NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.01.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Sjeverne Amerike

HRVATSKO VJENČANJE U PITTSBURGHU Imamo fotografiju iz 1951. i prekrasna je!

Foto: Sandra Keeter

St. Nicholas je bila prva hrvatska katolička župa u Americi.

Br. pregleda: 4628

Foto: Sandra Keeter

Autor: Z.S.

Sandra Keeter rođena je u blizini Pittsburgha (Pennysylvania). Jedna je od četiri kćeri Josepha S. Požara i Shirley Madrishin. Otac joj je porijeklom iz okolice Karlovca; njegovi su roditelji početkom 20. stoljeća došli u SAD. Upoznali su se u Pittsburghu i 1907. godine oženili u Katoličkoj Crkvi Sv. Nikole.

- St. Nicholas je bila prva hrvatska katolička župa u Americi. Svi članovi, uključujući moje Požare, su bili iz kvarta Mala Jaska u Pittsburghu. Muškarci su bili zaposleni u čeličanama. Moj otac bio je najbolji prijatelj s Jurom (Georgeom) Franjom Katićem, također rođenom kraj Karlovca. On je u Ameriku došao 1922. sa svojom majkom, kako bi se pridružili ocu Franji. Jure i moj otac bili su najbolji prijatelji i oženili su sestre Madrishin – kaže nam Sandra.Gornja fotografija iz 1951. godine uspomena je s vjenčanja Jure Katića i Dorothy Elizabeth Madrishin. Zanimljivo, Jurin nadimak bio je Fats (Debeli). Na fotografiji su i Sandrini roditelji Joseph i Shirley.

- Između 1930-ih i 1990-ih postala je tradicija da se svatovi fotografiraju na ovim stubama ispred kipa Sv. Nikole. Hrvatsko-američka vjenčanja u Pittsburghu su bili velki događaji i svi članovi obitelji bili su na njima. Fotografije vjenčanja mojih djeda i bake su bile poslane u 'Staru zemlju' kako bi se obitelj mogla hvaliti svojim susjedima kako im je djeci u Americi – pojašnjava nam Sandra.

Naša sugovornica ima uspomenu i na vjenčanje svojih djeda i bake.


Mijo Požar i Kata Bara Vojak, vjenčali su se 1907. godine u istoj crkvi.

Sandra Keeter danas živi u Alabami i volonterski se bavi genealogijom. Kako kaže, voli pronalaziti izgubljene ljude...

24.05.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden