NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.06.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

FIDES ET HONOR Znate li što je Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809?

Foto: Enciklopedija.hr

Hrvati Crne Gore na sastanku kod Milasa.

Br. pregleda: 1563

Foto: Enciklopedija.hr

Autor: CroExpress/hrvatiizvanrh.hr

U četvrtak, 5. svibnja 2016. predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas primio je predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i člana Hrvatske građanske inicijative g. Zvonimira Dekovića i g. Ivana Škanata, predsjednika Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Zagreb.

Teme sastanka bile su položaj hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, lokalni izbori na kojima nisu ostvareni očekivani rezultati jedine političke stranke Hrvata - Hrvatske građanske inicijative te zajednička afirmacija hrvatske kulturne baštine Boke kotorske.

Predstojnik Milas je naglasio da će Državni ured, kao središnje tijelo za odnose s Hrvatima koji žive izvan Republike Hrvatske nastaviti pružati svekoliku potporu Hrvatima u Crnoj Gori u ostvarivanju manjinskih prava, posebice u zaštiti bogate kulturne baštine, te je u tom pogledu posebno istaknuo sporazum o zaštiti manjina između dviju zemalja. 

Bokeljska mornarica

Bokeljska mornarica u Hrvatskoj baštinica je tradicije Bokeljske mornarice koja je, prema predaji, osnovana prije dvanaest stoljeća u Kotoru, u Boki kotorskoj, današnjoj Crnoj Gori. 

Kako piše Hrvatski vojnik, prva Bokeljska mornarica u Hrvatskoj osnovana je u Zagrebu. Bilo je to 1956. godine, a desetak godina poslije osnovana je i u Rijeci i Splitu. Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća Hrvati koji su pod pritiskom morali napustili Boku osnovali su iste udruge u Puli i Dubrovniku. Danas na području Republike Hrvatske djeluje pet bratovština bokeljskih Hrvata – u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Puli i Dubrovniku, a sve pod istim nazivom: Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 te su pod zajedničkom krilaticom Fides et honor! (Vjera i čast!) posvećene istom cilju – održavanju tradicije bokeljskih pomoraca. 

Bratovština na svečanom mimohodu povodom 20. obljetnice Oluje (foto: Ex13/Wikimedia commons)

Tradicija Bokeljske mornarice u najvećoj je mjeri izražena u tradicionalnoj Proslavi sv. Tripuna, zaštitnika grada Kotora, koja svoje korijene vuče još iz 809. godine kad su kotorski mornari prenijeli moći sveca s mletačkog broda u Kotor. Taj su običaj Bokelji donijeli sa sobom u Hrvatsku i prakticiraju ga od 1924., kad su u Zagrebu osnovali svoju zavičajnu udrugu. Kulturološku vrijednost te tradicije prepoznate su i danas, tako da je Proslava sv. Tripuna, način kako je obilježavaju Bokelji u Hrvatskoj, upisana u registar nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Bokeljska mornarica osim svoje staleške, ima i izraženu vojnu komponentu. Nemirna vremena te nesigurnost plovidbe morem zbog čestih gusarskih napada i ratovi koji su se vodili na raznim morima nametnuli su brodskim posadama potrebu stjecanja vojnih vještina. Vičnost oružju i umijeće ratovanja Bokelji su uspješno pokazali u velikim pomorskim bitkama onog doba (kod Lepanta i u Morejskom ratu). Mornarica tradicionalno ima borbeni odred na čijem je čelu admiral, a osim njega časnički su činovi u Bokeljskoj mornarici: podadmiral, major, prvi kapetan, drugi kapetan, natporučnik, prvi poručnik, poručnik, narednik, pobočnik, barjaktar, kopljanik, kolovođa, mornar, mali admiral. 

Pripadnici pet hrvatskih bratovština Bokeljske mornarice 809 često nastupaju na važnim događanjima i svečanostima u zemlji i izvan nje. 

06.05.2016.

Damir Nikšić Youtube kanal screenshot

UČENICI U TRAVNIKU PROTIV SEGREGACIJE Ne žele hrvatske i bošnjačke škole

21.06.2017.

Vlasti Srednjobosanske županije odustale od uspostave nove srednje škole u Jajcu. Više>

Anita Juranović (foto: Facebook)

VELIKA TUGA Mlada Hrvatica pronađena mrtva u Austriji, policija traži pomoć građana

20.06.2017.

Moli sve koji su vidjeli djevojku nakon 6 sati ujutro, kada je navodno napustila restoran u središtu Weiza, da im se jave. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart

FOTO: Hamburg za Vukovar

FOTO: Proslava naslova u Bietigheimu

FOTO: Hodočašće Hrvata u Lourdes

FOTO: Croatia Bietigheim osvojila prvenstvo

FOTO: Dan oružanih snaga

FOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.