NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.07.2018
tekst
tekst

Zdravlje

Znanstvenici tvrde: što masnije jedete, to ste gluplji

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Srećom, učinak nije trajan.

Br. pregleda: 2089

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Prehrana s visokim udjelom masnoća ne samo da uzrokuje pretilost nego se čini i da može uspavati inače aktivne imunosne stanice u mozgu koje počnu uništavati veze između neurona, zaključili su američki znanstvenici.

Dobra je vijest, kažu znanstvenici s medicinskog fakulteta sveučilišta Georgia Regents, da je barem u slučaju miševa dovoljno vratiti se tijekom dva mjeseca na prehranu s niskim udjelom masnoća, s kojom se izgubi nakupljeni višak, da se anulira taj učinak slabljenja kognitivnih funkcija.

Neuroznanstvenik Alexis Stranahan kaže da mikroglije koje jedu sinapse pridonose gubitku sinapsa i kognitivnom pogoršanju kod pretilih miševa.

S jedne strane to je zastrašujuće ali se može popraviti što znači da ako se vratite na niskokaloričnu prehranu koja čak i ne anulira potpuno naslage masnog tkiva možete u potpunosti preokrenuti taj stanični proces u mozgu i održati kognitivne funkcije, pojašnjava znanstvenik.

Čini se da problemi u organizmu počinju tako što previše masnoća izaziva kroničnu upalu koja potiče mikroglije na autoimuni odgovor. Mikroglije poput makrofaga u tijelu imaju sposobnost uklanjanja otpada i uzročnika zaraze u mozgu i njihova kisela unutrašnjost ih uništava što pomaže funkciji i zdravlju neurona. No s debljanjem miševa njihove mikroglije fokusiraju se na prejedanje.

U normalnom mozgu mikroglije su u stalnom pokretu. ‘Ono što se događa kod pretilosti je da se prestanu kretati’, kaže Stranahan.

Kad mikroglije počnu 'jesti' sinapse miševi više ne uče tako učinkovito, utvrdili su znanstvenici.

Istraživanjem su praćene dvije skupine miševa u istim uvjetima. Jedino se razlikovala njihova prehrana u udjelu masnoća. Jedna je skupina imala prehranu s deset posto masnoća a druga sa 60 posto.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Brain, Behavior and Immunity .

30.11.2015.

Poliklinika Dubravica

POLIKLINIKA DUBRAVICA Fizikalna terapija u srcu Dalmacije

29.06.2018.

Uz sve stomatološke usluge, Poliklinika Dubravica u sklopu impozantnog objekta nudi i razne druge medicinske usluge i to u moderno opremljenom Medicinskom centru Vodice. Više>

Foto: PR

UGLEDNI STRUČNJAK NAM OTKRIVA Sve što ste željeli znati o estetskoj operaciji nosa

18.06.2018.

Dr. Vladimir Borić voditelj je odjela za estetsku kirurgiju u Poliklinici IMED. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

Preuzmi



FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje

FOTO: 52. Tamburaški festival