NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.06.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

RIJEČANIN DOBIO SPOMEN PLOČU U BEČU Botaničar svjetskog glasa bio je osobni liječnik Franje I.

Dr. Josip Seršić sa slikom N. T. Hosta (referat A. Alebić-Juretić) i sa svojim člancima o Hostu

Smatra se da je Host osnivač najstarijeg Alpskog vrta na svijetu.

Br. pregleda: 1402

Dr. Josip Seršić sa slikom N. T. Hosta (referat A. Alebić-Juretić) i sa svojim člancima o Hostu

Autor: CroExpress

Spomen ploča istaknutom Riječaninu, liječniku i botaničaru Nikoli Tomi Hostu svečano je otkrivena 21. svibnja u Alpskom vrtu (Alpengarten) dvorca Belvedere u Beču.

Nikola Toma Host po struci je bio liječnik, no mnogo je poznatiji kao botaničar svjetskog glasa. Rođen je u Rijeci 1761. godine, a umro je u Beču 1843. godine, podsjetio je dr. medicine, publicist i član Hrvatske akademske zajednice (HAZ) u Austriji, Josip Seršić koji se posebno posvetio hrvatsko-bečkim temama i povijesti Hrvata u Beču.

'O tome koliko je cijenjen bio ovaj hrvatski velikan govori i podatak da je Hosta car i kralj Franjo I. imenovao svojim osobnim liječnikom i pomogao mu da osnuje Botanički vrt pri dvorcu Belvedere u Beču', istakao je, dodavši da je Nikola Toma Host obnašao dužnost direktora toga bečkoga Botaničkog vrta čak 41 godinu.

'Smatra se da je Host osnivač najstarijeg Alpskog vrta na svijetu, koji je nakon znanstvenike smrti posthumno prenesen u (spomenuti) vrt krunskih zemalja tadašnje Austrijske carevine', rekao je dr. Seršić. Napomenuo je kako je preostali dio Vrta koji nije bio obuhvaćen Alpskim vrtom, nazvan po sàmom Hostu (Host'scher Garten), a koji je kasnije predan Botaničkom vrtu Bečkog sveučilišta, o čemu je bilo riječi i pri obilježavanju 650. obljetnice Bečkog sveučilišta, na kojem su Hrvati ostavili neizbrisiv trag. 
 
Host je inače predavao botaniku na Terezijanumu u Beču. Otkrio je i četiri biljna roda te preko 40 različitih biljnih vrsta i podvrsta. Objavio je i četiri knjige, a najpoznatija mu je 'Flora Austriaca'. Hrvatski velikan je bio vrlo cijenjen u svjetskim znanstvenim krugovima. Njegov rodni grad Rijeka imenovao ga je 1823. godine plemićem – savjetnikom, a 1828. godine mu je dodijelio i naslov 'capitaneus civilis'.

Botanički vrt Sveučilišta u Beču podigao je Hostu u čast umjetničku instalaciju 'Hosta Superstar', a Hrvatska akademska zajednica u Austriji u suradnji sa Saveznim vrtovima i Botaničkim vrtom Sveučilišta u Beču u čast Nikole Tome Hosta svečano je otkrila spomen-ploču postavljenu na najistaknutijem dijelu Alpskog vrta dvorca Belvedere, dok je popratni tekst po prvi put ispisan i na hrvatskom jeziku.

'Ovaj naš projekt uvod je u pripremne radnje približavanja Rijeke, europskog grada kulture 2020. godine, gradu Beču', rekao je dr. Seršić, otkrivši da će o poznatim Hrvatima u povijesti Beča biti riječi već sljedeće godine, u godini kulture Republike Hrvatske u Austriji, koju organizira austrijsko Ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove.

Dodajmo i to da je na lijepoj svečanosti otkrivanja ove spomenploče Grad Rijeku predstavljala voditeljica kabineta gradonačelnika gđa Doris Šajn.

(priredio dr. Josip Seršić)

23.05.2016.

Damir Nikšić Youtube kanal screenshot

UČENICI U TRAVNIKU PROTIV SEGREGACIJE Ne žele hrvatske i bošnjačke škole

21.06.2017.

Vlasti Srednjobosanske županije odustale od uspostave nove srednje škole u Jajcu. Više>

Anita Juranović (foto: Facebook)

VELIKA TUGA Mlada Hrvatica pronađena mrtva u Austriji, policija traži pomoć građana

20.06.2017.

Moli sve koji su vidjeli djevojku nakon 6 sati ujutro, kada je navodno napustila restoran u središtu Weiza, da im se jave. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart

FOTO: Hamburg za Vukovar

FOTO: Proslava naslova u Bietigheimu

FOTO: Hodočašće Hrvata u Lourdes

FOTO: Croatia Bietigheim osvojila prvenstvo

FOTO: Dan oružanih snaga

FOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.