NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.10.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Južne Amerike

ISTRAŽILI SMO Je li 'najveći hrvatski grb na svijetu' desetmetarski div?

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Grb je izgrađen 2000. godine za stotu obljetnicu Hrvatskog dobrotvornog društva u Punta Arenasu.

Br. pregleda: 6751

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Autor: Z.S.

Na samom jugu Čilea, u gradu Punta Arenas, nalazi se veliki spomenik u obliku hrvatskog grba. Neki tvrde da je najveći na svijetu.

Grb je izgrađen na 'Hrvatskom trgu' u ovom gradu u kojem dan danas živi naša iseljenička zajednica, jedna od najvećih u Čileu. U hrvatskim medijima pojavljivala se proteklih godina informacija da je 'najveći hrvatski grb na svijetu' visok čak 10 metara, gotovo kao omanja zgrada. No, riječ je ipak o 'samo' trometarskom grbu. Vjerojatno je mnoge zavarala naslovna fotografija na kojoj se u daljini vidi prolaznik, koji je u usporedbi s grbom omalen. Riječ je o varci perspektive – grb je slikan iz neposredne blizine, a prolaznik je udaljen.

Da grb ipak nije visok 10 metara, otkriva i ova fotografija (foto: croatia.org)

- Grb je izgrađen 2000. godine za stotu obljetnicu Hrvatskog dobrotvornog društva u Punta Arenasu. Hrvatska zajednica zamolila je gradonačelnika za izgradnju i on je platio sve troškove. Grb je visok tri metra, a hrvatski konzul stavio je u podnožje školjke iz Dalmacije, kako bi nam malo približio Dalmaciju – kaže nam Lucas Dela Torre Damianović, Hrvat iz Punta Arenasa koji trenutno živi i studira u glavnom gradu Santiagu.

Punta Arenas, na krajnjem jugu Čilea, jedno je od mjesta koje je već više od stoljeća dom velikoj zajednici Hrvata. Iseljavanje u Čile vezano je uz velike prekooceanske migracije krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Hrvati su se najviše naselili na sjeveru zemlje (pokrajina Tarapaca i grad Antofagasta) te jugu (pokrajina Magallanes). Naš sugovornik procjenjuje da u zemlji živi oko 120.000 Čileanaca hrvatskog porijekla, većina treća i četvrta generacija hrvatskih iseljenika.

Za više informacija o Hrvatima u Čileu, pročitajte članak AVANTURA ŽIVOTA: Hrvati pješice prelazili najdulji planinski lanac na svijetu trbuhom za kruhom.

02.05.2016.

Foto: Facebook

HRVATICA KANDIDATKINJA ZA PREDSJEDNICU ČILEA Tko je Carolina Goic Boroevic?

03.10.2017.

Čileanski predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori održat će se 19. studenog. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Croatia B - Merklingen

FOTO: Rutesheim - Croatia B

FOTO: Hrvatski dan Luksemburg

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Löchgau

FOTO: Hercegovačka večer u Gerlingenu

FOTO: Štenci za udomljavanje

FOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan