NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.04.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

NE IDE U JASENOVAC NI BLEIBURG Predsjednica ne želi sudjelovati u ideološkim podjelama

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Žrtve zaslužuju dostojanstvo, pijetet i mir, istaknula je Grabar Kitarović.

Br. pregleda: 2425

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za subotnji ‘Jutarnji list’ rekla je da ove godine ne ide ni u Jasenovac niti na Bleiburg jer ne želi sudjelovati u ideološkim podjelama.

Ne želim kao predsjednica participirati u daljnjem intenziviranju ideoloških podjela, želim to završiti jer držim da politikanstvo oko Jasenovca i Bleiburga ponovno viktimizira njihove žrtve. Žrtve zaslužuju dostojanstvo, pijetet i mir, istaknula je Grabar Kitarović u intervjuu za ‘Jutarnji’.

Ustvrdila je i kako je razočarana procvatom ideoloških sukoba jer, kako dodaje, ukupavanje u prošlost onemogućava da se okrenemo budućnosti.

‘Hrvatska nema strategiju što nakon ulaska u NATO i EU. Nemamo strategiju razvoja u idućih 5,10 ili 15 godina. Najlakše je napraviti distrakciju na ustašama i partizanima. Strašno je da se danas pokušava proizvesti podjela na antifašiste i one koji su za Domovinski rat. To je potpuno umjetna podjela. Moja je obitelj bila antifašistička. Bili su partizani, ali su isto tako bili i antikomunisti. Velika većina moje obitelji sudjelovala je i u Domovinskom ratu’, rekla je Grabar Kitarović.

Na pitanje može li učiniti nešto da se tenzije počnu smirivati, odgovorila je kako je pokrenula inicijativu za dijalog. ‘U razgovoru s predstavnicima manjina apelirala sam da sjednemo, dogovorimo se da napravimo plan za promicanje dijaloga i tolerancije. ‘Nikako mi se ne sviđa karakter političke retorike u Hrvatskoj’, ustvrdila je Grabar Kitarović te dodala kako ne niječe da manjine imaju problema, ali kako smatra da je, uz međusobno uvažavanje, sve moguće dogovoriti.

Podržavam plan reformi, no ključ je u provedbi

Upitana namjerava li Hrvatska blokirati Beograd u europskom pristupnom procesu, ustvrdila je kako tu nije riječ o blokadi. ‘Ono što Hrvatska traži nije nikakvo bilateralno pitanje nego pitanje ispunjavanja pristupnih kriterija, istih oni koje smo i sami morali ispuniti’, rekla je. Dodala je i da hrvatska diplomacija ima zadaću objsniti EU da nije riječ o sporu između Hrvatsek i Srbije nego o tome da Srbija mora usvojiti europske standarde.

Govoreći o sto dana nove Vlade premijera Tihomira Oreškovića, pozdravila je predstavljanje Nacionalnog plana reformi te izrazila nadu da će se trzavice, koje su se povremeno mogle vidjeti, pretvoriti u konstruktivan dijalog i suradnju. ‘Krajnji je čas da se, s često prazne priče o promjenama, konačno krene na konkretna djela’, poručila je.

Predsjednica je istaknula kako podražva sve reforme usmjerene na kreiranje novih radnih mjesta, zaustavljanje negativnih demografskih trendova, zadržavanje mladih i obrazovanih ljudi u Hrvatskoj, poticanje poslovne klime i gospodarskog rasta i pravnu sigurnost što znači da se iz dana u dan ne mijenjaju zakoni ili porezne politike. ‘Ključ je provedba. Svi ćemo na koncu ocjenjivati izvršeno, a ne napisano’, naglasila je.

Založila se za smanjenje proeznog opterećenja građana i gospodarstva, ali i dodala da, dok se to ne dogodi, država mora narpaviti bolne reforme usmjerene prema sebi.

Na pitanje kako gleda na priče o preslagivanju Vlade ili novim izborima, Grabar Kitarović je rekla da Ustav RH jasno definira uvjete za raspisivanej izbora te kako oni u ovom trenutku nisu ispunjeni. ‘Kao predsjednica države ne mogu ulaziti u međukoalicijske sporazume i rasprave, ali neću dopustiti da njihove razmirice utječu na izvršenje reformi’, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.           

30.04.2016.

Bavarski premijer Markus Söder (foto: Twitter)

NJEMAČKA SAVEZNA DRŽAVA POSTAVLJA KRIŽEVE Na ulazu u svoje institucije kao znak svog identiteta i kršćanskih vrijednosti

25.04.2018.

Križ će od 1. .lipnja biti postavljen isključivo na uredima bavarskih institucija, ne i državnih. Više>

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

NIJEMAC SE ŠOKIRAO Mislio je da su mu prije četiri godine u Hrvatskoj slučajno stavili bloker kotača na auto...

25.04.2018.

ADAC navodi da je u jednom slučaju hrvatski 'utjerivač dugova' za kaznu od 13 eura tražio čak 407 eura. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije