NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.06.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

SPLIT SLAVI SVOG ZAŠTITNIKA Evo što morate znati o sv. Dujmu

Foto: Hina/Mario Strmotić

Sveti Dujam svetac je Rimokatoličke crkve, solinski biskup i mučenik.

Br. pregleda: 2295

Foto: Hina/Mario Strmotić

Autor: Hina/CroExpress

Tradicionalnim otvaranjem moćnika sv. Dujma u petak navečer u splitskoj katedrali počela je proslava blagdana toga sveca, zaštitnika Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije, a središnji će događaj biti sutrašnja procesija i svečano misno slavlje na Rivi koje će predvoditi vojni ordinarij Jure Bogdan. Otvaranju je prisustvovao i premijer Tihomir Orešković.

Sveti Dujam svetac je Rimokatoličke crkve, solinski biskup i mučenik. Rođen je u Siriji, a obrazovao se na poznatom kršćanskom učilištu u Antiohiji. Nakon školovanja, vjerojatno je neko vrijeme bio u službi antiohijskog biskupa te je propovijedao i utvrđivao vjeru u Antiohiji i okolici. Nakon toga odlučio je započeti misionarsko djelovanje u Saloni, glavnom gradu rimske provincije Dalmacije, gdje je zaređen za prvog salonitanskog biskupa (284.-304. godine).

Za vrijeme progona kršćana, namjesnik provincije Dalmacije, Marko Aurelije Junije dao je, po naredbi rimskog cara Dioklecijana (284.-305.), mučiti i pogubiti Dujma zajedno s drugim mučenicima, 304. godine u gradskom amfiteatru.

Dujma su pokopali vojnici izvan gradskih zidina Salone, na sjevernom groblju koje je danas poznato pod nazivom Manastirine. Na tom je mjestu u 5. stoljeću izgrađena cemeterijalna bazilika u kojoj su vjernici pohodili mučenikov grob. Na biskupskoj stolici naslijedio ga je njegov nećak Primo, koji je poslije smrti pokopan uz Dujmov grob. Ulomak nadgrobne ploče sv. Dujma čuva se u Arheološkom muzeju u Splitu.

Milanskim ediktom 313. godine, Crkva je dobila slobodu ispovijedanja vjere, a što je rezultiralo završetkom progona. Kršćani su tada počeli javno štovati sv. Dujma kao svog sveca i mučenika. Nad grobom je sagrađena kapelica, kasnije crkva, a u 5. stoljeću velika bazilika, koju su srušili barbari 614. godine.

Papa Ivan IV., podrijetlom iz Dalmacije, poslao je opata Martina da otkupi kršćane koji su postali roblje i pronađe relikvije solinskih i istarskih mučenika. Bilo je nesigurno ostaviti relikvije u Dalmaciji, zbog barbarskih pohoda, pa je dio kostiju sv. Dujma prenesen u Rim, u kapelicu sv. Venancija unutar Lateranske bazilike. U njoj je glasoviti mozaik na kojem je i sv. Dujam.

Godine 650. splitski biskup Ivan Ravenjanin potaknuo je Splićane da prenesu tijelo svetog Dujma iz porušene Salone u Dioklecijanov mauzolej koji je postao katedralom. Tako je drugi dio svečevih relikvija prenesen u splitsku katedralu gdje se i danas čuvaju i štuju.

Brojne su i legende o sv. Dujmu, a prema jednoj srednjovjekovnoj Dujam je bio učenik svetog Petra i živio u 1. stoljeću. Na tom vjerovanju temeljio se zahtjev splitske Crkve za dobivanje crkvenog vrhovništva u Hrvatskoj i Dalmaciji, jer se pozivala na apostolsko porijeklo. Pozivajući se na to, splitski nadbiskup je u 10. stoljeću stekao naslov metropolita i primasa Dalmacije i čitave Hrvatske.

07.05.2016.

Vrsaljko slavi s Modrićem (foto: Hina)

'ARGENTINA JE DOMINIRALA? Možda je on gledao drugu utakmicu, ja sam vidio kako se Argentinci valjaju i plaču'

22.06.2018.

Šime Vrsaljko je istaknuo kako mu ova pobjeda predstavlja najveće zadovoljstvo. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0