NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.04.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

APEL MLADIĆA 'Dok vi trkeljate o ustašama i partizanima, mladi brinu o egzistenciji. Prestanite!'

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Pismo čitatelja.

Br. pregleda: 10104

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: CroExpress

Lijep pozdrav svima iz zlatne Slavonije!
Ili iz Zagorja, Zagreba, Istre, Dalmacije.
Nije važno odakle sam.
Svugdje u Hrvatskoj je teško – negdje manje, negdje više.

Živim sa suprugom. Ne razmišljamo o odlasku iz Hrvatske. Toliko smo sretni da imamo vlastitu nekretninu i ne moramo plaćati stanarinu pa u najgorem slučaju možemo preživjeti i s jednom plaćom. Supruga radi za 'minimalac' i uskoro joj istječe ugovor. Ne znamo hoće li joj biti produžen. Još smo uvijek mladi. Nemamo djecu. Zapravo, čekamo da se situacija ustabili. Željeli bismo djetetu pružiti stabilno okruženje i moći mu priuštiti sve što želi. Ne želim da me dijete pita zašto ne može dobiti neku igračku. Živimo u 21. stoljeću u kojem ne bi trebali brinuti o egzistenciji. Zato imam jedno pitanje za tebe koji ovo čitaš, za one na vlasti, za one u oporbi, za sve nas.

Kada će u Hrvatskoj završiti Drugi svjetski rat?

Kada ću moći otvoriti novine ili internetske portale bez da me odmah uhvati nagon za povraćanjem? Kada će završiti taj začarani krug mržnje i podjela?

Ne, nisu to krive samo vladajuće elite! Kriv si i ti koji ovo čitaš ako sudjeluješ u njihovim raspravama, kriv je svatko tko se da uvući u beskrajne rasprave koje neće završiti za stotinu godina, ako ovako nastavimo.

Da budem jasniji: danas, u svibnju 2016. godine, je*e mi se tko je ubio više ljudi, ustaše ili partizani. Uopće me nije briga tko je veći zločinac. Zanima me kako ću sad, danas, 2016., u 21. stoljeću, stvoriti nešto. Stvoriti novi život, stvoriti novi posao, proširiti obitelj, živjeti u društvu u kojem će mi najveći problem biti hoću li otići u kazalište ili kino ili na koncert.

Želim živjeti u društvu u kojem moj djed neće morati brinuti hoće li imati dovoljno krumpira i riže do kraja mjeseca. U kojem moj susjed neće morati brinuti hoće li ga izbaciti iz stana zbog duga od 127 kuna koji mu je ostavio njegov pradjed, a za kojeg banka kaže da nije 127 nego 12.700 kuna. Kamate, jel?

Želim živjeti u društvu u kojem narod neće biti toliko naivan da se da uvući u ideološke rasprave dok mladi u srednjoj školi biraju hoće li u Njemačku ili Irsku kad odrastu. Vaše ustaše i partizani, ne samo ekonomski problemi, ih tjeraju iz zemlje. Jer im je dosta vaših beskrajnih prepucavanja.

Shvaćate li da vi, UPRAVO VI, svaki put kada se uvučete u raspravu u Drugom svjetskom ratu, ispadate naivni? Pa napravili ste upravo ono što spin-majstori od vas i očekuju.

Želim da se sada dignete, pogledate u ogledalo i kažete sami sebi – neću više po Facebooku/u kafiću/na ulici trkeljati o ustašama i partizanima jer to nije važno za egzistenciju stanovnika Hrvatske.
Ja razumijem da vas to možda zanima. Ali to ne može već 30 godina biti goruća tema u zemlji.

Kakvu budućnost imamo mi mladi i naše obitelji? Ako Hrvatska nastavi živjeti u 1940-ima, kakvu bi imali? Nama će za 10 godina, 2026., biti 1955.! Ili još uvijek 1945.

Trgnite se! Ne budite instrument onih koji vam ne žele dobro i koriste vas da bi zamračili važna pitanja u društvu – egzistenciju, ekonomiju. Život vaših braće i sestara, djece i unučadi, ovisi i o vama. Rasprave o ustašama i partizanima nikad neće završiti ako vi tako ne odlučite. Duboko udahnite i recite sami sebi – neću više o Drugom svjetskom ratu. Želim da ljudi u Hrvatskoj žive život dostojan čovjeka. Želim da mi na tom putu više ne stoje ustaše i partizani.

I pustite one koji kažu da će biti bolje čim se utvrdi tko je više kriv – ustaše ili partizani. Znate i sami da se to nikad neće dogoditi...

10.05.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije