NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.01.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

OSUDILI BESPRIZORNI LINČ Kotorvaroški Hrvati stali u obranu Komarice

Foto: Hina/Dario Grzelj

Upozoravaju da to nije prvi takav napad.

Br. pregleda: 4136

Foto: Hina/Dario Grzelj

Autor: Hina/CroExpress

Udruga kotorvaroških Hrvata oštro je u subotu osudila ‘besprizorni’ medijski i politički linč nad banjolučkim biskupom Franjom Komaricom zbog njegove metaforičke i simboličke usporedbe stradanja hrvatskog naroda na Bleiburgu sa stradanjem i progonom hrvatskog naroda banjolučke regije tijekom Domovinskog rata i poraća.

Udruga kotorvaroških Hrvata ‘oštro osuđuje neprimjerene i besprizorne napade čitavog niza srpskih političkih stranaka iz entiteta republike srpske na biskupa Komaricu’, stoji u priopćenju koje je medijima poslala udruga.

‘Posljednjih dana svjedoci smo medijskog i političkog linča banjolučkog biskupa Franje Komarice zbog njegove metaforičke i simboličke usporedbe stradanja hrvatskog naroda na Bleiburgu sa stradanjem i progonom hrvatskog naroda banjolučke regije tijekom Domovinskog rata i poraća, kao posljedice velikosrpske politike i agresije na nesrpski živalj toga kraja’, navodi udruga.

Upozorava da to ‘nije prvi orkesterirani napad’ političara RS-a na biskupa Komaricu kojega doživljavaju kao prijetnju ‘jer on govori i živi istinu već više od 25 godina’.

O tome rječito govori podatak da je od gotovo 12.000 Hrvata, koji su prije rata živjeli u Kotor Varoši, sada ondje samo 200, piše udruga te napominje ‘Svi ostali brutalno su prognani i protjerani sa svojih ognjišta, a tijekom Domovinskog rata nekoliko stotina ih je ubijeno, dok je preko 1100 kuća i objekata spaljeno i uništeno’.

‘Zar to nije, i u realnom i u simboličkom smislu, usporedivo s bleiburškim stradanjem hrvatskog naroda i njegovim križnim putem’, pitaju se kotorvaroški Hrvati.

Zaključuju da ‘križni put hrvatskog naroda banjolučke regije i cijele republike srpske, koja je stvorena na prolivenoj krvi ubijenih i mučenih Hrvata i ostalog nesrpskog življa, još uvijek, 25 godina poslije stradanja i progona, traje i ne nazire mu se kraj’ i zato se stradanje hrvatskog naroda u toj regiji ne smije nikad zaboraviti.

Napade koje je počeo predsjednik RS-a Milorad Dodik, a prihvatili su drugi srpski političari iz tog entiteta, osudili su glavni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine monsinjor Ivo Tomašević te predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić. Biskupa Komaricu podržao je samo potpredsjednik Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić, ali ne i drugi političari iz reda hrvatskog naroda u BiH.

22.05.2016.

Foto: čitateljica Dalmacijadanas.hr

(FOTO) ČOVJEK VRUĆE KRVI Na Kamešnici, usred surove zime, susreli planinara u kratkim hlačicama

22.01.2018.

Planinara su susreli na oko 1600 metara nadmorske visine. Više>

Foto: Thomas Lehmann / Wikimedia commons

GUVERNER AUSTRIJSKE POKRAJINE APELIRA 'Hrvatima produžiti ograničenje za rad do 2020.'

22.01.2018.

Niessl kaže da je pritisak na tržište rada Burgenlanda ionako velik. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu