NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.09.2018
tekst
tekst

Hrvatska

STAZIĆ IZBAČEN IZ SABORA Reiner mu poručio da 'terorizira cijeli parlament'

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Optužio mostovku za štićenje svojih i interesa svojih roditelja.

Br. pregleda: 2617

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Autor: Hina/CroExpress

Saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić u petak je, na početku saborskog zasjedanja udaljen iz sabornice, nakon što je optužio 'mostovku' Ružicu Vukovac, koja je zatražila stanku zbog potpora u poljoprivredi u vrijeme bivše vlade, prozvavši je kako štiti svoj osobni interes i interes svojih roditelja.

‘Ona napada bivšeg ministra Jakovinu jer želi zaštititi interes svoj osobni i svojih roditelja. To je nedopustivo. Ako treba mi ćemo skupiti dobrovoljne priloge da pomognemo njezinim roditeljima što nisu mimo kriterija dobili novac’, poručio je Stazić pozivajući se na institut povrede Poslovnika.

Na to je reagirao predsjednik Sabora Željko Reiner poručivši mu da je to što je napravio ‘svjesno zlorabljenje Poslovnika.

‘Ono što ste Vi napravili da ovo dopustite je zloupotreba Poslovnika’, uzvratio mu je Stazić, nakon čega ga je Reiner upozorio da prestane s njim polemizirati.

‘Hoću! Hoću!’, uzvraćao mu je Stazić.

Reiner mu je oduzeo riječ i upozorio ga da ne može ‘terorizirati na taj način cijeli parlament’.

No kako se Stazić nije zaustavljao Reiner ga je opomenuo a potom i zamolio da napusti dvoranu što je bilo popraćeno pljeskom nekolicine vladajućih.

‘Sramota da osobu koja se bavi poljoprivredom i ima 300 goveda i bori se protiv pogodovanja i trudi se i ona i njezina obitelj da je gospodin Stazić na ovaj sramotan i degutantan način proziva’, rekao je njezin stranački kolega Miro Bulj.

Po mišljenju HSLS-ovca Daria Hrebaka Stazić je omalovažio zastupnicu na, kako je rekao, nizak i primitivan način.

‘Hvala što ste izrekli opomenu jer se gospodin Stazić nekoliko puta u privatnom životu pred pravosuđem morao ispričavati zbog svojih izjava i žalosno što danas koristi poziciju zastupnika i privilegiju koja mu je omogućena da može na ovakav način vrijeđati zastupnicu’, rekao je.

Stazić je, nakon što je izišao iz sabornice, rekao kako je izbačen ‘opet zbog istine’.

‘Roditelji kolegice Ružice, jučer je spomenuto u Otvorenom, su poljoprivredni proizvođači. Očito im bivša Vlada, bivše Ministarstvo poljoprivrede nije dalo novac na koji su računali i ona sad provodi privatan rat iz osobnih interesa protiv bivšeg ministra Jakovine. To je nedopustivo ponašanje jednog saborskog zastupnika koji je prisegnuo da će štititi opće interese Republike Hrvatske, a ne svoje i svojih roditelja. Ja sam na to upozorio. Predsjednik me izbacio iz
sabornice, ništa drugo se ne može od HDZ -a ni očekivati. Oni tako reagiraju na istine’, poručio je Stazić.

Vukovac se, kazala je, Saboru obratila ne samo u ime zastupnika Mosta nego i poljoprivrednih proizvođača na terenu podsjećajući da se glavne primjedbe EK odnose se na umjetno stvaranje uvjeta za dobivanja europskih sredstava vezanih za projekte koji su odobreni u vrijeme bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

‘Revizijski nalaz na 19 stranica konstatira kako je nadzor aktiviran jer su imali ozbiljne sumnje u stvaranje umjetnih uvjeta s obzirom na to da su poduzeća koja su dobila potpore osnovana samo tri mjeseca prije objave natječaja. Imali su iste vlasnike, iste adrese, iste kontakt osobe’, podsjećala je.

To, uvjeren je, nisu bila jedina pogodovanja koja su se događala na terenu. ‘Upravo zahvaljujući tim pogodovanjima selo smo desetkovali, ojačali smo neke, a ti neki ne mogu biti nositelji proizvodnje u Hrvatskoj’, poručila je.

Josip Križanić (HDZ) optužio je bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu za svjesno pogodovanje i veleizdaju nacionalnih interesa uz uništavanje domaće poljoprivredne proizvodnje namjerno miniranjem projekata EU.

‘Naime u potpunosti se raskrinkavaju pokušaji bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da sredstva EU usmjeri prema određenim subjektima dok s druge strane pravi poljoprivrednici ostaju zakinuti na što nas je i službeno upozorila Europska komisija u vezi s natječajima koje je početkom prošle godine kreirao Jakovina.

HSS-ovac Branko Hrg uvjeren je kako je već u vladinim tijelima bivše vlade bilo evidentno da se namješta i pogoduje. ‘To je počelo ne samo kod raspisivanja natječaja nego je počelo kod donošenja programa ruralnog razvoja i vdjelo se da cilj nije bio očuvati OPG-ove. Ne možemo ovdje kriviti samo Jakovinu jer je on bio izvršitelj’, poručio je Hrg.

20.05.2016.

Foto: Hina

'69 KUNA NIJE MALO' Ministar Pavić nahvalio 'rekordan rast mirovina' u dvije godine Plenkovićeve vlade

25.09.2018.

Na tvrdnju urednice da je riječ o malom iznosu u kunama, ministar je rekao da 69 kuna i nije malo. Više>

Foto: Grad Vukovar

27. OBLJETNICA OSNUTKA legendarne 204. vukovarske brigade

25.09.2018.

U obrani Vukovara sudjelovalo je oko 1.800 hrvatskih branitelja. Više>

Pomorska večer, kalafatanje (foto: Sandro Tariba)

FOTOGALERIJA Lošinj se vratio u vrijeme zlatnog doba pomorstva

25.09.2018.

Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice