZONI 'Prijevara mu je u krvi. Ostao nam je dužan, a sad će opet poslovati jer mu ništa ne mogu'

Ilustracija (foto: CroExpress)

Iskustvo našeg čitatelja.

Br. pregleda: 11539

Ilustracija (foto: CroExpress)

Autor: CroExpress

Nakon što smo vas pozvali da s nama podijelite svoje priče rada u turističkoj sezoni na hrvatskoj obali, javio nam se čitatelj koji je doživio ono što i mnogi vrijedni ljudi – da mu dio zarađenog novca nikad nije isplaćen, a da su hrvatske institucije pri tome potpuno beskorisne ili čak u službi lokalnih šerifa. Evo njegovog iskustva.

'Kod istog poslodavca sam radio 2014. godine. Te godine je bio voditelj i sve je bilo ispoštovano kako smo se dogovorili. Prošle godine je on preuzeo lokal, imao je partnera i uzeli su još jedan restoran u Novalji. Taj moj gazda firmu je otvorio na svog brata. Njemu je obećao ogromnu plaću za to i njegov angažman dolje, zaposlio je desetak članova svoje bliže i daljnje familije na objektu, dio nas koji smo mu radili prije dvije godine.

Paralelno smo radili na dva objekta. U prvom smo radili preko dana 10- 12 sati, nakon te odrađene smjene odmah smo radili noćne partije još par sati i od idućeg dana ponovno 'udarali'. Po potrebi je dio osoblja odlazio raditi u veći restoran kojeg je uzeo u Novalji. Nikom nije bio problem jer smo svi došli dolje zaraditi i manje-više svi radnici smo dogovorili da radimo maksimalno koliko možemo i proporcionalno tome budemo plaćeni. Nakon mjesec i pol dana stigla je prva plaća dijelu osoblja, nikom ništa nije bilo čudno jer smo shvaćali da je tek počela sezona. Onda je dvojici radnika dao otkaz iz razloga radi kojih nam godinu dana ranije ne bi dao ni opomenu i poslao ih doma bez novaca uz obećanje da će im poslati kroz par dana.

Otkazi pljuštali

Kako je sezona išla dalje, tako je radnik za radnikom iz nekog razloga išao doma bez novaca, bilo mi stari ili članovi njegove obitelji. Oko restorana su nam se počeli muvati neki sumnjivi tipovi koji su počeli tražiti gazde, počeli smo ostajati bez robe jer su nas dobavljači počeli blokirati, a promet je bio znatno veći nego godinu prije (u tri mjeseca napravili smo oko 3 milijuna kuna). Do kraja kolovoza ostali smo na trećini osoblja, nama je obećavao da nas neće izigrati, prodavao priču da su ga ovi razočarali jer su loše ili nikako radili i da ćemo mi dobiti svoje.

Ja sam do tad, kao da sam imao osjećaj da će se nešto izjaloviti, svaka dva tjedna uzimao akontacije na priču da mi treba novac za rješavati nešto doma i naplatio sam si skoro sve, imao sam dosta veliku bakšu u odnosu na kolege tako da se nisam puno ni obazirao. Kad sam odlazio doma početkom rujna stisnuo mi je ruku, dao nešto novaca i rekao da će mi ostatak, još nekih 8000 kuna poslati kroz dva dana, dio na tekući što mora poslati, a dio na ženin tekući što moram dobiti na ruke. 

Prestao se javljati

U busu za Zagreb zvoni mi mobitel i zove me čovjek s kojim sam gazdu spojio na početku sezone da od njega kupuje meso, kaže mi da mu je moj gazda dužan gotovo 100 tisuća kuna. Osim ona dva dana što mi je obećao poslati novce, prošlo je još mjesec dana kako mi je svaki dan slao poruke da bude sutra dok mi se nije prestao javljati. Kolegama i meni nije platio ni na račun plaće, a kamoli onaj dogovoreni dio na ruke, dobavljačima i za najmove i režije za dva restorana ostao je dužan oko 100 tisuća eura. A novac od prometa podijelili su on i partner za rješavanje svojih zaostataka i troškove tokom ljeta, a imali su velike jer su na početku sezone uzeli tri nova auta na leasing da im žene svaki drugi dan mogu u Zadar iz Novalje u šoping pokazati se. 

Inspekcija potpuno beskorisna

Kad sam shvatio da nećemo dobiti zarađene plaće, prijavio sam ga radnoj inspekciji s uvjerenjem da će mu se blokirati račun dok nam ne isplati onaj dio na račun, a za onaj dio na ruke sam se pomirio da ga neću dobiti. Tri mjeseca nakon prijave dobivam doma dopis radne inspektorice iz Zadra da 'nije mogla na adresi prebivališta pronaći mog bivšeg poslodavca da se očituje o mojoj prijavi i da ga sam tužim sudu kako bi se naplatio'. To samo po sebi ne bi bilo žalosno da joj u prijavi nisam naveo adresu obavljanja djelatnosti objekta, u kojem se on nalazio cijelu zimu i radio pripreme za novu sezonu, a to je 100 km od adrese na kojoj je prijavljen da živi i na kojoj ga je ona kao tražila. Tad sam nazvao poreznu i turističku inspekciju koje su mi rekle da to nije u njihovoj nadležnosti, a to što sam naveo da smo dio prometa radli na crno su mi rekli da je sad nakon sezone nemoguće dokazati.

Nakon svega, moj poslodavac je izbačen iz prostora gdje je imao restoran jedan restoran, a u Novalji je dogovorio s vlasnikom prostora da će na njegovu firmu ove godine otvoriti novi restoran u kojem će on biti voditelj, da prebiju dugove od lani prema njemu za troškove najma i režija. I tako će on ove godine odraditi novu sezonu s novom firmom, novim radnicima, novim dobavljačima i novim dugovima jer mu je prijevara u krvi, a nitko mu ništa ne može. 

Ove godine ima spremne nove priče

Ove godine vjerojatno već imaju spremne priče za nove inspekcije i sve ostalo, a ja idem na drugo mjesto s nadom da mi se opet neće dogoditi nešto slično.'

25.05.2016.

Foto: Hina

MINISTAR PRAVOSUĐA LJUTIT NAKON OVRHE NAD MALIM CESAREOM 'Dijete je na silu ugurano u auto, a sudac nije bio tamo'

20.06.2018.

Bit će određenih izmjena u Pravilniku o postupanju u ovršnom postupku kada je riječ o djetetu, poručio je Bošnjaković. Više>

Foto: vlada.hr

HRVATSKA JAČA ODNOSE S AUSTRIJOM I NJEMAČKOM 'Podržavaju naš napor za ulazak u Schengen'

19.06.2018.

Plenković je boravio u petak i subotu u Poguschu i Wachauu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0