NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.04.2018
tekst
tekst

Hrvatska

MINISTAR POLJOPRIVREDE U NOVOM SADU Pozvao na investicije u Hrvatsku

Foto: Hina/Vlada Srbije

Na Poljoprivrednom sajmu.

Foto: Hina/Vlada Srbije

Autor: Hina/CroExpress

Ministri poljoprivrede Hrvatske i Srbije Davor Romić i Snežana Bogosavljević Bošković u nedjelju su, na novosadskom Poljoprivrednom sajmu, istaknuli potrebu razmjene informacija i iskustava, te unaprijeđenja gospodarske suradnje, posebno na području poljoprivrede.

Srbijanska ministrica je istaknula da je trgovinska razmjena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između Srbije i Hrvatske u 2015. iznosila 220 milijuna eura, te da je neophodno dodatno potaknuti srpske proizvođače da više izvoze u Hrvatsku.

Ona je navela, kako se navodi u priopćenju ministarstva, da je ostvarena značajna suradnja u procesu europskih integracija, i to u području politike kvalitete i zaštite zemljopisnog podrijetla.

Na sastanku su iskazane jasne namjere da dvije zemlje još više prodube suradnju u području poljoprivrede, vodoprivrede, naročito kroz suradnju Uprave za agrarna plaćanja Srbije s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju Hrvatske, ali i kroz suradnju stručnih službi u području zaštite bilja i veterine.

Ministar poljoprivrede Hrvatske je rekao, kako su prenijeli mediji, da će biti zadovoljan ukoliko srpske tvrtke budu investirale u većem obujmu u Hrvatsku, i da će Hrvatska pomoći Srbiji u svim pitanjima europskih integracija.

Dvoje ministara su sudjelovali na 2. regionalnoj poljoprivredno-poslovnoj konferenciji ‘Preko polja do Europe’.

Srbijanska ministrica je izrazila zadovoljstvo što je na toj regionalnoj konferenciji sudjelovao i hrvatski ministar i naglasila da je dobro da suradnja dvije zemlje u području poljoprivrede bude sve čvršća i jača, jer, kako je rekla, to je u interesu i Srbije i Hrvatske, s obzirom da se poljoprivrede obje zemlje susreću s istim problemima.

‘Naš put je bio dug, učili smo od starijih članica EU-a i spremni smo sada ta iskustva podijeliti sa Srbijom, a koliko je za nas značajna suradnja sa Srbijom najrječitije govori podatak da su tvrtke iz Hrvatske u Srbiju uložile više od 700 milijuna eura, a sigurno je da ima prostora da ta ulaganja budu i veća’, rekao je Romić.

Hrvatski ministar se na marginama posjeta sajmu sastao s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnikom Skupštine Srbije Tomislavom Žigmanovim.

‘Ministru Romiću sam ukratko predstavio osnovne značajke društvenog položaja hrvatske zajednice u Srbiji te iznio planove svojeg djelovanja kao narodnog zastupnika. Iskazao sam i očekivanje da Vlada Republike Hrvatske nastavi s politikom podrške nastojanjima Hrvata u Srbiji da ostvare svoju ravnopravnost. Na koncu, bilo je riječi i o suradnji u području poljoprivrede, napose o mogućnostima prijenosa znanja i iskustava poljoprivrednika iz Hrvatske u kontekstu eurointegracijskih procesa na hrvatske poljoprivrednike u Vojvodini, kao i o ruralnom razvoju’, izjavio je za hrvatske medije u Vojvodini poslije sastanka Žigmanov.

U Novome Sadu održava se 83. Međunarodni poljoprivredni sajam koji će biti otvoren do 20. svibnja.

16.05.2016.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

ŠVEĐANIN U PAKLU HRVATSKOG KRIVOSUĐA Već 14 godina bori se da dobije kuću na koju je potrošio 140.000 eura

25.04.2018.

Umjesto da uživa na hrvatskoj obali, Šveđanin je završio na sudu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije