NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.06.2018
tekst
tekst

BiH

IZBORI U MOSTARU Nema dogovora

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Predstavnici bošnjačkih stranaka nisu se pojavili na sastanku.

Br. pregleda: 1232

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Predstavnici političkih stranaka iz Mostara na sastanku na kojem nisu sudjelovale bošnjačke stranke nisu u srijedu postigli dogovor oko otklanjanja zapreka za održavanje lokalnih izbora najesen, ali su se složili kako se jednaka rješenja oko izbornih pravila, ustroja grada i zaštite prava Hrvata, Srba i Bošnjaka trebaju primijeniti i na druge općine, gradove i razine vlasti.

Na sastanak kojega su organizirali predstavnici Koordinacije Srba u Mostaru nisu se pojavili predstavnici najsnažnijih bošnjačkih stranaka SDA i SBB-a BiH, dok su se odazvali dužnosnici hrvatskih političkih stranaka HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. te Hrvatske republikanske stranke, kao i SDP-a, Demokratske fronte te Centra za mir i multietničku suradnju.

Po riječima predsjednika Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostara Damira Džebe sastanak predstavlja napredak budući je došlo do suglasja sugovornika oko uravnoteženja zakonskih rješenja.
‘Sastanak je korak k rješenju otvorenih pitanja, ne samo u Mostaru, nego i onih koje muče ovu državu, od njezina i ustroja Federacije BiH’, rekao je Džeba nakon sastanka.

Po njegovim riječima on je sada veći optimist u postizanje dogovora.

‘Ako želimo rješenja za grad Mostar koja bi bila prihvatljiva za sve narode i ostale u gradu Mostaru, svi su se složili da bi to trebalo biti opće načelo za BiH. Građani Mostara su jedinstveni da grad Mostar treba biti normalan grad, jednako uređen kao i drugi gradovi i općine’, dodao je Džeba.

Po njegovim riječima na sastanku su postignuta opća načela o potrebi dogovora tri konstitutivna naroda u jedinicama lokalne samouprave, ali i načela o odlučivanju za razini FBiH i BiH.

‘Ako su rješenja dobra za Mostar, onda nema nijednog razloga da se ne primijene i za druge jedinice lokalne samouprave, ali i druge razine vlasti’, pojasnio je Džeba.

SDA je ranije objavila kako neće nazočiti sastanku, dok predstavnici SBB-a nisu objavili razloge svoje izočnosti.

Iz SDA su odbacili navode da se ova stranka zauzima za podjelu Mostara na dva dijela premda su predložili donošenje posebnog zakona o Mostaru po kojemu bi grad bio ustrojen s dvije općine po nekadašnjim ratnim crtama razdvajanja.

''Dosadašnja terminologija koja je apostrofirala da su za podjelu SDA-HDZ, zamijenjena je izricanjem optužbe samo na račun SDA, dok su svi ostali politički akteri za 'jedinstven' Mostar, uključujući i HDZ BiH!'', navodi SDA. Optužili su HDZ BiH da im je 'krajnji cilj uređenje Mostara prema željama HDZ BIH'.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je prošloga tjedna donijelo odluku o raspisivanju lokalnih izbora za sve jedinice lokalne samouprave, gradove i općine uključujući Brčko Distrikt osim za grad Mostar. Ranije je Ustavni sud BiH osporio dio izbornog zakona BiH koji se odnosi na Mostar zbog neuravnoteženog broja birača i mandata koji se biraju iz pojedinih gradskih područja.

12.05.2016.

Foto: Hina

U BiH TRENUTAČNO Oko dvije i pol tisuće migranata, četiri tisuće napustilo zemlju

20.06.2018.

Od početka godine registriran je ulazak nešto više od 6600 ilegalnih migranata. Više>

Foto: Hina/Tanjug

VUČIĆ NALOŽIO Srbija ulaže milijune eura u vojnu industriju Republike Srpske

18.06.2018.

Ministarstvo obrane Srbije je osiguralo 7,2 milijuna eura. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0