NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

28.04.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

RIJEČANIN DOBIO SPOMEN PLOČU U BEČU Botaničar svjetskog glasa bio je osobni liječnik Franje I.

Dr. Josip Seršić sa slikom N. T. Hosta (referat A. Alebić-Juretić) i sa svojim člancima o Hostu

Smatra se da je Host osnivač najstarijeg Alpskog vrta na svijetu.

Br. pregleda: 1295

Dr. Josip Seršić sa slikom N. T. Hosta (referat A. Alebić-Juretić) i sa svojim člancima o Hostu

Autor: CroExpress

Spomen ploča istaknutom Riječaninu, liječniku i botaničaru Nikoli Tomi Hostu svečano je otkrivena 21. svibnja u Alpskom vrtu (Alpengarten) dvorca Belvedere u Beču.

Nikola Toma Host po struci je bio liječnik, no mnogo je poznatiji kao botaničar svjetskog glasa. Rođen je u Rijeci 1761. godine, a umro je u Beču 1843. godine, podsjetio je dr. medicine, publicist i član Hrvatske akademske zajednice (HAZ) u Austriji, Josip Seršić koji se posebno posvetio hrvatsko-bečkim temama i povijesti Hrvata u Beču.

'O tome koliko je cijenjen bio ovaj hrvatski velikan govori i podatak da je Hosta car i kralj Franjo I. imenovao svojim osobnim liječnikom i pomogao mu da osnuje Botanički vrt pri dvorcu Belvedere u Beču', istakao je, dodavši da je Nikola Toma Host obnašao dužnost direktora toga bečkoga Botaničkog vrta čak 41 godinu.

'Smatra se da je Host osnivač najstarijeg Alpskog vrta na svijetu, koji je nakon znanstvenike smrti posthumno prenesen u (spomenuti) vrt krunskih zemalja tadašnje Austrijske carevine', rekao je dr. Seršić. Napomenuo je kako je preostali dio Vrta koji nije bio obuhvaćen Alpskim vrtom, nazvan po sàmom Hostu (Host'scher Garten), a koji je kasnije predan Botaničkom vrtu Bečkog sveučilišta, o čemu je bilo riječi i pri obilježavanju 650. obljetnice Bečkog sveučilišta, na kojem su Hrvati ostavili neizbrisiv trag. 
 
Host je inače predavao botaniku na Terezijanumu u Beču. Otkrio je i četiri biljna roda te preko 40 različitih biljnih vrsta i podvrsta. Objavio je i četiri knjige, a najpoznatija mu je 'Flora Austriaca'. Hrvatski velikan je bio vrlo cijenjen u svjetskim znanstvenim krugovima. Njegov rodni grad Rijeka imenovao ga je 1823. godine plemićem – savjetnikom, a 1828. godine mu je dodijelio i naslov 'capitaneus civilis'.

Botanički vrt Sveučilišta u Beču podigao je Hostu u čast umjetničku instalaciju 'Hosta Superstar', a Hrvatska akademska zajednica u Austriji u suradnji sa Saveznim vrtovima i Botaničkim vrtom Sveučilišta u Beču u čast Nikole Tome Hosta svečano je otkrila spomen-ploču postavljenu na najistaknutijem dijelu Alpskog vrta dvorca Belvedere, dok je popratni tekst po prvi put ispisan i na hrvatskom jeziku.

'Ovaj naš projekt uvod je u pripremne radnje približavanja Rijeke, europskog grada kulture 2020. godine, gradu Beču', rekao je dr. Seršić, otkrivši da će o poznatim Hrvatima u povijesti Beča biti riječi već sljedeće godine, u godini kulture Republike Hrvatske u Austriji, koju organizira austrijsko Ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove.

Dodajmo i to da je na lijepoj svečanosti otkrivanja ove spomenploče Grad Rijeku predstavljala voditeljica kabineta gradonačelnika gđa Doris Šajn.

(priredio dr. Josip Seršić)

23.05.2016.

Foto: SDUHIRH

HRVATI U SRBIJI ŽELE OBNOVITI RODNU KUĆU BANA JELAČIĆA Milasu predali projektnu dokumentaciju

21.04.2017.

Bačić i Žigmanov su informirali Milasa o najvažnijim aktualnim problemima i izazovima. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču

FOTO: 25 godina Adrije Ditzingen

FOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo