NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.02.2018
tekst
tekst

Hrvatska

SABOR ZAPOŠLJAVA DEVET LJUDI Trenutno ih je 250, osam ide u mirovinu ove godine

Foto: Hina/Damir Senčar

Nove zaposlenike ima i šest od ukupno 14 saborskih klubova.

Br. pregleda: 1141

Foto: Hina/Damir Senčar

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatski sabor ove godine planira u svoju Stručnu službu primiti devet novih službenika, proizlazi iz Plana prijma u državnu službu.

Svoje mjesto u Saboru trebalo bi, na neodređeno vrijeme, naći sedam službenika s visokom stručnom spremom, jedan sa srednjom, jedan s najmanje trogodišnjim preddiplomskim sveučilišnim ili stručnim studijem.

Kad će i na kojim poslovima raditi, u kojim službama, za sada, nije poznato.

‘Riječ je o Planu prijma, a detaljniji podaci bit će poznati po objavi natječaja’, odgovaraju iz Hrvatskog sabora.

Naime, temeljem Plana, slobodna radna mjesta popunjavat će se putem javnog natječaja. Iz Sabora tumače kako se natječaji planiraju raspisati ‘temeljem potreba, posebice uslijed odlazaka službenika iz državne službe te odlazaka u mirovinu’.

U Stručnoj službi sada je 250 državnih službenika, no kroz ovu godinu u mirovinu ih odlazi osam, a u iduće četiri još 20. Broj državnih službenika u toj Službi unatrag četiri godine kreće se oko 250, godine 2012. bilo ih je 251, dvije godine kasnije 254, sada ih je 250.

Saborski čelnici doveli osam zaposlenika

Iz Sabora potvrđuju da brojka od planiranih devet novih zaposlenika ne uključuje i nove zaposlenike u uredima čelnika Sabora, te u saborskim klubovima.
Predsjednik i dvoje od pet potpredsjednika Sabora ukupno su doveli osam zaposlenika, pet premještajem iz drugih tijela, troje temeljem ugovora o djelu.

Pet novih djelatnika je u Uredu predsjednika Sabora Željka Reinera: zamjenica predstojnice Ureda privremeno je premještena iz Ministarstva gospodarstva, osobna savjetnica iz Ministarstva vanjskih, a administrativna tajnica iz Ministarstva branitelja. Jedna Reinerova savjetnica u Saboru je temeljem ugovora o djelu, baš kao i osoba angažirana na administrativnim poslovima.

U Ured potpredsjednice Sabora Milanke Opačić (SDP) jedna je administrativna tajnica došla premještajem iz Ureda za opće poslove Sabora i Vlade, a druga temeljem ugovora o djelu.

Privremenim premještajem iz Ministarstva znanosti predstojnicu Ureda ‘osigurao’ si je i potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš (HSP-AS).

‘U uredima predsjednika i potpredsjednika Sabora ugovori o djelu sklopljeni su u skladu sa člankom 3. i 62. Zakona o državnim službenicima’, napominju iz saborske Službe za medije.

Zapošljavaju i klubovi

Nove zaposlenike ima i šest od ukupno 14 saborskih klubova.

Most je zaposlio troje djelatnika, jednog HSS, a po dva SDP, HSLS, klubovi SDSS/Reformisti, te Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića. Iako su ih dovele stranke, odnosno njihovi klubovi, plaće tih djelatnika isplaćuju se iz saborskog proračuna.

‘Na radna mjesta u klubovima zastupnika, temeljem odredbe članka 31. stavka 5. saborskog Poslovnika, mogu se primiti osobe u državnu službu bez provedbe javnog natječaja. Te osobe primaju se u državnu službu na određeno vrijeme (do prestanka mandata pojedinog saziva Sabora) te moraju ispunjavati zakonske uvjete za prijam u državnu službu’, tumače iz Službe za medije.

Inače, klubovi trenutno zapošljavaju 31 službenika.

Iz Sabora pojašnjavaju da, prema Zakonu o državnim službenicima, slobodna radna mjesta u državnim tijelima mogu se popunjavati putem javnog natječaja, internog oglasa, napredovanja, premještaja ili rasporeda državnog službenika.

03.05.2016.

Davor Bernardić je u TOP 10 (foto: Hina)

ODABRANO 10 NAJLOŠIJIH KOMUNIKATORA S JAVNOŠĆU Među njima političari iz više stranaka, bivša nogometna legenda, biskup, rektor...

20.02.2018.

Jedan od njih bit će danas proglašena Antikomunikatorom 2018. pa će dobiti nagradu – 'Šipak godine'. Više>

Foto: Hina

MINISTAR UPRAVE ODGOVORIO SRPSKOM NARODNOM VIJEĆU 'Zastupljeni ste jako dobro, kad bi Hrvati u Srbiji imali takva prava...'

20.02.2018.

Naglasio je kako naročito podržava zadnji zahtjev SNV-a, a to je žurno uključivanje svih susjednih zemalja u europske integracije. Više>

Foto: Hina/Daniel Kasap

I HRVATI BI U SVEMIR Potpisan sporazum s Europskom svemirskom agencijom

19.02.2018.

ESA je međunarodna organizacija s 22 države članice. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu