NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.04.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

U HRVATSKOJ NEMA FAŠIZACIJE 'Izmišljaju je određene interesne skupine'

Foto: Hina/Daniel Kasap

Poruka Mire Kovača.

Br. pregleda: 2077

Foto: Hina/Daniel Kasap

Autor: Hina/CroExpress

U Hrvatskoj nema nikakve fašizacije, to su izmišljotine koju šire interesne skupine, rekao je u četvrtak šef diplomacije Miro Kovač kazavši da se s predsjednicom Republike slaže da je hrvatsko društvo tolerantno i napredno.

Ministar vanjskih i europskih poslova rekao je u intervjuu za Dnevnik Hrvatske radiotelevizije da ‘jako dobro surađuje’ s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović kao i cijela vlada i da se slažu u tome ‘da je hrvatsko društvo tolerantno, napredno društvo koje štiti interese i prava pojedinaca i manjina’.

‘U Hrvatskoj nema nikakve fašizacije, to su izmišljotine’, a iza njih stoje ‘određene interesne skupine’, rekao je Kovač.

‘Ako i postoji bilo kakva pojava ekstremizma’, na političarima je, na predsjednici, na vladi da to jasno kažu i prozovu odgovorne, dodao je.

U srijedu je predsjednica opovrgnula navode o fašizaciji Hrvatske i pozvala hrvatsku diplomaciju da učini više kako bi jasno zastupala hrvatska stajališta u svijetu, ali je podsjetila na Bečku konvenciju kad je riječ o stranim diplomatima u Hrvatskoj. Sredinom travnja na Twitteru su veleposlanici nekoliko zapadnih zemalja u Hrvatskoj razmjenjivali stajališta o slobodi medija i tada je predsjednica rekla da se strani veleposlanici ne mogu i ne smiju miješati u unutarnje stvari zemlje primateljice.

‘Nisam nikada čuo od bilo kojeg veleposlanika da nije nešto na visokoj razini’, rekao je Kovač i dodao ‘Mi smo napredniji od njihovih zemalja’ i otkrio da to ističe stranim sugovornicma.

Za primjere na koje Hrvatska ‘može biti ponosna’ naveo je prošlotjednu proslavu 100. godišnjice priznavanja islama kao religije u Hrvatskoj.

‘To malo tko zna u svijetu, to moramo jasno govoriti svojim partnerima u svijetu’, rekao je te spomenuo i hrvatski ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji je ‘vrlo napredan’ i malo je zemalja koje se mogu time pohvaliti.

U tijeku je nov ustroj u MVEP-u i u ljeto će se obaviti rotacija dvadesetak hrvatskih diplomata, rekao je i naglasio ‘dok sam ja ministar vanjskih poslova nema osveta, nema revanšizma’.

Postoje kriteriji, a to su ‘učinkovitost, profesionalnost, odanost državi’ koji će biti važni u odabiru novih veleposlanika i generalnih konzula.

Šef hrvatske diplomacije komentirao je ponovljeno pisanje srbijanskih medija da Hrvatska blokira otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Beograda s Europskom unijom.

‘Hrvatska aktivno pomaže da se nađe rješenje za napredovanje Srbije prema članstvu u EU, konstruktivno, aktivno, dobrosusjedski’, rekao je.

Smatra da je nova vlada koja je napunila svojih prvih 100 dana zaslužna za poboljšanje odnosa sa susjedima.

‘Prevladava normalan ton, nema uvreda, mi se ne vrijeđamo’, navodi Kovač.

U MVEP-u je formirana uprava za gospodarske poslove, rekao je Kovač i najavio da će jedan pomoćnik ministra biti zadužen upravo za taj segment.

‘Želimo da budemo prepoznatljivi u svijetu i po uvjetima ulaganja u Republici Hrvatskoj’, rekao je.

06.05.2016.

Dodjela Reda Danice hrvatske (foto: predsjednica.hr)

UMRLA JE MAJKA BLAGE ZADRE 'Proživjela je pakao u životu, hvala joj što je izdržala'

20.04.2018.

Deset članova obitelji Zadro branilo je Vukovar u vrijeme Domovinskog rata. Više>

Foto: Wikipedia / Zoran Stupar

HRVATSKA POLICIJA UPOZORAVA Veliko povećanje ilegalnih prelazaka, ovih pet županija uskoro će se naći na migrantskoj ruti

20.04.2018.

Među 1.371 nezakonitih migranata najviše je državljana Afganistana, Kosova, Pakistana i Turske. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije

FOTO: Obnova u Grazu