NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.09.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

50 GODINA ISTRAŽUJE KORIJENE 'Nedavno sam doznala da je moj djed bio predsjednik Dinama'

Foto: CroExpress

Razgovor: Marina Šalek Fuchs

Br. pregleda: 3484

Foto: CroExpress

Autor: Zoran Stupar

Istraživanje vlastitih korijena može biti težak posao. No, kada otkrijete nešto zanimljivo o svojim precima, svaka sekunda uloženog rada se isplati. Upravo se to dogodilo Marini Šalek Fuchs, hrvatskoj iseljenici koja živi u francuskom Grenobleu.

- Već 50 godina istražujem o svojim precima. I uvijek naiđem na nešto novo. Nedavno sam doznala da je moj djed Alfred Šalek bio predsjednik zagrebačkog Dinama – kaže nam Marina.

Alfred Šalek

Alfred je bio renomirani liječnik

Alfred Schalek rođen je 1873. godine u Komaromu, gradu na granici Mađarske i Slovačke. Bio je liječnik, a struku je 'naslijedio' od oca, koji je bio vojni liječnik. Majka Ida Zaborsky rođena je u Zagrebu. Alfred je odrastao u Pragu, odakle je preselio u glavni grad Hrvatske. Ondje je 'prilagodio' prezime u Šalek. S 28 godina oženio se Luizom; vjenčali su se u župi sv. Marka u Zagrebu. Tek 25 godina kasnije, Alfred dobija državljanstvo. 


Alfred i Luiza vjenčali su se 1901.


Priznanje državljanstva Alfredu 1926. godine


Predsjednik Građanskog bio je između 1930. i 1932. godine. Dinamo se u to vrijeme još nije zvao Dinamo već Građanski, klub kojeg su 'modri' iz Maksimira, kako smatraju, sljednici.

Povijesni izvori navode kako je Alfred u Zagrebu pokušao osnovati Udruženje liječnika za promicanje športa, a 1929. godine u Liječničkom vjesniku objavio je cjelovit prikaz problematike zdravstvene kontrole u športu. Koliko je bio cijenjen u Zagrebu dokazuju i fotografije s njegovog pogreba, 1933. godine.


Nadgrobni spomenik na Mirogoju

Marina je inače kćer diplomata Rudolfa Šaleka, koji je radio u ministarstvima u Beču i Varšavi, a tijekom Drugog svjetskog rata vratio se u Zagreb, gdje je radio u banci. No, obitelj je ubrzo otišla u iseljeništvo.

- Iz Jugoslavije smo otišli 1946. Prvo smo u Italiji ostali dvije godine, a zatim preselili u Južnoafričku Republiku – kaže nam Marina. - Kod kuće smo uvijek pričali hrvatski – dodaje. U Johannesburgu je njen otac 1977. godine i preminuo. Marina se 1968. godine udala za Francuza. U JAR su živjeli još dvije godine nakon smrti njenog oca, poslije čega su preselili u Singapur. U Francusku je došla 1984., u zemlju u kojoj su joj i majka i otac studirali.


Rudolf Šalek tijekom rada u veleposlanstvu u Beču

Marina je o svojoj obitelji napisala i knjigu

- Mnogo je informacija, istražujem ih posljednjih 50 godina. Imam dokumente svog oca, a mnogo dokumenata pronašla sam i na internetu i dobila iz raznih arhiva. Znam za čak 405 svojih srodnika. Kako sam napisala u uvodu u knjigu, približavajući se kraju života osjećam želju podijeliti informacije koje sam prikupila o precima svog oca. Ovo je nastavak rada rođaka mog djeda i mog oca. Oskar Záborský je 1936. napravio obiteljsko stablo tog dijela obitelji, a moj otac Rudolf ga je napravio tijekom Drugog svjetskog rata.


Marina Šalek Fuchs

Naša sugovornica kaže kako se nada da ove informacije neće biti izgubljene i da će u budućim generacijama njene obitelji biti onih koji će očuvati obiteljsku povijest svojih predaka, kako bi na taj način izrazili poštovanje i zahvalnost onima prije njih.Svake godine nekoliko mjeseci provede u Hrvatskoj

Marina je obnovila obiteljsku kuću na Pelješcu za koji kaže da je raj na Zemlji. Usporedbe s Francuskom obalom nema. Francuska odredišta su zbog prenatrpanosti, vjeruje, odavno izgubila 'dušu'. Reklamu Hrvatske kao 'Mediterana kakav je nekad bio' smatra odličnom. 

Pogled iz preuređene kuće na Pelješcu

17.05.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice