NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.03.2018
tekst
tekst

Hrvatska

HRVATSKA JE VISOKO TOLERANTNO DRUŠTVO 'U mnogo slučajeva smo ispred prijatelja na Zapadu'

Foto: Hina/MVEP

Kovač je najavio redovnu rotaciju veleposlanika i konzula na ljeto.

Br. pregleda: 1601

Foto: Hina/MVEP

Autor: Hina/CroExpress

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač odbacio je u četvrtak u izjavi za RTL Danas navode da je došlo do narušavanja međunarodnog ugleda Hrvatske nakon pisanja pojedinih stranih medija.

Na komentar voditeljice emisije RTL Danas da je međunarodni ugled Hrvatske u zadnje vrijeme narušen nakon pisanja nekih stranih medija, i njezino pitanje kako je do toga došlo, ministar je odbacio takve navode o jačanju ekstremizma pa čak i fašizaciji Hrvatske.

‘Strogo odbacujem takve interpretacije o ugledu Hrvatske. Hrvatska je visoko tolerantno društvo, budimo na to ponosni, širimo to...’, rekao je Kovač podsjetivši da je nedavno proslavljena 100. godišnjica priznanja islama u Hrvatskoj, što malo tko ima u svijetu.

‘Ako u Hrvatskoj, u kojoj inače nema ekstremizama, ima bilo koja pojava ekstremizma na nama je u izvršnoj vlasti, na nama uopće u hrvatskoj politici, da je osudimo’, istaknuo je. ‘Možda su naši prijatelji na Zapadu na tom planu efikasniji od nas, ali što se tiče tolerancije u društvu tu smo mi u mnogo slučajeva ispred njih.’

U izjavi za Dnevnik HTV-a Kovač je govorio o infrastrukturnim projektima o kojima se raspravljalo i na forumu EUSAIR-a u četvrtak na kojem je sudjelovao. Upitan o Pelješkom mostu, odnosno kada bi mogao krenuti u realizaciju taj projekt i je li Europska komisija dala pozitivne signale da bi novac mogao doći iz fondova, Kovač je istaknuo da je to za Hrvatsku ‘najvažniji nacionalni projekt’.

‘Mi bismo trebali krajem svibnja krenuti u podnošenje zahtjeva, a onda bi vrlo brzo to trebalo krenuti. U šestom mjesecu bi trebala pasti odluka da se izgradi prometnica između kopna i Pelješca. Mi smo vrlo koncentrirani i želimo da se taj eminentni hrvatski projekt i ostvari, a on je usput rečeno i projekt za Jadransko-jonsku inicijativu vrlo važan, ali je ujedno i projekt EU-a.’

Kovač je za RTL najavio redovnu rotaciju veleposlanika i konzula na ljeto.

‘Imat ćemo na ljeto redovnu zamjenu, ponavljam: redovnu zamjenu šefova misija i konzularnih ureda, to jest veleposlanika i generalnih konzula’, rekao je Kovač koji sudjeluje u Dubrovniku na prvom forumu Strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR).

Također je kazao da je njegov cilj kao ministra da dužnost veleposlanika obavljaju ljudi koji su ‘profesionalci, učinkoviti, koji su po logici stvari odani hrvatskoj državi, koji će raditi predano i koji će ostvarivati vanjskopolitičke ciljeve koje će definirati hrvatska vlada zajedno s predsjednicom’.

Po njegovim riječima, također je cilj da tema veleposlanika ne bude središnja tema u hrvatskoj javnosti jer u svim etabliranim demokracijama to nije tema za javnost.

13.05.2016.

Foto: Zoran Stupar

FOTO Velike uskrsne pisanice opet krase središnji trg Koprivnice

19.03.2018.

U 11 godina oslikano je 90-ak pisanica. Više>

Foto: MORH/J.Kopi

JUNAČKA AKCIJA HRVATSKIH VOJNIKA Mještanin Letovanića umalo se utopio u traktoru kad su ga Marin, Agim i Marko uočili

15.03.2018.

Mještani Letovanića i sela Brod zahvalni su pripadnicima Hrvatske vojske na pomoći u obrani od poplava. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Obnova u Grazu

FOTO: Hrvatska noć u Ditzingenu

FOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku