NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.06.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

PODRŽALI ZABRANU MINARETA I BURKI 'Islam je Njemačkoj stran', poručeno iz AfD-a

Foto: AfD Facebook

Održan skup kojeg su ljevičari htjeli napasti.

Br. pregleda: 6033

Foto: AfD Facebook

Autor: Hina/CroExpress

Izaslanici njemačke protuimigrantske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) u nedjelju su podržali svoj prvi program u kojem stoji da islam nije spojiv s ustavom zemlje i poziva na zabranu minareta i burki.

AfD, osnovan prije samo tri godine, dobiva poticaj od europske migrantske krize tijekom koje je više od milijun većinom muslimana migranata došlo u Njemačku prošle godine. Stranka nema zastupnika u saveznom parlamentu u Berlinu, ali ima članove u polovici parlamenata od 16 njemačkih saveznih država.

Prema istraživanjima javnoga mišljenja AfD ima potporu od 14 posto postavši ozbiljan izazov konzervativcima njemačke kancelarke Angele Merkel i drugim utjecajnim strankama uoči saveznih izbora 2017. One isključuju bilo kakvu koaliciju s AfD-om.

U emocionalnoj raspravi drugoga dana stranačkog kongresa u gradu Stuttgartu mnogi od 2000 izaslanika pozdravili su pozive s pozornice da se uvedu mjere protiv ‘islamskih simbola moći’ i izrugivali se pozivima na dijalog s njemačkim muslimanima.

‘Islam nam je stran i zbog toga se ne može pozivati na načelo vjerske slobode u istom stupnju kao kršćanstvo’, rekao je Hans-Thomas Tillschneider, AfD-ov zastupnik iz savezne države Saska-Anhalt, na što je dobio buran pljesak, javlja agencija Reuters.

Merkel kaže da je sloboda vjere za sve zajamčena njemačkim ustavom, a u mnogo prigoda je ustvrdila kako je islam dio Njemačke.

‘Islam nije dio Njemačke’, a minareti, mujezinovi pozivi i pokrivanje muslimanki ‘treba zabraniti’, odlučili su izaslanici na kongresu AfD-a, javlja France Presse.

Dvorana je izviždala umjerenije govornike koji su primjerice pozivali da se ‘zaustavi islamizacija, ali uspostavi dijalog s islamom’.

‘Islam je zapravo politika!’, uzvratio je jedan govornik dok je drugi upozoravao na ‘šerijat, bombaške napade i prisilne brakove’.

Oko 2000 ljevičarskih prosvjednika sukobilo se s policijom u subotu dok su nastojali spriječiti prvi kongres AfD-a. Oko 500 ljudi je privedeno, a 10 policajaca je lakše ozlijeđeno, rekao je glasnogovornik policije.

Kao što se i očekivalo, pitanje identiteta i religije prevladavalo je u raspravama, a i najliberalnije krilo stranke zauzelo za zaštitu ‘zapadne kršćanske kulture’, odnoseći se prema islamu kao prema stranom tijelu, rekao je u svom govoru Jörg Meuthen, glasnogovornik stranke.

‘U ljeto 2015. svi su mislili da smo mrtvi’, podsjetila je u subotu u prigodi otvorenja kongresa supredsjednica stranke Frauke Petry zadovoljna uspjehom stranke koja je postala treća politička snaga u zemlji.

U želji da ‘osvoji većinu’ u parlamentima saveznih država kao što obećava njegov glasnogovornik, AfD se od stranke protiv eura 2013., kada je osnovana, prometnuo u protuimigrantsku u jesen 2015., u vrijeme velikog priljeva migranata, pa u protuislamsku nakon zatvaranja granice.

Domaćin stranačkog skupa, Jörg Meuthen, definirao je u subotu svoju stranku kao mješavinu ‘modernog konzervatizma’, ‘velikog liberalizma’ i ‘zdravog patriotizma zajedničkog svim ljudima dobre volje’.

Pozvao je da se okrene leđa ‘Njemačkoj iz 1968. zaraženoj crveno-zelenom ljevicom’ i valoriziraju ‘pozitivni aspekti njemačke povijesti na kojima se temelji njezin identitet’, izrazivši žaljenje što se njemačka prošlost službeno ‘svodi’ na nacizam.

02.05.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: KSD Hajduk Nürnberg

FOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji