NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.04.2018
tekst
tekst

BiH

PODRŽAO GA U ČASNOJ BORBI Bošnjački potpredsjednik Republike Srpske posjetio Komaricu

Foto: Hina/Dario Grzelj

Salkić je to učinio nakon niza napada i pritisaka na biskupa.

Br. pregleda: 2778

Foto: Hina/Dario Grzelj

Autor: Hina/CroExpress

Potpredsjednik Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić u četvrtak je u Banja Luci posjetio biskupa Franju Komaricu kako bi ‘u časnoj borbi za poziciju hrvatskog naroda’ u tom entitetu podržao biskupa kojemu još nijedan hrvatski političar u Bosni i Hercegovini nije dao potporu.

Salkić je to učinio nakon niza napada i pritisaka kojemu su banjolučkog biskupa izvrgnuli srpki političari i njihove stranke zbog njegova podsjećanja na zločine počinjene od 1992. do 1995. godine.

Salkić, koji je ujedno član Stranke demokratske akcije (SDA), jedini je dužnosnik iz BiH koji je nakon tih napada jasno stao u zaštitu biskupa Komarice dok niti jedan političar u toj zemlji iz reda hrvatskog naroda to nije učinio.

Kako je priopćeno iz Salkićeva ureda, on i biskup razgovarali su o povratku Hrvata u Bosansku krajinu i Posavinu pri čemu su još jednom mogli zaključiti samo to da je on slab i da imovina brojnih prognanika stoji napuštena i propada te postoji opasnost da ovaj dio BiH trajno ostane bez Hrvata što je izravna posljedica progona i zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom tijekom proteklog rata.

Biskup Komarica u utorak je odgovarajući na novinarska pitanja zašto je 14. svibnja išao u Bleiburg predvoditi misu rekao da je htio odati poštovanje nedužno stradalima upozorivši da se uporno prešućuje što se tijekom proteklog rata zbivalo u Banja Luci koja je gotovo u cijelosti etnički očišćena od nesrba. Rekao je da je na području entiteta RS nad Hrvatima počinjen zločin i dulje od dva desetljeća osjećaju se posljedice tih nedjela, a zainteresirani za povratak se umjesto potpore susreću s radikalizmom i sustavnim opstrukcijama.

‘Biskup Komarica je podsjetio na podatak da je prije rata u mjestima koja danas pripadaju bosanskohercegovačkom entitetu RS živjelo oko 220 tisuća Hrvata, a da ih se vratilo manje od 12 tisuća što govori upravo o razmjerama zločina. To su porazni podaci, koji su sa stanovišta povijesti hrvatskog naroda u BiH zaista zabrinjavajući i prema njima se nitko ne smije ophoditi ravnodušno’, izjavio je Salkić.

Biskupa Komaricu prvo je napao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik te čak zatražio od njega javnu ispriku, a orkestriranom napadu pridružili su se Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i oporbena Partija demokratskog progresa (PDP) koji su banjolučkog biskupa gotovo izjednačili s ustašama i zločinima koje su počinili tijekom Drugog svjetskog rata. Napade provode i mediji u RS, posebice oni bliski Dodiku.

20.05.2016.

Foto: Hina

IZETBEGOVIĆ O NOVOM RATU U BIH 'Ne mislim da će ga biti, no moramo se pripremati za 'ne daj Bože''

13.04.2018.

Izetbegović je ocijenio kako nema ničega lošega u tome što vojne tvornice u BiH povećavaju proiozvodnju. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije

FOTO: Obnova u Grazu