NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.06.2018
tekst
tekst

Aktualno

(VIDEO) PROGRAMERI LUDUJU Ova darovita djeca stvarat će bolju Hrvatsku (ako im u tome pomognemo)

Da bi mogli podučavati, potrebno je voljeti.

Br. pregleda: 2970

Autor: CroExpress

Zagrebački računalni savez sedamnaest godina radi na poticanju darovitosti. Osim što s ljubavlju služe darovitima, posvećuju im i pjesme. ‘Programeri luduju’ je njihova nova pjesma, koja je ujedno i zaštitni znak projekta uređenja učeničkog centra izvrsnosti.

 
Pozivamo i radio stanice da se uključe u donatorski lanac ZRSObit i pomognu u kampanji za hrvatsku darovitost i uređenje učeničkog centra izvrsnosti.

Rad s darovitima inspirativan je na mnoge načine. Tako je i ideja za pjesmu nastala je u sklopu priprema za Ljetni kamp na Silbi, prije dvije godine.

Silba je otok koji svojom osobitom ljepotom i posebnošću na najljepši način bez prestanka podsjeća na onu najvažniju supstancu - Ljubav. To nadahnuće i snaga dodatno potiče i ljubav darovitih za vlastito usavršavanje, ali isto tako poziva na ljubav i  predanost darovitima od strane svih koji im na različite načine pomažu, prenose im svoja znanja, ili služe na neki drugi način.

Stihove je napisao tajnik Saveza, Zdravko Škokić, simpatičnog i rado izgovaranog nadimka Zdravcoigne i usput malo uredio melodiju, a dugogodišnji član saveza Ivan Štorek, napravio je demo u sklopu glazbene radionice na ljetnom kampu. 

Ivan Škunca je zatim pjesmu aranžirao i producirao, isprogramirao bubnjeve i odsvirao sve što se svirati trebalo, a Kristijan Rahimovski je s posebnim užitkom otpjevao čak i stihove u kojima se spominju programski jezici C++ i Logo FMS. Prateće vokale donijeli su daroviti programeri i matematičari, vokalni kvintet ‘duoTRIO’ Matea Liskij, Manuela Lukić, Antun Razum, Matija Milišić i Ana Crnković.

Zbog njih smo tu


I Ivan Škunca i Kristijan Rahimovski uključili su se u ZRSObit donatorsku kampanju jer smatraju da hrvatskoj darovitosti valja uvijek pomagati sa svih razina, osobito kada je riječi o programiranju koje je među vodećim zanimanjima u svijetu. Djecu treba prepoznavati od osnovne škole, i već tijekom školovanja i odrastanja pripremati im poslovne prilike koje su u interesu naše Domovine, ali koje su ujedno onaj pravi i željeni izbor svakog darovitog pojedinca.

Zato im se i sviđa poslovna filozofija ZRS-ovaca koju računalci žive već sedamnaest godina, i koja je tako jednostavno pogođena izrečenom sintagmicom ‘+ 1 izvrstan za bolju Hrvatsku’.

- S programerima i matematičarima je bilo milina raditi. Oni su bili kao pravi profići. S lakoćom sam napravio desetine ‘tejkova’, precizni su i koncentrirani. Bilo mi je to prekrasno iskustvo, koje bih rado ponovio, sjeća se Ivan Škunca. 

Ovaj odličan mladi glazbenik, aranžer i producent koga s Kikijem Rahimovskim veže desetak godina svirke, nedavno je, zajedno sa Stjepanom Markovićem osnovao bend ‘Ludwig’. Predstavili su se pjesmom ’Dio svemira’, a trenutno im je u pripremi singl ‘Eureka’. Kao autor skladbi, dva puta se s Kikijem i njihovim tadašnjim sastavom ‘Rapashow’, pojavio na DORI, a član je i sastava KEEPCOOLBand, jednog od najtraženijih bendova za proslave i zabave. Kao autor i producent surađuje sa Jacquesom Houdekom i mnogim drugima, a u suradnji s Ivanom Radovniković nastala je edukativno-zabavna slikovnica 'Bajke u pjesmama'. Osim glazbe, povremeno se bavi i knjižicama za dušu, pa je izdao ‘Molitvenik za duše u čistilištu’. Sretno oženjen, otac je troje djece.

Ljubav kao neugasivi pokretač


- Ja sam naprosto oduševljen kakvi su to sjajni mladi ljudi. Snimali smo zajedno prateće vokale za pjesmu ‘Programeri luduju’, tri djevojke i dva dečka. Pazite, svih petero su programeri, odlično pjevaju, sviraju klavir, gitare, a dvojica mladića (Antun i Matija) osvojili su i srebrne medalje na olimpijadi. Koje je to ekipa, mrak. Od milja smo ih nazvali ‘duoTRIO’. Naravno, trio je napisan velikim slovima, jer Zdravko kaže da je curama svojstveno da budu glavne i da šefuju, a na nama je da im budemo omiljeni potrčci, rekao nam je Kristijan Rahimovski, koji ponosno čuva svoj obiteljski glazbeni gen.

Osim izvrsnog vokala posjeduje i zanimljiv skladateljski talent. S pjesmom ‘Postoji li mjesto', koju je napravio s producentom Igorom Ivanovićem , zahvaljujući glasovima slušatelja, pobijedio je 2013. na Zagrebfestu. Mnoge njegove uspješnice vrte se na našim radio postajama, od ‘Sto godina’, ‘Bože što mi radi žena ta’, ‘Otkada te volim’ i ‘Jednom u životu’ do prošlogodišnje ‘Sunce poslije kiše’, u kojoj mu je asistirao fantastični Dalibor Bartulović - Shorty. 

Trenutno priprema treći album, a uskoro će mu izaći i singl ‘Usne nepobjedive’, uz aranžman i produkciju Marijana Brkića. Nakon dosta godina okupio je sjajne glazbenike i ponovno oformio vlastiti sastav. Ljubitelj je dobre papice, pa često kuha i već dugo najavljuje kuharicu. Kaže da mu je to najdraža šaljiva opcija ako propadne kao glazbenik. Možda jednog dana i ženi propjeva knjigu recepata.

- Pozivamo naše kolege i prijatelje te radio stanice da se uključe u donatorski lanac ZRSObit i pomognu u kampanji za hrvatsku darovitost i uređenje učeničkog centra izvrsnosti, složni su Kiki i Ivan.

‘Da bi mogli podučavati, potrebno je voljeti’, zaista je prelijepo uvijek iznova osjetiti toplinu ove prekrasne rečenice, koju nam je podario Karol Jozef Wojtyla.

29.04.2016.

UOČI UTAKMICE CroExpress osvanuo u jednim od najvećih argentinskih novina

21.06.2018.

Sve pohvale argentinskoj tvrtki za potez. Više>

Foto: Hina

MIGRANTI IZ VELIKE KLADUŠE CIJELI DAN NA GRANICI U Hrvatsku bez dokumenata neće ući

19.06.2018.

U prelasku granice migrante su cijeli dan sprječavala tijela sigurnosti BiH. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0