NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.02.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

10. SUSRET HRVATA ITALIJE Radom i predanošću očuvali hrvatsku kulturu i identitet

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Proslavili blagdan sv. Leopolda Mandića.

Br. pregleda: 1972

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Autor: CroExpress/hrvatiizvanrh.hr

U subotu i nedjelju, 14. i 15. svibnja 2016., održan je 10. skup Hrvata u Italiji i proslavljen blagdan sv. Leopolda Mandića. Tom je prigodom predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, u svojstvu izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović boravio u dvodnevnom posjetu hrvatskoj zajednici u Padovi.

U subotu, 14. svibnja 2016., u crkvi sv. Leopolda Mandića održan je koncert Vokalnog ansambla Muzičke akademije Sveučilišta ‘Juraj Dobrila’ iz Pule, pod umjetničkim vodstvom doc.mr.art. Sofije Cingule. Tom prigodom predstavljena je i dvojezična pjesma fra Šimuna Šite Čorića, posvećena Leopoldu Bogdanu Mandiću ‘Sveti Leopolde naš’/’Santo, santo Leopoldo’.

U nedjelju, 15. svibnja 2016., Milas je održao kraći sastanak s vodstvom ‘Hrvatske zajednice u Venetu’, čijom prigodom su ga predsjednica Desanka Madunić i bivša predsjednica Dubravka Čolak, ukratko izvijestile o radu Zajednice te namjerama koje Zajednica želi ostvariti u budućnosti. Milas je izrazio svoje zadovoljstvo radom i predanošću s kojom Hrvati u Venetu rade na očuvanju i promociji hrvatske kulture i hrvatskog identiteta na području gdje žive.

Program je nastavljen u svetištu sv. Leopolda Mandića predavanjem fra Jakova Rafaela Romića na temu ‘Život i žrtva bl. Alojzija Stepinca’, dok je Maja Mozara predstavila knjigu ‘Providnosti ususret’ autora Vinka Rožića. Nakon toga, u crkvi je slijedila svečana pjevana misa na hrvatskom jeziku, koju je predvodio fra Jakov Romić uz glazbenu pratnju Vokalnog ansambla Muzičke akademije Sveučilišta ‘Juraj Dobrila’ pod vodstvom profesorice Sofije Cingule.

Po završetku mise prisutnima se obratio Milas, naglasivši kako mu je posebna čast što kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović može pozdraviti sve prisutne Hrvate na ovome jubilarnom 10. skupu Hrvata u Italiji. Istakao je važnost hrvatske kulture, tradicije, obitelji i vjere, koje su odrednice hrvatskog identiteta. Zemljopisna blizina dviju država, Jadransko more te usmjerenost Hrvatske ka zapadnoj civilizaciji vjekovima povezuju Hrvatsku i Italiju. Naglasio je kako se danas te veze postojano održavaju i posredovanjem hrvatske manjine u Italiji i talijanske manjine Hrvatskoj. Posebno mjesto između hrvatskog i talijanskog naroda zauzima sv. Leopold Mandić, Hrvat koji je najveći dio svog života proveo u Padovi. Osim ljubavi prema Hrvatskoj, njegovao je i ljubav prema novoj domovini Italiji te je kao takav bi prethodnica građanima današnje ujedinjene Europe.

Program su organizirale Hrvatska zajednica u Venetu i dubrovačka podružnica Hrvatske matice iseljenika, uz potporu gospođe Ane Bedrine iz Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva ‘Krasna zemljo’ iz Pule. Pokrovitelji ovog najvećeg okupljanja Hrvata u Italiji bilo je Veleposlanstvo RH u Rimu, Hrvatska matica iseljenika, Sveučilište ‘Juraj Dobrila’ iz Pule te Biskupija Porečka i Pulska.

Susretu Hrvata u Italiji, uz predstojnika Milasa te brojne Hrvate s cijelog područja Italije, nazočili su i veleposlanik Republike Hrvatske u Rimu Damir Grubiša, generalna konzulica RH u Trstu Nevenka Grdinić, bivši veleposlanik RH u Vatikanu Filip Vučak, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović, voditeljica HMI-podružnica Dubrovnik Maja Mozara, članica Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH kao predstavnica hrvatske manjine iz Molisea Antonella D'Antuono te predsjednik Saveza hrvatskih zajednica u Italiji Damir Murković.

18.05.2016.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

PRESUDA NJEMAČKOG SUDA Hrvatica ima pravo na Hartz IV i nakon godinu dana unatoč tome što je radila 'samo' Au-pair posao

22.02.2018.

Riječ je o poslovima gdje osoba živi s obitelji i pomaže im s djecom ili kućanskim poslovima u zamjenu za stan, hranu, džeparac... Više>

Foto: Hrvatiizvanrh.hr

HRVATI U SLOVENIJI Žive tamo stoljećima, ali ne priznaje im se nikakav status

21.02.2018.

U ponedjeljak održana 1. sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina