NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.04.2018
tekst
tekst

Hrvatska

HASANBEGOVIĆ S HOS-OVCIMA 'Istaknuli su se svojim viteštvom, junaštvom, čestitošću'

Foto: Hina/Mario Strmotić

Zapalio svijeće za poginule.

Br. pregleda: 2274

Foto: Hina/Mario Strmotić

Autor: Hina/CroExpress

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji je drugi dan u posjetu Splitu, položio je u četvrtak predvečer pred spomenikom 9. bojne HOS-a ‘Rafael vitez Boban’ vijenac i zapalio svijeću za poginule branitelje.

Hasanbegović se odazvao pozivu splitskih branitelja da oda počast poginulim pripadnicima HOS-a, a prije toga odao je počast poginulima i na Gradskome groblju Lovrincu, gdje je položio vijenac na spomenik hrvatskim braniteljima i podno spomen-obilježja Bošnjacima braniteljima poginulima u Domovinskom ratu.

Pred mnogim okupljnim braniteljima kod spomenika 9. bojne HOS-a nazočnom negdašnjem zapovjedniku HOS-a Marku Skeji je rekao da je bio izvrgnut napadu jer je uvijek govorio i uvijek će govoriti da su obrambeni oslobodilački Domovinski rat i žrtva hrvatskih branitelja jedini istinski stvarni temelj na kojemu počiva moderna hrvatska država.

‘Hrvatska država nema drugog temelja i mi trebamo ustrajno govoriti istinu jer samo nas istina može spasiti. Svi branitelji su zaslužni za uspostavu i obranu moderne hrvatske države, među njima posebno svojim viteštvom, junaštvom, nacionalnim fanatizmom i čestitošću iskazali su se dragovoljci HOS-a. Neka i oni i svi hrvatski branitelji budu trajni uzor našoj djeci’, rekao je ministar Hasanbegović pred spomenikom HOS-a.

Odgovarajući na novinarska pitanja, istaknuo je da je - bez obzira na što protokolom nije bilo predviđeno - inzistirao da dođe odati počast pripadnicima HOS-a jer je želio odati počast svima koji su ginuli u obrani države. Rekao je kako mu je bilo posebno drago odati počast baš pred splitskim spomenikom koji izaziva mnoge kontroverze kod onih koji ne poštuju žrtvu hrvatskih branitelja te koji su napadima na sve one koji su zaslužni za taj spomenik još jedanput ponizili i sve poginule, posebno poginule dragovoljce HOS-a i članove njihovih obitelji.

Na pitanje da komentira to što je spomenik nekoliko puta oštećen, a još se ne znaju počinitelji, Hasanbegović je rekao kako su to provokacije. Dok je živih ljudi iz 9. bojne HOS-a te njihove djece - jamstvo su da taj spomenik nitko i nikada neće moći ugroziti, rekao je i dodao da je to ‘prkos-spomenik koji govori o istini koju treba prihvatiti’.

Za Bleiburg je rekao da ga taj zločin podsjeća na temelje jugoslavenske komunističke diktature i države u čijim je temeljima zločin, a trajna je obveza na to podsjećati. Dodao je kako je -bez obzira na to- kao ministar i kao čovjek spreman iskazati počast svim žrtvama ‘u nesretnome Drugom svjetskom ratu i poraću, i to s bilo koje strane, bilo koje vojske ili bilo kojeg zločina ili režima’.

‘Počast iskazujem ne samo u sklopu državnog protokola, već na svoje osobno inzistiranje. Bio sam i u Jasenovcu. Moje temeljno načelo je da svim žrtvama bez obzira na kojoj su strani bile moramo nakon 70 godina od rata biti spremni odati počast’, rekao je Hasanbegović. Ocijenio je da tako iskazujemo ljudsku i civilizacijsku zrelost te rasterećujemo modernu hrvatsku državu svih zloduha prošlosti.

‘To je jedini put za istinsko pomirenje’, rekao je Hasanbegović i dodao da ne moramo dijeliti iste poglede na prošlost, no nema razloga da ih nemamo na sadašnjost i budućnost. Također je rekao kako je ‘odgovornost našeg naraštaja i svih u hrvatskoj politici osloboditi našu djecu od zloduha prošlosti i rasteretiti ih od svih polemika kojima smo još izloženi’.

Splitski branitelji darovali su ministru majicu na kojoj piše: ‘Zlatko Hasanbegović moj ministar’.

20.05.2016.

Foto: CroExpress

PLENKOVIĆ PROTIV REVIZIJE VATIKANSKIH UGOVORA 'Ne mijenjamo naš odnos s Katoličkom crkvom i Svetom stolicom'

22.04.2018.

Naglasio je da će njegova vlada nastaviti s dijalogom i poštovanjem obveza ugovora. Više>

Foto: Hina

PLENKOVIĆ S PREMIJEROM BADEN-WÜRTTEMBERGA 'Brojna hrvatska dijaspora dodatna je spona u našim dobrim odnosima’

20.04.2018.

Plenković je pozdravio posjet Kretschmanna Vukovarsko-srijemskoj županiji. Više>

Dodjela Reda Danice hrvatske (foto: predsjednica.hr)

UMRLA JE MAJKA BLAGE ZADRE 'Proživjela je pakao u životu, hvala joj što je izdržala'

20.04.2018.

Deset članova obitelji Zadro branilo je Vukovar u vrijeme Domovinskog rata. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije

FOTO: Obnova u Grazu