NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.05.2017
tekst
tekst

Hrvatska

ODLAZIM 'Već pet mjeseci nisan dobia plaću, nikoga nije briga za to'

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Performans s cipelama.

Br. pregleda: 2336

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Aktivisti Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i okupljeni građani poredali su u četvrtak dvjestotinjak pari cipela u dva reda u zagrebačkom parku Zrinjevac, kako bi simbolično ukazali na teško stanje mladih u Hrvatskoj koji iz ekonomskih razloga ‘stoje u redovima kako bi otišli drugdje’.


Sindikalci su performansom na dan kada se obilježava Dan zaštite na radu željeli upozoriti vladajuće da odlazak treba biti izbor, a ne nužda. Dok je glumac Žarko Savić čitao Ujevićevu ‘Svakidašnju jadikovku’, aktivisti su čitali imena ljudi, mladih iz svojih obitelji i prijatelja, koji su otišli iz Hrvatske jer tu nisu mogli ekonomski opstati.

Na transparentima se moglo pročitati ‘Od 2005. do 2014. godine iselilo se više od 111.000 osoba’, ‘2015. iz Hrvatske se iselio grad veličine Varaždina’, ‘U Hrvatskoj su mladi na tržištu JADA’, ‘Tko radi boji se gladi’... Jedan kreativac se našalio na temu kultnog filma ‘Kum’ i ironično poručio - ‘Otišao sam jer sam dobio ponudu koju nisam mogao odbiti, 32 godine’.

Nezadovoljni stanjem, mladi su napisali na letke: ‘Ovdje nema reda ni pravde, samo nepotizam i korupcija, znanje je na marginama društva, da mogu vratiti vrijeme nikada se ne bih vratio iz SAD-a, - neurokirurg’, ‘Već pet mjeseci nisan dobia plaću, nikoga nije briga za to. ODLAZIM’, ‘Za tjedan dana rada pokrijem sve mjesečne troškove, ali u Irskoj’...

Izvršna tajnica SSSH-a Dijana Šobota rekla je da, suprotno uvriježenom mišljenju, nezaposlenost nije glavni već tek treći razlog odlaska, nakon malih plaća i loših uvjeta rada. ‘Zbog plaća i uvjeta rada posebice odlaze visokoobrazovani, a puno ih odlazi odmah nakon škole ili fakulteta, prije nego što uopće dođu do burze rada. To je, nažalost, vjerojatno put bez povratka. A Vlada ni da trepne okom, dapače, svojim reformama širom im otvara vrata da odu’, kazala je.

SSSH je stoga pozvao građane da dođu na Zrinjevac i donesu cipele onih koji više nisu u Hrvatskoj, ‘onih koje su vlastodršci i besramno bogati iscipelarili iz zemlje’, pojasnila je Šobota poručivši kako im je dosta ‘cipelarenja i gaženja prava onih koji žive od rada’.

‘Poručujemo odgovornima da bez radne i socijalne sigurnosti, održivog radnog mjesta ili potpore za pokretanje vlastitog posla, stambene politike, povoljnih kredita, cjenovno i teritorijalno dostupnih društvenih servisa - jaslica, vrtića, škola, domova za skrb o starima i nemoćnima, ne može postojati pravedna zemlja’, kazala je.

Cipele su kasnije donirane beskućnicima i izbjeglicama.

29.04.2016.

Foto: Hina/Damir Senčar

ČETIRI ŽUPANIJE IMAT ĆE NOVE ŽUPANE U njih osam ide se u drugi krug

22.05.2017.

Osam dosadašnjih župana u prvom krugu ponovo izabrano. Više>

Foto: Hina

'MOST UŠAO U SVE ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE' Petrov zadovoljan: 'HDZ i SDP su ista stranka'

22.05.2017.

U Metkoviću idu u drugi krug za gradonačelnika. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.

FOTO: Croatia Bietighem - TASV Hessigheim

FOTO: HKM na susretu katoličke mladeži u Vukovaru

FOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču