NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.07.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

NE IDE U JASENOVAC NI BLEIBURG Predsjednica ne želi sudjelovati u ideološkim podjelama

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Žrtve zaslužuju dostojanstvo, pijetet i mir, istaknula je Grabar Kitarović.

Br. pregleda: 2130

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za subotnji ‘Jutarnji list’ rekla je da ove godine ne ide ni u Jasenovac niti na Bleiburg jer ne želi sudjelovati u ideološkim podjelama.

Ne želim kao predsjednica participirati u daljnjem intenziviranju ideoloških podjela, želim to završiti jer držim da politikanstvo oko Jasenovca i Bleiburga ponovno viktimizira njihove žrtve. Žrtve zaslužuju dostojanstvo, pijetet i mir, istaknula je Grabar Kitarović u intervjuu za ‘Jutarnji’.

Ustvrdila je i kako je razočarana procvatom ideoloških sukoba jer, kako dodaje, ukupavanje u prošlost onemogućava da se okrenemo budućnosti.

‘Hrvatska nema strategiju što nakon ulaska u NATO i EU. Nemamo strategiju razvoja u idućih 5,10 ili 15 godina. Najlakše je napraviti distrakciju na ustašama i partizanima. Strašno je da se danas pokušava proizvesti podjela na antifašiste i one koji su za Domovinski rat. To je potpuno umjetna podjela. Moja je obitelj bila antifašistička. Bili su partizani, ali su isto tako bili i antikomunisti. Velika većina moje obitelji sudjelovala je i u Domovinskom ratu’, rekla je Grabar Kitarović.

Na pitanje može li učiniti nešto da se tenzije počnu smirivati, odgovorila je kako je pokrenula inicijativu za dijalog. ‘U razgovoru s predstavnicima manjina apelirala sam da sjednemo, dogovorimo se da napravimo plan za promicanje dijaloga i tolerancije. ‘Nikako mi se ne sviđa karakter političke retorike u Hrvatskoj’, ustvrdila je Grabar Kitarović te dodala kako ne niječe da manjine imaju problema, ali kako smatra da je, uz međusobno uvažavanje, sve moguće dogovoriti.

Podržavam plan reformi, no ključ je u provedbi

Upitana namjerava li Hrvatska blokirati Beograd u europskom pristupnom procesu, ustvrdila je kako tu nije riječ o blokadi. ‘Ono što Hrvatska traži nije nikakvo bilateralno pitanje nego pitanje ispunjavanja pristupnih kriterija, istih oni koje smo i sami morali ispuniti’, rekla je. Dodala je i da hrvatska diplomacija ima zadaću objsniti EU da nije riječ o sporu između Hrvatsek i Srbije nego o tome da Srbija mora usvojiti europske standarde.

Govoreći o sto dana nove Vlade premijera Tihomira Oreškovića, pozdravila je predstavljanje Nacionalnog plana reformi te izrazila nadu da će se trzavice, koje su se povremeno mogle vidjeti, pretvoriti u konstruktivan dijalog i suradnju. ‘Krajnji je čas da se, s često prazne priče o promjenama, konačno krene na konkretna djela’, poručila je.

Predsjednica je istaknula kako podražva sve reforme usmjerene na kreiranje novih radnih mjesta, zaustavljanje negativnih demografskih trendova, zadržavanje mladih i obrazovanih ljudi u Hrvatskoj, poticanje poslovne klime i gospodarskog rasta i pravnu sigurnost što znači da se iz dana u dan ne mijenjaju zakoni ili porezne politike. ‘Ključ je provedba. Svi ćemo na koncu ocjenjivati izvršeno, a ne napisano’, naglasila je.

Založila se za smanjenje proeznog opterećenja građana i gospodarstva, ali i dodala da, dok se to ne dogodi, država mora narpaviti bolne reforme usmjerene prema sebi.

Na pitanje kako gleda na priče o preslagivanju Vlade ili novim izborima, Grabar Kitarović je rekla da Ustav RH jasno definira uvjete za raspisivanej izbora te kako oni u ovom trenutku nisu ispunjeni. ‘Kao predsjednica države ne mogu ulaziti u međukoalicijske sporazume i rasprave, ali neću dopustiti da njihove razmirice utječu na izvršenje reformi’, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.           

30.04.2016.

Snimka zaslona N24

UHVAĆENA NJEMAČKA TINEJDŽERICA KOJA SE PRIKLJUČILA ISISU 'Samo želim kući, dalje od rata i oružja'

24.07.2017.

Linda Wenzel nestala je iz malog mjesta u Njemačkoj, Pulsnitza, prošlog ljeta. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu

FOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart

FOTO: Hamburg za Vukovar