NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.08.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Južne Amerike

ISTRAŽILI SMO Je li 'najveći hrvatski grb na svijetu' desetmetarski div?

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Grb je izgrađen 2000. godine za stotu obljetnicu Hrvatskog dobrotvornog društva u Punta Arenasu.

Br. pregleda: 4655

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Autor: Z.S.

Na samom jugu Čilea, u gradu Punta Arenas, nalazi se veliki spomenik u obliku hrvatskog grba. Neki tvrde da je najveći na svijetu.

Grb je izgrađen na 'Hrvatskom trgu' u ovom gradu u kojem dan danas živi naša iseljenička zajednica, jedna od najvećih u Čileu. U hrvatskim medijima pojavljivala se proteklih godina informacija da je 'najveći hrvatski grb na svijetu' visok čak 10 metara, gotovo kao omanja zgrada. No, riječ je ipak o 'samo' trometarskom grbu. Vjerojatno je mnoge zavarala naslovna fotografija na kojoj se u daljini vidi prolaznik, koji je u usporedbi s grbom omalen. Riječ je o varci perspektive – grb je slikan iz neposredne blizine, a prolaznik je udaljen.

Da grb ipak nije visok 10 metara, otkriva i ova fotografija (foto: croatia.org)

- Grb je izgrađen 2000. godine za stotu obljetnicu Hrvatskog dobrotvornog društva u Punta Arenasu. Hrvatska zajednica zamolila je gradonačelnika za izgradnju i on je platio sve troškove. Grb je visok tri metra, a hrvatski konzul stavio je u podnožje školjke iz Dalmacije, kako bi nam malo približio Dalmaciju – kaže nam Lucas Dela Torre Damianović, Hrvat iz Punta Arenasa koji trenutno živi i studira u glavnom gradu Santiagu.

Punta Arenas, na krajnjem jugu Čilea, jedno je od mjesta koje je već više od stoljeća dom velikoj zajednici Hrvata. Iseljavanje u Čile vezano je uz velike prekooceanske migracije krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Hrvati su se najviše naselili na sjeveru zemlje (pokrajina Tarapaca i grad Antofagasta) te jugu (pokrajina Magallanes). Naš sugovornik procjenjuje da u zemlji živi oko 120.000 Čileanaca hrvatskog porijekla, većina treća i četvrta generacija hrvatskih iseljenika.

Za više informacija o Hrvatima u Čileu, pročitajte članak AVANTURA ŽIVOTA: Hrvati pješice prelazili najdulji planinski lanac na svijetu trbuhom za kruhom.

02.05.2016.

Foto: Unión Asociaciones Croatas de la República Argentina

PROCVAT HRVATSKE SVIJESTI U ARGENTINI Sve više Hrvata se okuplja na proslavama

02.07.2017.

Ove su se godine okupile hrvatske zajednice Cordobe, Rosaria, Santa Fea, Chaca, Berisa, Mar del Plate i Buenos Airesa. Više>

Foto: Paragvajska udruga Hrvata

SUSRET HRVATA PARAGVAJA Vidjeti potomke iseljenika koji ne zaboravljaju Domovinu nas čini zaista sretnima

29.05.2017.

Bila je to prilika za upoznavanje novih članova Udruge i hrvatske zajednice u Paragvaju. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu

FOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart