NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.05.2018
tekst
tekst

Poslovne vijesti

SMANJITE SVOJE TROŠKOVE Energija vam doslovno odlazi kroz prozor, ali rješenje postoji

Foto: kroatien.ahk.de

Energetska učinkovitost ne znači samo borbu s klimatskim promjenama nego i borbu s troškovima.

Br. pregleda: 2476

Foto: kroatien.ahk.de

Sponzorirani članak

Jeste li znali da se čak 40% energije koju čovječanstvo troši odnosi na zgrade? U Hrvatskoj je većina zgrada izgrađena u vremenima kada se o zaštiti okoline nije aktivno razmišljalo. U današnjim vremenima ekonomske krize mnogima je važnija vlastita egzistencija nego briga o okolini, stoga je važno naglasiti kako energetska učinkovitost ne znači samo borbu s klimatskim promjenama nego i borbu s troškovima.

S obzirom na sveprisutan rast cijena energenata, uz istovremeno smanjenje rezervi fosilnih goriva te dug životni vijek zgrada, energetska obnova zgrada u cilju poboljšanja energetske učinkovitosti istih nameće se kao jedino dugoročno rješenje. 

Pola energije gubi se kroz prozor

Prozor je najdinamičniji dio vanjske ovojnice zgrade, koji istovremeno djeluje i kao prijemnik koji propušta sunčevu energiju u prostor te kao zaštita od vanjskih utjecaja i toplinskih gubitaka. Oni su tako uzrok do 50% toplinskih gubitaka zgrade, što je i do desetak puta više od onih kroz zidove. Upravo zbog toga prilikom planiranja nove gradnje ili obnove postojeće jedan od najvažnijih elemenata je i izbor stolarije.

Mi u
Kajfi proizvodnji PVC stolarije d.o.o. itekako smo toga svjesni. Obiteljska smo tvrtka koja proizvodi građevinsku PVC stolariju uporabom najkvalitetnijih materijala uglednih europskih tvrtki, a ove godine slavimo 20 godina rada. Prozore proizvodimo sa najnovijim sustavom profila Njemačkog proizvođača Gealan, Kajfa S9000 STV, koji jamči vrhunsku kvalitetu i trajnost naših finalnih proizvoda. 

Kajfa 9000 STV karakteriziraju iznimno dobra izolacijska svojstva koja omogućuju velike uštede toplinske energije, kao i iznimnu zaštitu od buke. S9000 je sustav profila sa 82,5 mm ugradbene dubine, 6 zračnih komora, 3 razine brtvljenja sa središnjom brtvom u okviru. Zbog izrazito dobre konstrukcije sustav postiže koeficijent prolaska topline sa standardnim čeličnim ojačanjem Uf = 0,92 W/m2K, što u kombinaciji sa odgovarajućim 3-slojnim staklom Ug = 0,5 W/m2K zadovoljava standard za pasivne kuće za ukupni koeficijent prozora Uw = 0,8 W/m2K.

Nijemci nam prenijeli svoje višegodišnje iskustvo

Za razliku od Hrvatske, Njemačka ima višegodišnje iskustvo na području energetske učinkovitosti, pa je njemačko Savezno ministarstvo gospodarstva i tehnologije pod krovnom markom "Energy Efficiency - Made in Germany" pokrenulo i projekt poticanja suradnje na tom području. Organizacijski partner u Njemačkoj bila je tvrtka eclareon GmbH.

Simpozij “Energetska učinkovitost u zgradama s naglaskom na turizam”, koji se 8.3. u organizaciji Njemačko – hrvatske industrijske i trgovinske komore održao u hotelu Well, u Termama Tuhelj, dio je navedenog projekta. Sudjelovanju na simpoziju rado su se odazvali i predstavnici naše tvrtke, Kajfa proizvodnja PVC stolarije d.o.o.

Cilj simpozija bio je istaknuti potencijale za smanjenje ukupne potrošnje energije kao i prikazati odgovarajuće mjere. Sudjelovali su stručnjaci iz područja energetske učinkovitosti i zainteresirane tvrtke iz Njemačke i Hrvatske, što je bila izvrsna prilika za razmjenu iskustava te uspostavljanja novih poslovnih kontakata.

Nakon kratkog pozdravnog govora direktora Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore gospodina Gunthera Neuberta, njemačka iskustva na području energetske učinkovitosti predstavila je gospođa Lena Keller, konzultant inicijative „Energy Efficiency - Made in Germany“ Saveznog ministarstva gospodarstva i energije. Gospođa Keller, osim već učinjenog na tom području, prikazala je buduće ciljeve i planove programa energetske učinkovitosti, naglasivši njegov ekonomski i ekološki potencijal.


Foto: kroatien.ahk.de

Hrvatska iskustva, zakonodavne okvire i ciljeve programa obnove zgrada u ime Ministarstva graditeljstva, prisutnima je predstavila gospođa Nada Marđetko Škoro, istaknuvši pozitivan efekt programa na BDP zemlje, kako kratkoročno tako i dugoročno. 

Foto: kroatien.ahk.de
 
Da ekonomski, ekološki i socijalni pogled mogu i trebaju ići pod iste „naočale“ u svom zanimljivom predavanju pod temom „Gospodarenje energijom u turizmu – Stanje i perspektive” pokazala je doc. dr. sc. Marinela Krstinić Nižić iz Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. Kako bi se postigao strateški održivi razvoj gospođa Krstinić Nižić naglasila je da navedeni pogledi moraju ići zajedno te da je to jedini ispravan i mogući put za postizanje jake nacionalne, regionalne i individualne ekonomije.

Foto: kroatien.ahk.de

O programima sufinanciranja, ali i o samom Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost upoznala nas je gospođa Jasmina Smokvina, posebno istaknuvši značajan porast u broju prijava projekata. Tako je u području nestambenih zgrada prošle godine pristiglo čak tri puta više prijava nego 2014. godine.

Foto: kroatien.ahk.de

Dr. Sven Eckard iz Eckardt konzaltinga upoznao nas je sa svojim radom s područja upravljanja energijom i zaštitom okoliša u hotelima. Osim što je u svom predavanju prikazao koliko se energije može uštedjeti racionalnim upravljanjem, dr. Eckardt je također ukratko opisao neke od načina korištenja energetski obnovljivih izvora energije poput solarnih sustava za grijanje bazena, termosifonskih solarnih sustava, integriranih sustava kolektora i spremnika.

Foto: kroatien.ahk.de

Isto tako, veliko zanimanje prisutnih izazvalo je izlaganje gospodina Ludwig Rongena iz Rongen Architekten GmbH koji je na primjerima iz prakse pokazao standard pasivnih kuća u turizmu. Gospodin Rongen objasnio je prednosti pasivnih kuća, neke od načina njihovog funkcioniranja kao i primjere izvedbe u različitim klimatskim uvjetima.

Foto: kroatien.ahk.de

Dobre primjere u energetskim rješenjma za gotovo nula energetske zgrade i energetske obnove u komercijalnom sektoru prezentirala je gospođa Željka Hrs Borković iz tvrtke Planetaris. Na Simpoziju je također sudjelovalo sedam njemačkih kompanija iz područja energetske učinkovitosti zainteresiranih za suradnju s hrvatskim partnerima. Bili su tako prisutni u ime tvrtke Testo AG gospodin Josip Zorko, iz Heber GmbH gospodin Bernhard Heber, gospodin Bruno Schurm iz Zambelli Rib Roof GmbH & Co.KG, gospođa Verica Mazić iz Caparol (DAW SE), gospodin Sascha Oliver Peric iz Intelict GbR, gospodin Mario Širić iz Bosch Thermotechnik GmbH te gospodin Vladimir Turina iz Viessmann Heizsysteme GmbH.

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora (DKIHK) dio je svjetske mreže u kojoj se nalazi 130 vanjskotrgovinskih komora i delegacija njemačkog gospodarstva u 90 zemalja, a osnovana je 2003. godine. Komora već niz godina organizira ovaj tip susreta s ciljem poticanja suradnje te je na tržištu prepoznata kao pouzdani partner povezivanja njemačkog i hrvatskog tržišta.

21.03.2016.

HRVATI MÜNCHENA, POZVANI STE! Na Wittelsbacherplatz od petka do nedjelje velika promocija domaćih hrvatskih vina i delicija

16.05.2018.

Njemačka za hrvatski turistički sektor predstavlja najvažnije emitivno tržište. Više>

Foto: HTZ

HRVATSKA SE PREDSTAVLJA KINEZIMA 'Ovdje smo prepoznati kao top turistička destinacija'

16.05.2018.

Hrvatska ponuda predstavlja se u sklopu velikog štanda European Travel Commisiona. Više>

Chef Levy (foto: HTZ)

PRVI PUT U VUKOVARU Svjetski poznati chefovi s Michelinovom zvjezdicom održali predavanja

15.05.2018.

Hrvatska se doista može pohvaliti bogatstvom resursa u eno-gastronomiji. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart