NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.11.2017
tekst
tekst

BiH

UVIJEK SE ZAUZIMAO ZA MIR 'Napadima na Komaricu nastoji se prikriti istina o stradanju Hrvata'

Foto: Hina/Dario Grzelj

Božo Ljubić stao u obranu biskupa.

Br. pregleda: 2110

Foto: Hina/Dario Grzelj

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić, koji je i zastupnik u Hrvatskom saboru, ocijenio je u petak da se brutalnim napadima na banjolučkog biskupa Franju Komaricu nastoji prikriti istina o stradanju Hrvata na današnjem području Republike Srpske, kojih je u odnosu na prijaratni broj ostalo samo 7 posto.

‘Čovjek koji se dosljedno zauzimao uvijek za mir, suživot i pomirenje, nikako nije zaslužio osudu i presudu. Izostale su reakcije na istinu, kao i u bezbroj prilika dosad, o kojoj on stalno govori ističući da je u njegovoj biskupiji ili općenito u RS ostalo manje od sedam-osam posto prijeratnih Hrvata katolika. Oni nisu nestali iz svoga zavičaja zato što im je bilo dobro, već zbog terora, straha za život svoj i svoje djece’, navodi se u priopćenju predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića.

Ljubić se, u izaslanstvu s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom, prije nekoliko dana susreo s biskupom Komaricom i pri tome istaknuo kako je njegova usporedba Banje Luke s Bleiburgom bila metaforička kako bi istaknuo svu tragediju koju su doživjeli vjernici iz njegove biskupije i sadašnjega entiteta Republika Srpska.

‘On zasigurno nije imao namjeru negirati zločine u prošlim ratovima, već pozvati na savjest i obvezu odgovorne da se posljedice prošloga rata isprave koliko je to moguće. Umjesto poziva na argumentiranu raspravu i moguću akciju, biskup Komarica doživio je najbrutalniji politički i medijski napad’, upozorava Ljubić.

Po njemu napadi na biskupa Komaricu predstavljaju još jedno svjesno i uporno ‘bježanje od istine i od preuzimanja odgovornosti za sadašnje stanje u RS’.

Banjolučki biskup Franjo Komarica našao se na udaru vlasti, političkih stranaka i medija u Republici Srpskoj nakon što je stradanje Hrvata u RS-u usporedio s blaeiburškom tragedijom. S područja današnjeg entiteta Republike Srpske prognano je više od 160.000 Hrvata katolika, a tamo ih danas živi nešto više od 10.000.

21.05.2016.

Foto: Hina

22. STUDENOG, DAN D ZA PRAVDU Hoće li srpski krvnik koji je 'ispekao zanat' u Škabrnji biti osuđen?

20.11.2017.

Najavljeno izricanje presude Mladiću izazvalo je ogromno zanimanje u Bosni i Hercegovini. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu

FOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer

FOTO: Croatia B. - Aldingen

FOTO: SV Perous - Croatia Bietigheim

FOTO: G2.3

FOTO: Susret hrvatskih studenata Njemačke

FOTO: Holywin u Stuttgartu