NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.10.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ANTE JE NAJSPREMNIJI HRVATSKI VOJNIK I to je dokazao!

Foto: Hina/MORH/Josip Kopi

Hrvatski vojnik spreman na sve izazove, dobro uvježban i obučen.

Br. pregleda: 7341

Foto: Hina/MORH/Josip Kopi

Autor: Hina/CroExpress

Podjelom pehara i medalja najuspješnijim sudionicima u četvrtak u Grubišnom Polju završeno je natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH ‘Prvi za Hrvatsku 2016.’ (Best Soldier Competition), a prvo mjesto u muškoj kategoriji za pripadnike OS RH osvojio je pripadnik Hrvatske ratne mornarice (HRM) poručnik korvete Ante Jović.

Poručnik Jović najbrže je prešao zahtjevnu stazu na vojnom vježbalištu ‘Gakovo’ i području grada Grubišnog Polja, dugačku 40-ak kilometara s 11 radnih i 13 kontrolnih točaka, pod punom vojničkom opremom minimalne mase od 17,6 kilograma, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Drugoplasirani je pozornik Zvonimir Tadejević, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga, a treće mjesto pripalo je desetniku Daliboru Vondra, pripadniku Središnjice za obavještajno djelovanje.

Najuspješniji u muškoj kategoriji za pripadnike oružanih snaga saveznika i partnera bio je francuski časnički namjesnik Lionel Melinard (JFG Naples).

Nakon jučerašnjih kvalifikacija u gađanju puškom VHS, ukupno je startalo 145 natjecatelja i natjecateljica, među njima su uz 112 pripadnika OSRH kao predstavnici svojih oružanih snaga ili NATO-ovih zapovjedništava bili i pripadnici vojski Austrije, BiH, Češke, Njemačke, Kosova, Makedonije, Grčke, Slovenije, Danske, SAD, Francuske te Italije.

Natjecatelje su na cilju, u krugu Srednje škole ‘Bartol Kašić’, uz građane Grubišnog Polja i okolnih naselja dočekali brojni gosti, uključujući zamjenika ministra obrane RH Tomislava Ivića, zamjenika i izaslanika načelnika Glavnog stožera OS RH general- bojnika Dragu Matanovića, pomoćnika ministra obrane Zorana Piličića, zapovjednike grana i druge predstavnike MORH-a i OS RH, prvog dočasnika NATO ACO-a časničkog namjesnika Davora Peteka, predstavnike vojno-diplomatskog zbora, savezničkih i partnerskih zemalja čiji su vojnici sudjelovali na natjecanju i drugi.

Hrvatski vojnik spreman na sve izazove, dobro uvježban i obučen

‘Na ovoj utrci pripadnici OS RH pokazali su da je hrvatski vojnik spreman na sve izazove, dobro uvježban, obučen i sposoban izdržati sve fizičke i psihičke napore’, istaknuo je zamjenik ministra Tomislav Ivić, dodajući da velikom ugledu natjecanja pridonosi i njegov međunarodni karakter.

Osim što su pratili završni dio utrke, građani Grubišnog Polja imali su priliku vidjeti i taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja OSRH koji je uključivao borbena oklopna vozila Patria, vozila MRAP i M-ATV te simulator za borbeni avion MiG-21.

Pripadnici Počasne satnije Počasno zaštitne bojne izveli su vojno-akrobatsku ceremoniju, a pripadnici Vojne policije pokaznu vježbu sa službenim psima.

Također, održana je i promocija studijskih programa Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) i dragovoljnog vojnog osposobljavanja, navode iz MORH-a.

13.05.2016.

Foto: novitravnik.ba

ZLOČIN IZ MRŽNJE? Sedmorica Bošnjaka srušila križ u spomen na hrvatske branitelje

18.10.2017.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma. Više>

Google Maps screenshot

NAPETA NOĆ U STUTTGARTU Mnogi nisu bili svjesni da se u njihovoj blizini onesposobljava pola tone teška bomba

18.10.2017.

Stroj je udario u bombu tijekom kopanja i oštetio jedan od detonatora. Više>

Foto: Bundespresseamt

HRVATSKA IMA NOVOG VELEPOSLANIKA U NJEMAČKOJ Grlić Radman predao vjerodajnice

18.10.2017.

Ceremonija primopredaje vjerodajnica održana je u predsjedničkoj palači Bellevue. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Rutesheim - Croatia B

FOTO: Hrvatski dan Luksemburg

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Löchgau

FOTO: Hercegovačka večer u Gerlingenu

FOTO: Štenci za udomljavanje

FOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen