NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.06.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

HRVATI IZ RUMUNJSKE 8 STOLJEĆA ČUVAJU SVOJ IDENTITET Tiskano izdanje CroExpressa nam nedostaje!

Prva suradnja OŠ Karaševo sa školom iz Republike Hrvatske.

Br. pregleda: 5040

Autor: Petar Hategan

Provedba projekta ‘Merzove misli i naš hrvatski identitet’, OŠ Karaševo i OŠ ‘Dr. Ivan Merz’, omogućila je učenicima dviju škola gotovo dvotjedno druženje, upoznavanje, učenje i približavanja dviju sredina – Karaševa i Zagreba.

Do provedbe je projekta došlo zahvaljujući otvorenosti i spremnosti dvojice ravnatelja – g. Zvonka Piljeka i g Mircea Marile sa suradnicima, kao i župnika Petra Rebedžile iz Župe Karaševo, a uz svesrdnu pomoć Državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstava znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Deset sudionika iz Zagreba: šest učenika i četiri nastavnika, a među njima i ravnatelj OŠ Dr. Ivana Merza g. Zvonko Piljek te devet iz Karaševa: šest učenika, župnik Petar Rebedžila, nastavnik i vozač, proveli su po četiri dana u Rumunjskoj – u Karaševu, okolnim mjestima u kojima žive pripadnici hrvatske nacionalne manjine u Rumunjskoj, Rešici i Temišvaru – i u Hrvatskoj: u Zagrebu, Opatiji, Rijeci i Đakovu.

U OŠ Karaševo, između 18. i 22. travnja o. g., uz sudjelovanje studentica sa Sveučilišta u Bukureštu – s Katedre za hrvatski jezik i književnost – održale su se radionice jezika, književnosti, kulture, terenske nastave, posjeti školama, provedba nastave, posjeti muzejima, crkvama, kulturnim znamenitostima, sve kako bismo proširili granice ljubavi i prihvaćanja drugoga: ja, ja i drugi, ja i uža te šira zajednica i dodatno osnažili hrvatski identitet.

Blaženi Ivan Merz kao istinski uzor laika, vjernika i intelektualca sa svojim djelovanjem, književnom i duhovnom ostavštinom, bio nam je, sa svojim mislima, polazna točka u prvim koracima suradnje naše škole i škole iz Hrvatske općenito.

Ravnatelj se škole Dr. Merza sa svojim suradnicima pobrinuo da tijekom boravka u Zagrebu: 25. – 29. travnja o. g., stignemo posjetiti sve kulturne znamenitosti grada Zagreba, Zagrebačku katedralu i Riznicu, a u provedbu projekta uključio se i gradonačelnik Zagreba, koji nas je primio te nam omogućio posjet Muzeja grada Zagreba, osigurao prijevoz i posjet Zoološkom vrtu te nas počastio ručkom na Bundeku.

U Školi su naš došli posjetiti postulator Postulature za beatifikaciju blaženoga Ivana Merza o. Božidar Nagy, predstojnik Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske gospodin Zvonko Milas sa suradnicima i tajnica Hrvatske matice iseljenika pravnica Diana Mašala Perković sa suradnicom.

Za vrijeme boravka u Hrvatskoj prijestolnici primio nas je i nadbiskup zagrebački, uzoriti kardinal Josip Bozanić.

Vrijedno, poučno i nezaboravno iskustvo predstavlja jamac čvrstoga povezivanja naše zajednice, naših učenika pogotovo s matičnom zemljom, Republikom Hrvatskom.

Pripadnici ove nevelike, ali jako stare hrvatske manjinske zajednice – spominje se prvi put koncem 13. stoljeća – koja stoljećima živi i čuva svoj hrvatski identitet, još jednom potvrđuju da odvojena sredstva za Hrvate izvan Republike Hrvatske itekako pridonose približavanju izvandomovinske Hrvatske, domovini, Lijepoj Našoj.

U svijetu gotovo izbrisanih prostorno-vremenskih granica, informacija i komunikacija su od iznimne važnosti, ali i opasnost za domoljubni duh. Stoga bi trebalo da se istodobno s otvorenošću prema svijetu, razvija i cijeni vlastiti hrvatski identitet, a u čemu su od iznimne važnosti i izdanja poput CroExpressa, na čije tiskano izdanje, koje i nama itekako nedostaje, nadam se da nećemo dugo čekati.

FOTOGALERIJA:

18.05.2016.

Snimka zaslona

'VATRENI' STUTTGART Policija očekuje oko 1500 hrvatskih navijača

21.06.2018.

Hrvatski navijači iz Stuttgarta zasigurno se neće složiti s brojkom od 1500 navijača. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0