NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.05.2018
tekst
tekst

Hrvatska

KARAMARKO ODGOVORIO DODIKU 'Nevjerojatno je da netko kao što je on...'

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Upravo javni diskurs kojim se koristi Milorad Dodik potiče relativizaciju srpskih zločina.

Br. pregleda: 2944

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Autor: Hina/CroExpress

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko izjavio je u ponedjeljak, reagirajući je na izjave predsjednika Republike Srpske, da javni diskurs Milorada Dodika potiče relativizaciju srpskih zločina u BiH i Hrvatskoj i pozvao ga je da ne dovodi u pitanje istinu o stradanju Hrvata i Bošnjaka u RS, priopćeno je iz Vlade.

‘Zaista je nevjerojatno da netko kao što je Milorad Dodik, osoba koja ne priznaje genocid u Srebrenici, a koji se dogodio praktično jučer, javno govori o načinu kako bi Hrvati, Srbi i Bošnjaci trebali razvijati svoje odnose. Upravo javni diskurs kojim se koristi Milorad Dodik potiče relativizaciju srpskih zločina u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, a Hrvatsku konstantno pokušava dovesti u vezu s ustaškim režimom’, rekao je Karamarko.

On je pozvao Dodika da ‘ako se zaista želi posvetiti razvoju ozbiljnog dijaloga, ne dovodi u pitanje istinu o stradanju Hrvata i Bošnjaka u onom dijelu Bosne i Hercegovine kojeg su nazvali Republika Srpska’, navodi se u priopćenju.

Dodik je optužio Karamarka da promovira proustašku politiku pri tom ga dovodeći u vezu i sa zločinima iz Drugog svjetskog rata.

Komentirajući potporu što ju je Karamarko dao banjalučkom biskupu Komarici zbog njegova zalaganja za prihvaćanje istine o stradanju Hrvata na teritoriju današnje RS tijekom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, Dodik je banjolučkim ‘Nezavisnim novinama’ u ponedjeljak kazao kako nije bio nikakve potrebe da se banjolučki biskup i prvi potpredsjednik hrvatske vlade uopće bave takvim temama jer su ‘Srbi i Hrvati riješili svoje međusobne odnose’.

‘Srbi imaju RS i Srbiju, Hrvati imaju Hrvatsku, ostalo je da riješimo pitanje zločina i imovine. Zato mislim da nije bilo nikakve potrebe da Karamarko i Komarica to pitanje recikliraju na ovakav način. Teška pitanja iz prošlosti treba staviti u okvir pravosuđa i nadoknada za štetu, a odnose trebamo nastaviti razvijati na najbolji način’, izjavio je Dodik sugerirajući time kako RS pa ni BiH nisu nešto što pripada i Hratima iako čak i ustav RS jasno govori o tom entitetu kao multietničkoj tvorbi u kojoj su tri konstitutivna naroda ravnopravna.

Karamarko je prošlog tjedna dao jasnu potporu biskupu Komarici nakon javnog linča kojemu su ga izložili političari i stranke u RS-u zbog njegova podsjećanja na progone više od 150 tisuća Hrvata s područja današnje RS.

‘Neka gospodin Dodik kaže koliko se Hrvata vratilo u srpski dio kojem je on predsjednik, koliko se Bošnjaka tamo vratilo, kako je uopće nastala ta kreacija. Daytonski sporazum je zaustavio borbene aktivnosti, ali nije riješio probleme u BiH’, napisao je Karamarko na svom Facebook profilu iskazujući potporu biskupu Komarici.

Dodik mu je uzvratio konstatacijom kako je Karamarko zapravo time pokušao skrenuti pozorost ‘s obiteljskih problema koje ima u Hrvatskoj’ a uz to je sasuo pogrde na račun prvog potpredsjendika hrvatske vlade kojega je povezao sa zločinima ustaša nad Srbima.

‘Ako me pita (Karamarko) na čemu je nastala RS, onda ću mu reći da je nastala u želji srpskog naroda da se obrani od ideologije ustaštva koja je 500 tisuća Srba odvela u Jasenovac, a Karamarko nastavlja tu vrstu politike u samoj Hrvatskoj. RS je nastala na uvjerenju da Srbi imaju pravo na život i slobodu i na činjenici da se na taj način rješava pitanje odnosa Srba i Hrvata koji su kroz povijest uvijek bili suprotstavljeni’, rekao je Dodik.

24.05.2016.

Foto: Hina

PLENKOVIĆ POTVRDIO Horvat će biti predložen za ministra gospodarstva, a Tolušić za potpredsjednika Vlade

21.05.2018.

Prijedlog će 22. svibnja biti predstavljen koalicijskim partnerima. Više>

Foto: Misalalic / Wikimedia commons

BISER KONTINENTALNE HRVATSKE U Kopački rit ulaže se 11 milijuna kuna

19.05.2018.

Ovim projektom Kopački rit nastavlja s ulaganjima u posjetiteljsku infrastrukturu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart

FOTO: Flacht - Croatia Bietigheim

FOTO: 25. obljetnica FA Hrvatska Zora Melbourne