NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

TRADICIONALNO HODOČAŠĆE Hrvatski iseljenici o Uzašašću pohodili Lurd

Foto: IKA

Iz Frankfurta, Solothurna, Offenbacha, Heilbronna...

Br. pregleda: 3956

Foto: IKA

Foto: Zvonko Tolić

Autor: IKA/CroExpress

Hrvati iz hrvatskih katoličkih misija (HKM) i zajednica (HKZ) iz Zapadne Europe hodočastili su o Uzašašću Gospodnjem, od 5. do 7. svibnja, u marijansko svetište Lurd, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta i Hrvatske katoličke župe Frankfurt.

Svečano misno slavlje na svetkovinu Uzašašća u crkvi Sv. Bernardice nasuprot Gospine špilje predvodio je dušobrižnik u HKM Frankfurt fra Ivan Čikara. U propovijedi je podsjetio kako se nalazimo u Godini Božjeg milosrđa. ‘Ovo je hodočašće poseban trenutak Božjeg milosrđa. Zastanimo i promislimo sami o sebi. Ono što je bilo, prošlo je. Ovog trenutka na ovom svetom mjestu nemojmo se opterećivati s onim što je bilo, s grijesima koje smo ispovijedali. Ako gledamo unatrag, nazadujemo i to nije dobro. Ako smo zaokupljeni sami sa sobom, vrtimo se oko sebe. Jedini je pravi put da se u sadašnjosti ovog trenutka okrenemo prema budućnosti, prema onome što Krist obećava. Valja sve ono negativno nadvladati u toj nadi da nam to bude snaga i utjeha, kako bi onda vječna nada postala stvarnost. Događaj u Lurdu izvukao nas je iz naše kaotične svakodnevice. Došli smo ovdje Majci Mariji, našoj najvećoj zagovornici dati zavjet, nešto od nje moliti za sebe i svoje zdravlje, za svoje bližnje. Često zaboravljamo Bogu zahvaliti na onome što jesmo i što imamo. Pritom gledamo što je negativno. I umjesto da sijemo radost ljubavi iz koje smo stvoreni, mi smo tužna lica i nekad sijemo tugu. Ohrabrimo se kako ne bismo gledali samo ono prošlo, već buduće’, istaknuo je fra Ivan Čikara, zaključivši kako nas Isus neprstano poziva da propovijedamo Evanđelje svakom stvorenju, a najbolja je propovijed ona vlastitim životom i vlastitim primjerom.

‘Isusovo uzašašće na Nebo nije nešto nedohvatljivo i neshvatljivo. Nebo nije neko daleko mjesto iznad zvijezda, a Lurd je mjesto gdje se spojilo Nebo sa Zemljom. Nebo je stvarnost u kojem čovjek ima mjesto u Bogu već ovdje na Zemlji. To je stvarnost utemeljena u prožimanju čovještva i božanstva u raspetom i uzvišenom Isusu Kristu. Nebo nije prostor nego Osoba u kojoj su i Bog i čovjek zauvijek jedno i nerazdvojivo.’

Na kraju je sve pozdravio župnik HKŽ Frankfurt fra Željko Ćurković koji je svima zaželio blagoslovljeno vrijeme u Lurdu.

Svečano misno slavlje u petak 6. svibnja u bazilici Sv. Krunice predvodio je delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina. U propovijedi je podsjetio kako bazilika Sv. Krunice ove godine slavi jubilej, 115 godina otkako je 1901. godine posvećena Blaženoj Djevici Mariji Kraljici Krunice. Istaknuo je kako je arhitekt zamislio baziliku tako da je u njoj oslikano svih petnaest otajstava sv. Krunice na petnaest oltara ili kapelica u čast petnaest otajstava krunice (radosnog, žalosnog i slavnog otajstva).

‘Sva ta otajstva su ovdje na oltarima. Na pročelju crkve je umjetničko djelo koje prikazuje Gospu kako sv. Dominiku daje krunicu i tako je krunica postala još omiljenijom, ne samo u Dominikanskom muškom i ženskom redu, već i u cijelom svijetu. Marija upravlja naše noge putem koji vodi Isusu. Marija je posrednica spasenja. Po Mariji Isusu, znači biti dobro s Marijom, pa ćeš biti dobro i s Isusom. Biti jedno s Marijom i Isusom najveći je ideal koji možemo ostvariti. Posebno u ovoj Godini milosrđa molimo Gospodina da nam pomogne da i mi osjetimo milosrđe Božje u svom životu’, kazao je delegat Komadina, koji je potom pročitao dio propovijedi blagopokojnoga kardinala Franje Kuharića iz Hrvatskoga nacionalnog svetišta Marije Bistrice, u kojoj se kaže kako su svetišta lječilišta duša.
Misno slavlje ispred Gospine špilje predvodio je voditelj HKM Lausanne-Wallis u Švicarskoj fra Vladimir Ereš.

‘Kao i sv. Bernardica u ono vrijeme, tako smo i mi danas došli ovdje u Lurd tražiti suvarke da ih ponesemo svojoj kući, da ogrijemo one s kojima živimo, za sve one koji su nam se usjekli u srcu i duši. Od tih suvaraka moguće je ugrijati svoju dušu i tijelo, zagrijati za Božje i ljudske stvari. Molimo Boga da nam oprosti jer nismo uvijek u životu položili ispit pred Bogom. Tu je milijun suvaraka koji nas opterećuju. Lurd je mjesto da ih bacimo sa sebe. Kao da Bog i Gospa i nama danas kažu, zagrebi malo više i dublje u sebe i naći ćeš potom milosti Božje. Suho je oko nas u našem srcu i vjeri. Suho je oko nas u našim riječima i našem osmjehu koji je sve tanji i manji. Zagrebimo dublje i vidjet ćemo da će kroz nas poteći potok ljubavi Božje. To je poruka Lurda svima nama. Ponesimo sa sobom taj potočić milosti Božje u našu budućnost’, istaknuo je fra Vladimir Ereš.

U koncelebraciji je tijekom misnih slavlja svakoga dana bilo više od dvadeset svećenika, pristiglih s hodočasnicima iz svojih misija i zajednica. U pratnji hodočasnika bio je i veći broj pastoralnih suradnika i suradnika (redovnica, laikinja i laika), koji djeluju u misijama i zajednicama u Zapadnoj Europi. Tijekom misnih slavlja u crkvi Sv. Bernardice svirao je, a pred Gospinom špiljom animirao je pjevanje pastoralni referent u HKM Offenbach Zvonko Orlović uz pomoć skupine pjevača. Tijekom misnog slavlja u bazilici Sv. Krunice pjevao je uz pratnju na gitari voditelj HKM Solothurn dr. fra Šimun Šito Ćorić uz voditelja HKM Heilbronn fra Radovana Ćorića i Frane Vugdelije iz Švicarske.

Vjernici su tijekom hodočašća mogli sudjelovati u pobožnosti križnoga puta na brdu Kalvarije uz svetište, molitvi i blagoslovu s Presvetim, ispovijedi i osobnim molitvama i zavjetima, a mogli su posjetiti i Bernardičinu kuću i zatvor. Sudjelovali su tijekom dvije večeri i u procesiji sa svijećama tijekom koje se molio i pjevalo i na hrvatskom jeziku, a imali su prigodu i okupati se u lurdskoj vodi. Na kraju je svima na dolasku na hodočašće zahvalio fra Željko Ćurković te je sve pozvao na hodočašće i sljedeće godine o Uzašašću u Lurd.

09.05.2016.

Foto: HKM Zürich

HRVATSKA KATOLIČKA MISIJA ZÜRICH Više od pola stoljeća djelovanja, danas brinu o tisućama Hrvata

25.05.2018.

Hrvatska katolička misija Zürich prošle je godine proslavila 50. obljetnicu djelovanja. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart