NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.04.2018
tekst
tekst

Hrvatska

SABOR ZAPOŠLJAVA DEVET LJUDI Trenutno ih je 250, osam ide u mirovinu ove godine

Foto: Hina/Damir Senčar

Nove zaposlenike ima i šest od ukupno 14 saborskih klubova.

Br. pregleda: 1217

Foto: Hina/Damir Senčar

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatski sabor ove godine planira u svoju Stručnu službu primiti devet novih službenika, proizlazi iz Plana prijma u državnu službu.

Svoje mjesto u Saboru trebalo bi, na neodređeno vrijeme, naći sedam službenika s visokom stručnom spremom, jedan sa srednjom, jedan s najmanje trogodišnjim preddiplomskim sveučilišnim ili stručnim studijem.

Kad će i na kojim poslovima raditi, u kojim službama, za sada, nije poznato.

‘Riječ je o Planu prijma, a detaljniji podaci bit će poznati po objavi natječaja’, odgovaraju iz Hrvatskog sabora.

Naime, temeljem Plana, slobodna radna mjesta popunjavat će se putem javnog natječaja. Iz Sabora tumače kako se natječaji planiraju raspisati ‘temeljem potreba, posebice uslijed odlazaka službenika iz državne službe te odlazaka u mirovinu’.

U Stručnoj službi sada je 250 državnih službenika, no kroz ovu godinu u mirovinu ih odlazi osam, a u iduće četiri još 20. Broj državnih službenika u toj Službi unatrag četiri godine kreće se oko 250, godine 2012. bilo ih je 251, dvije godine kasnije 254, sada ih je 250.

Saborski čelnici doveli osam zaposlenika

Iz Sabora potvrđuju da brojka od planiranih devet novih zaposlenika ne uključuje i nove zaposlenike u uredima čelnika Sabora, te u saborskim klubovima.
Predsjednik i dvoje od pet potpredsjednika Sabora ukupno su doveli osam zaposlenika, pet premještajem iz drugih tijela, troje temeljem ugovora o djelu.

Pet novih djelatnika je u Uredu predsjednika Sabora Željka Reinera: zamjenica predstojnice Ureda privremeno je premještena iz Ministarstva gospodarstva, osobna savjetnica iz Ministarstva vanjskih, a administrativna tajnica iz Ministarstva branitelja. Jedna Reinerova savjetnica u Saboru je temeljem ugovora o djelu, baš kao i osoba angažirana na administrativnim poslovima.

U Ured potpredsjednice Sabora Milanke Opačić (SDP) jedna je administrativna tajnica došla premještajem iz Ureda za opće poslove Sabora i Vlade, a druga temeljem ugovora o djelu.

Privremenim premještajem iz Ministarstva znanosti predstojnicu Ureda ‘osigurao’ si je i potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš (HSP-AS).

‘U uredima predsjednika i potpredsjednika Sabora ugovori o djelu sklopljeni su u skladu sa člankom 3. i 62. Zakona o državnim službenicima’, napominju iz saborske Službe za medije.

Zapošljavaju i klubovi

Nove zaposlenike ima i šest od ukupno 14 saborskih klubova.

Most je zaposlio troje djelatnika, jednog HSS, a po dva SDP, HSLS, klubovi SDSS/Reformisti, te Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića. Iako su ih dovele stranke, odnosno njihovi klubovi, plaće tih djelatnika isplaćuju se iz saborskog proračuna.

‘Na radna mjesta u klubovima zastupnika, temeljem odredbe članka 31. stavka 5. saborskog Poslovnika, mogu se primiti osobe u državnu službu bez provedbe javnog natječaja. Te osobe primaju se u državnu službu na određeno vrijeme (do prestanka mandata pojedinog saziva Sabora) te moraju ispunjavati zakonske uvjete za prijam u državnu službu’, tumače iz Službe za medije.

Inače, klubovi trenutno zapošljavaju 31 službenika.

Iz Sabora pojašnjavaju da, prema Zakonu o državnim službenicima, slobodna radna mjesta u državnim tijelima mogu se popunjavati putem javnog natječaja, internog oglasa, napredovanja, premještaja ili rasporeda državnog službenika.

03.05.2016.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

ŠVEĐANIN U PAKLU HRVATSKOG KRIVOSUĐA Već 14 godina bori se da dobije kuću na koju je potrošio 140.000 eura

25.04.2018.

Umjesto da uživa na hrvatskoj obali, Šveđanin je završio na sudu. Više>

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

MLADI HRVAT VLASNIK NAJJAČEG SERVISA ZA KIBERNETIČKE NAPADE Svojim 'uslugama' prijetio je cijelom svijetu

25.04.2018.

Webstresserom je upravljao devetnaestogodišnji hrvatski državljanin. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije